27 abril 2024
spot_img
27 abril 2024

Aprendre amb humor

La sèrie animada s’inspira en fets històrics o divulga descobriments científics a través de guions divertits

Per Javier Larequi

Els Simpson fa més de tres dècades que estan en antena. Els guionistes han aconseguit que la sèrie continuï sent atractiva per a joves i adults mitjançant la combinació d’humor absurd i les referències a la cultura popular.

Però també ho aprofiten per introduir contingut divulgatiu mitjançant l’humor. S’han inspirat en fets històrics, descobriments científics i en persones o obres culturals de rellevància per reescriure’ls en clau d’humor.

En alguns casos, els creadors dels dibuixos s’han centrat en temes contemporanis per conscienciar l’audiència. A continuació, repassem alguns dels moments en què Els Simpson han estat més que uns dibuixos animats.

 

La història segons ‘Els Simpson’

La sèrie ha utilitzat alguns episodis històrics rellevants com a escenari per a les seves trames. Com que la sèrie és estatunidenca, els creadors s’han basat sobretot en fets d’història dels Estats Units.

Un dels conflictes més importants va ser la Guerra de la Independència (1775-1783). En aquell moment, els Estats Units estaven formats per 13 colònies de la Gran Bretanya. Els colons volien evitar pagar impostos a la Corona britànica i es van enfrontar al seu imperi per independitzar-se’n.

Els Simpson també han tractat esdeveniments històrics importants d’Europa, com la Guerra dels Cent Anys (1337-1453) a França, en la qual va combatre Joana d’Arc.

La sèrie esmenta també l’expulsió dels jueus d’Espanya (1492) i la crueltat de la Inquisició espanyola (1478-1812), institució religiosa que controlava el compliment de la religió catòlica al regne.

 

Ciència per a tots els públics

Personatges rellevants de la ciència han fet els seus cameos en els episodis d’Els Simpson. El físic teòric Stephen Hawking, que va morir el 2018, n’és un dels més importants.

Hawking patia esclerosi lateral amiotròfica i és famós per la seva contribució en el camp dels forats negres, entre altres temes.

La teoria de l’Evolució de les Espècies, desenvolupada al segle XIX per Charles Darwin, ha estat un tema recurrent a la sèrie.

Alguns capítols plantegen el debat entre les persones que donen suport a les teories evolucionistes i els creacionistes, que afirmen que la Terra i els seus éssers vius van ser creats per Déu i no han evolucionat.

 

Literatura universal i música a Springfield

William Shakespeare (1564-1616) és un dels dramaturgs més aclamats de la literatura universal. És autor d’obres com Romeu i Julieta, Hamlet i Macbeth. Els Simpson li dediquen un capítol en què ambienten l’acció en les seves creacions.

La música també té cabuda a la sèrie. En un capítol, en Bart es converteix en el compositor de música clàssica Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791).

També són molt populars els cameos de grans icones de la música del segle XX i XXI, des de The Beatles fins a Lady Gaga o Beyoncé.

Encara que la sèrie s’inspiri en fets i persones reals, és important recordar que ho fa des de l’humor i la paròdia. Això no obstant, aprendre’n coses a través d’aquests capítols televisius pot encuriosir-nos-hi i propiciar que els investiguem pel nostre compte.

Il·lustració que mostra com una mare renya la filla per mirar ‘Els Simpson’. (Carlos Martínez)

El tema de la setmana té la col·laboració de la Universidad de Navarra (UNAV)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -