27 abril 2024
spot_img
27 abril 2024

Beethoven, un clàssic també al cinema

La vida del popular compositor inclou èxits, però també drames i dificultats que es reflecteixen en l’argument de moltes pel·lícules

Ara que es compleixen els 250 anys del naixement de Ludwig van Beethoven, és un bon moment no sols recuperar les seves obres musicals, sinó també veure les pel·lícules que la seva vida ha inspirat.

En elles es mostra el seu peculiar temperament i personalitat poc convencional, a més dels drames que van marcar la seva vida i els presumptes amors impossibles que va viure. Aquestes són algunes de les pel·lícules sobre Beethoven més interessants.

 

Beethoven (2020)

Coincidint amb el 250è aniversari del naixement de Ludwig van Beethoven s’ha estrenat una pel·lícula sobre la seva vida. Dirigida per Niki Stein, el film ens mostra la batalla contínua que el músic va mantenir contra les convencions i l’inconformisme que li va permetre renovar en el món de la música i convertir-se en un dels compositors més destacats de la història.

La pel·lícula comença amb Beethoven quan era nen. Amb només vuit anys ja era conegut com un nen prodigi musical que, des del principi, va mostrar un caràcter independent.

La pel·lícula aprofita per repassar el context històric en el qual va viure l’artista. La seva experiència a Viena (Àustria), capital de la música a Europa en aquell moment, va marcar un abans i després en la seva vida i en la seva producció artística.

 

Amor Immortal (1994)

Aquesta pel·lícula dirigida per Bernard Rose es basa lliurement en la vida del compositor alemany. L’acció comença l’any 1827, amb la mort de Beethoven i el misteri al voltant d’unes cartes d’amor trobades entre les seves pertinences. Es dirigien a una misteriosa dona a la qual Beethoven es referia com a amor immortal.

Aquest punt de partida serveix per a anar mostrant diferents personatges que van tenir relació amb Beethoven. A través dels seus records es recrea la vida i la personalitat del compositor.

 

Copying Beethoven (2006)

Dirigida per la realitzadora Agnieszka Holland, aquesta pel·lícula se centra en els últims anys de vida del compositor alemany. L’acció se situa a l’any 1824, quan Beethoven, encarnat per Ed Harris, està acabant la seva Novena Simfonia sota la pressió de la seva immediata estrena i amb els problemes que li ocasiona la seva sordesa.

La història incorpora a un personatge de ficció, que no va existir en la realitat, d’una jove estudiant de música de 23 anys i aspirant a compositora que busca com dedicar-se a la música a Viena. Beethoven contractarà aquesta jove com a copista, però amb algunes reserves, ja que era una dona en un món tradicionalment reservat als homes.

L’actor Ed Harris va dedicar molts mesos a practicar piano i violí, estudiar direcció musical i llegir llibres sobre la vida i obra de Beethoven per poder donar vida al compositor, la qual cosa es percep en la seva interpretació. No obstant això, la pel·lícula no respon a criteris històrics sobre la vida del músic.

 

Un gran amor de Beethoven (1936)

El director Abel Gance, famós per la seva pel·lícula muda sobre Napoleó, és també el responsable d’un dels primers llargmetratges sobre el compositor alemany.

Aquesta pel·lícula, que compta amb àudio malgrat ser antiga, se centra en la llegenda que assegura que Beethoven estava enamorat de la seva cunyada.

https://youtu.be/E5gs2o2Uwvo

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -