18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Berlín: una ciutat testimoni de la Història

Coneix els llocs de Berlín on encara és visible l’impacte de la Segona Guerra Mundial i la divisió generada pel Mur

Berlín és una ciutat que ha patit canvis extraordinaris. Va quedar gairebé completament esfondrada com a resultat de la derrota alemanya a la Segona Guerra Mundial i va patir la divisió de la Guerra Freda.

Després d’una revolució pacífica va caure el Mur que dividia la ciutat el 1989 i, com la resta d’Alemanya, la ciutat es va unificar. Les cicatrius d’aquesta història turbulenta es veuen per tota la ciutat.

 

Reichstag

Pocs edificis d’abans de la Segona Guerra Mundial es mantenen dempeus. El Reichstag n’és un, històric centre de poder de l’Imperi alemany i ara la seu del parlament alemany. Després de la Reunificació d’Alemanya, l’arquitecte Norman Foster el va restaurar. La cúpula de vidre que corona l’edifici n’és el segell personal.

L’edifici del Reichstag és ara la seu del parlament alemany (Albert Guasch)

 

Església Memorial del Kàiser Guillem

Aquesta església construïda en honor de l’emperador alemany va ser destruïda pels bombardejos dels Aliats durant la Segona Guerra Mundial. En comptes de reconstruir-la, es va decidir conservar-ne les ruïnes i construir-hi una torre moderna al costat com a commemoració en contra de l’horror de la guerra.

Es va decidir conservar les ruïnes de l’església memorial Kàiser Guillem per recordar l’horror de la guerra. (Wikimedia)

 

Porta de Brandenburg

La Porta de Brandenburg és avui dia un dels llocs més visitats pels turistes. Aquest arc va patir els estralls de la guerra i no es va restaurar fins a principis de segle.

Les dècades en què la ciutat va estar dividida, la Porta de Brandenburg era un dels punts que separaven l’est i l’oest. Al seu costat hi havia el mur que dividia la ciutat.

La Porta de Brandenburg, un dels llocs més visitats de Berlín. (Albert Guasch)

 

Checkpoint Charlie

Què hi fa una bandera americana al centre de Berlín? Després de la Segona Guerra Mundial, el Berlín Oest va quedar sota control aliat: hi havia un sector francès, un de britànic i un altre d’americà.

El Checkpoint Charlie era el post de control dels Estats Units i el més famós de tots, d’ús exclusiu per a diplomàtics i militars. El post s’ha conservat amb la bandera americana que l’acompanyava.

‘Checkpoint Charlie’ és el post fronterer més famós, avui una atracció per als turistes. (Albert Guasch)

 

 

Memorial del Mur de Berlín

El Memorial del Mur de Berlín conserva una torre de control i un espai de la “terra de ningú” a Bernauer Strasse. Es va decidir que aquest fos el lloc del memorial oficial perquè va ser el punt on molts alemanys de l’Est van morir intentant passar cap al Berlín Oest.

L’arquitecte que va dissenyar el Memorial hi va construir un mur de barres de ferro prou espaiades entre si per poder travessar-lo. Va voler celebrar la caiguda del Mur i la llibertat de tot ciutadà de poder anar del Berlín Est al Berlín Oest.

El memorial del mur de Berlín també conserva una torre de vigilància. (Albert Guasch)

 

 

Mauerpark

Molt a prop del Memorial del Mur de Berlín hi ha Mauerpark, el Parc del Mur. Per construir-lo es va aprofitar l’extensa ‘terra de ningú’ que separava el mur del Berlín Occidental del mur del Berlín Oriental. El parc encara conserva una part del Mur.

Part del Mur de Berlín que es conserva a Mauerpark (Albert Guasch)

 

East Side Gallery

Aquest és potser el memorial més popular del Mur de Berlín. Se’n va conservar una secció i se la va destinar a l’art. Així, l’East Side Gallery pot considerar-se una galeria d’art al Mur de Berlín.

‘El petó’, l’obra més famosa de l’East Side Gallery, mostra el líder soviètic Leonid Bréjnev i el president d’Alemanya de l’Est, Erich Honecker, fent-se un petó (Wikimedia)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -