La sepultura, molt deteriorada, pertany a Tutmosis II, rei egipci que va regnar fa més de 3.500 anys
Un equip d’arqueòlegs britànics i egipcis ha trobat la tomba de Tutmosis II, faraó de la dinastia XVII de l’antic Egipte, que va regnar del 1492 al 1479 aC i va ser germanastre i marit de la reina Hatshepsut. La sepultura s’ha trobat a l’antiga necròpolis de Tebes (actualment coneguda com a Luxor), prop de la Vall dels Reis.
Es tracta del primer descobriment d’una tomba reial egípcia des que l’arqueòleg i egiptòleg anglès Howard Carter i el seu equip van trobar la de Tutankamon el 1922, fa 103 anys. La sepultura de Tutmosis II va ser descoberta l’octubre de 2022, però la identitat del propietari no ha estat revelada fins ara.
La identificació de la tomba ha estat possible gràcies a la troballa de diversos atuells d’alabastre (mineral utilitzat a l’antiguitat per crear objectes decoratius) a l’interior, on es poden veure inscripcions que inclouen el nom de Tutmosis II seguit de les paraules “rei difunt”.
La sepultura trobada estava en molt males condicions. Els arqueòlegs en van trobar força runes i sediments, perquè l’espai havia patit diverses inundacions. A més, amb prou feines hi havia aixovar funerari (conjunt d’objectes que es dipositen a les tombes al costat de les víctimes, com joies, armes, utensilis o estatuetes).
Els arqueòlegs també han recordat que la mòmia de Tutmosi II no era a la tomba. Aquesta va ser traslladada al costat de la d’altres faraons al temple de Deir el-Bahari (Convent del Nord) per protegir-les del saqueig fa milers d’anys. Tant aquest com altres sarcòfags van ser descoberts el 1881.
Què va ser l’antic Egipte?
L’antic Egipte va ser una de les civilitzacions més influents de la història, ubicada al nord-est d’Àfrica, al llarg del riu Nil. Aquesta civilització es va desenvolupar durant més de 3.000 anys (aproximadament des del 3100 aC al 30 aC, quan va ser conquerida pels romans).
Els egipcis van aconseguir èxits impressionants en àmbits molt diversos. Van explotar mines d’or, coure i pedres precioses, sabien fer càlculs matemàtics i geomètrics, van desenvolupar un sistema de reg eficient, posseïen coneixements avançats en medicina i van construir les primeres embarcacions per al comerç. Tot plegat, sense oblidar els seus coneixements en arquitectura, que els van permetre construir monuments tan emblemàtics com les piràmides.
La societat egípcia estava altament estructurada, amb el faraó com la màxima autoritat, considerat un déu a la Terra i l’intermediari entre els déus i els humans. Els faraons eren els governants absoluts d’Egipte i es dedicaven a administrar el regne, construir monuments i dirigir l’exèrcit, entre altres tasques.
Tutmosi II va ser faraó de la dinastia XVIII, és a dir, va pertànyer a una de les famílies reials que van governar Egipte durant un període clau de la història, conegut com l’Imperi nou (aproximadament entre el 1550 i el 1070 aC). Aquesta etapa va comptar amb faraons com Hatsepsut, Tutmosis III, Akenatón i la seva esposa Nefertiti, Tutankamon o Ramsès II.
Com t’afecta aquesta notícia?
Sabies que els raspalls de dents i els miralls de mà van ser inventats pels egipcis fa milers d’anys? Els egipcis eren molt conscients de la seva pròpia imatge, i la higiene personal i l’aparença eren valors importants per a ells. No són les úniques innovacions de l’antic Egipte que van incloure a les civilitzacions posteriors.
Els egipcis van ser pioners en l’ús d’un calendari de 365 dies basat en les fases del sol, el qual segueix sent la base del nostre calendari modern. En el camp de la medicina, els egipcis van ser els primers a fer referència a problemes mèdics com les cataractes, el càncer o la diabetis, i van arribar a realitzar cirurgies complexes.
Els jeroglífics, signes que combinaven imatges d’objectes i sons i que els egipcis utilitzaven per comunicar-se, són el sistema d’escriptura organitzat més antic del món. El primer suport creat per escriure, conegut com a papir, també va ser inventat a Egipte.
L’antic Egipte és clau per entendre la història de la humanitat. Des de l’art i l’arquitectura fins als sistemes de govern i les creences religioses, gran part de la nostra cultura s’ha vist influenciada pel que va passar a l’Àfrica fa milers d’anys. En aquest sentit, el descobriment de la tomba de Tutmosis II ens permet continuar aprenent sobre com va ser la vida de les persones que van viure en aquesta època.
L’ABC de la notícia
Necròpolis: cementiri antic de grans dimensions. Una de les necròpolis més conegudes és la de la Vall dels Reis, a Egipte, on es troben les tombes de diversos faraons.
Sepultura real egípcia: tomba destinada a faraons i membres de la reialesa de l’antic Egipte, sovint decorada amb inscripcions i tresors.
Sarcòfag: taüt de pedra, fusta o metall, utilitzat en civilitzacions antigues per acollir el cos d’un difunt, especialment de la reialesa o de persones amb poder.
Imperi nou: una de les etapes més importants de l’antic Egipte, caracteritzada per la seva expansió territorial, poder militar, èxits culturals i avenços arquitectònics.