Canvi climàtic: què esperem per actuar?

El desglaç de l'Àrtic és una de les conseqüències més greus de l'escalfament global. (Boston Globe /Getty)

Governs de tot el món es reuneixen a la COP23 per impulsar la lluita contra l’escalfament global

Un any més, governs de tot el món es reuneixen a la COP, la conferència mundial sobre el clima, per debatre com reduir els efectes del canvi climàtic sobre el planeta.

Del 6 al 13 de novembre, representants de gairebé 200 països es reuniran a la ciutat alemanya de Bonn, on es troba la seu de la Convenció Marco de Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (UNFCCC).

Aquesta Convenció es va signar fa més de 25 anys i, des de llavors, cada any reuneix a representants polítics de tot el món per avaluar les conseqüències de l’escalfament global, veure com està afectant a cada país i quines mesures haurien de prendre’s per fer-li front.

Què va passar a París?

La COP23 de Bonn arriba dos anys després de la famosa Conferència del Clima de París, on es va aconseguir un “acord històric” entre els països presents: limitar l’augment de la temperatura global a 2ºC per a l’any 2100.

Per aconseguir-ho, els països es comprometien a reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle: són gasos procedents de les indústries, els automòbils, els avions… que s’acumulen a l’atmosfera i retenen encara més calor.

Fins avui, 169 països d’un total de 197 han ratificat l’Acord de París. El problema és que no tots els països han complert l’acord. Per exemple, el president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar que es retirava de l’acord que havia signat l’anterior president, Barack Obama.

Per Trump és més important el creixement econòmic del seu país que invertir en el futur del planeta.

Per què és tan difícil posar-se d’acord?

Si és difícil posar-se d’acord entre diverses persones, imagina’t aconseguir que molts països es posin d’acord en alguna cosa, encara que sigui per salvar el planeta.

D’una banda, existeixen els interessos individuals de cada país: reduir les emissions implica reduir el ritme de producció de les fàbriques o la distribució de productes, i això frena el creixement de l’economia.

Aquest és un dels principals motius pels quals alguns països es resisteixen a complir els acords climàtics. A més, invertir en noves tecnologies més netes i sostenibles és car… encara que, a la llarga, val la pena.

D’altra banda, existeix un conflicte entre països rics i països pobres. Gran part de la contaminació actual ha estat provocada pels països més rics, que tenen més indústries i fàbriques. Per això, els països en vies de desenvolupament no accepten reduir les seves emissions: consideren que també tenen dret a enriquir la seva economia abans de posar-li fre.

Xina ha aconseguit un nivell de creixement econòmic altíssim, però a un preu molt alt: és el país més contaminant del món. (Reuters)

El problema és que, si no comencem a prendre mesures tots junts, aviat no hi haurà planeta per ningú.

Hem d’actuar ja!

Encara que algunes persones ho neguen, el canvi climàtic és una realitat i els seus efectes són molt visibles a tot el món: el nivell del mar puja, les temperatures augmenten i les característiques dels fenòmens meteorològics extrems canvien.

Segons alguns científics, limitar a 2ºC l’augment de temperatura hauria de servir per mantenir fora de perill les regions que estan en risc per la pujada del nivell del mar. No obstant això, altres investigadors asseguren que hauria d’haver-se limitat encara més, a 1’5ºC.

Les conseqüències van més enllà de passar calor a ple octubre o d’haver de renunciar a alguns aliments perquè les collites es retarden. Els desastres naturals cada vegada són més violents, la falta de precipitacions obliga a moltes persones a emigrar (refugiats climàtics) i hi ha països sencers que podrien desaparèixer, com les illes de Tuvalu.

Quan parlem del canvi climàtic, hem de pensar en el futur a llarg termini i tothom ha d’implicar-s’hi: governs, empreses, institucions i nosaltres, la societat civil.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here