21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

Un passeig amb l’Ulisses de Joyce

Enguany se celebra el centenari de la publicació d’‘Ulisses’, la gran novel·la de James Joyce que va revolucionar la literatura moderna

L'escriptor irlandès James Joyce (1882-1941) és l'autor d'Ulisses, una extensa novel·la que explica les peripècies del protagonista, Leopold Bloom, durant un únic dia a la ciutat de Dublín. Es considera una de les millors novel·les escrites al segle XX i és tot un repte literari per la seva gran complexitat i extensió: té 18 capítols i gairebé 1.000 pàgines, depenent de l'edició.

Joyce va trigar set anys a escriure Ulisses, que finalment es va publicar el 2 de febrer del 1922, el mateix dia que l'escriptor feia 40 anys. L'elecció de la data no és casual ja que, segons explicaven les seves amistats i la seva dona, Nora Barnacle, l'escriptor era molt supersticiós. Tant, que es va negar al fet que Ulisses es publiqués un any abans, el 1921, perquè la suma de les xifres dona 13, el número de la mala sort.

Joyce ja havia publicat dos llibres anteriorment: Dublinesos (1915), una recopilació de 15 relats curts que retrataven la vida de la classe mitjana i baixa d'Irlanda amb un to irònic; i Retrat de l'artista adolescent (1916), una novel·la semi-autobiogràfica que primer es va publicar per entregues a la revista The Egoist.

Abans que Ulisses es publiqués en format llibre, alguns capítols ja s'havien difós en diferents revistes literàries. Els primers lectors i alguns crítics literaris aviat es van dividir en dos grups: hi havia els qui pensaven que era una obra mestra i altres que, per contra, pensaven que el text era incomprensible i un veritable despropòsit. 

En aquest context, cap editorial s'atrevia a publicar la novel·la per por de rebre crítiques, així que Joyce va acabar recorrent a una amiga seva, Silvia Beach. Ella era la propietària de Shakespeare and Company, una petita llibreria de París que durant dècades va ser el lloc de trobada d'escriptors i intel·lectuals com Ernest Hemingway, Gertrude Stein o Ezra Pound.

El primer exemplar de l'Ulisses de Joyce es conserva encara avui i està exposat al Museu de Literatura d'Irlanda, a Dublín.

‘Ulisses’: un passeig de 18 hores

Ulisses és una novel·la que narra les aventures i desventures del protagonista, Leopold Bloom, durant una passejada de 18 hores per Dublín. Tota l'acció transcorre durant un únic dia: el 16 de juny del 1904. Joyce va triar aquesta data perquè va ser el dia en què va tenir la primera cita amb Nora Barnacle, que es convertiria en la seva esposa i mare dels seus dos fills.

Al llarg d'aquest dia, Bloom es troba amb diferents personatges i situacions que el faran reflexionar sobre la seva relació amb la seva esposa, Molly Bloom, la pèrdua del seu fill, la relació amb amics, el seu passat i les seves expectatives de futur… És una novel·la caòtica i desestructurada, per això després de la primera edició s’hi van afegir esquemes sobre l'estructura per guiar al lector.

El títol d'Ulisses fa referència a l'heroi protagonista de l'Odissea, un poema èpic escrit per Homer a l'antiga Grècia, entre els segles VIII i VII a.C. De fet, hi ha molts paral·lelismes entre l'Ulisses de Joyce i l'Odissea d'Homer. El títol de cada episodi d'Ulisses correspon a algun dels personatges de l'Odissea i inclou referències simbòliques a la mitologia grega. Per exemple, Leopold Bloom es basa en el personatge d'Odisseu, heroi de la mitologia grega; mentre que el personatge de Molly Bloom seria la reinterpretació de Penèlope, la dona d'Odisseu. 

La complexitat de la novel·la també s'explica pels salts temporals (del present al passat) i les diferents tècniques d'escriptura que Joyce fa servir, perquè cada capítol té una estructura diferent. És molt famós el monòleg interior del capítol 18 protagonitzat per Molly Bloom, que tanca la novel·la. Es tracta d'una extensa reflexió escrita sense signes de puntuació, que té com a objectiu explicar una història a partir dels pensaments que sorgeixen de manera espontània.

1922: la revolució de la literatura moderna

Ara fa exactament un segle es van publicar diversos llibres que van marcar un abans i un després en la literatura moderna. Entre aquests hi trobem la novel·la Ulisses de James Joyce, el poemari La Terra Erma, de T. S. Eliot i la novel·la L’habitació de Jacob, de Virginia Woolf, que també va desenvolupar el monòleg interior a les seves obres. 

L'avantguardisme és un conjunt de moviments artístics i literaris que es va desenvolupar a principis del segle XX a Occident i que buscava trencar amb la tradició acadèmica i apostar per la innovació. El nom prové de l'expressió francesa avant-garde, que significa “el que va davant”.

En l'àmbit literari, aquest moviment es va caracteritzar per trencar les normes de composició habitual dels textos. Per exemple, s'alterava l'estructura tradicional d'introducció, nus i desenllaç als relats i es donava prioritat a la construcció interior dels personatges, a més d'experimentar amb les veus narradores.

Els escriptors avantguardistes arriscaven durant el procés creatiu i apostaven per textos més originals, amb l'objectiu de despertar noves emocions i reflexions en el lector.

Bloomsday: rere les passes d'Ulisses

Cada 16 de juny, la ciutat de Dublín s'omple d'activitats per celebrar el Bloomsday, una jornada d'homenatge a James Joyce i la seva obra de referència: Ulisses (1922). La iniciativa va sorgir d'un grup d'escriptors i figures de l'escena cultural irlandesa que van organitzar la primera edició el 1954.
Des de llavors, cada any se celebra aquesta jornada festiva, a la qual s'uneixen altres ciutats del món. Conferències, balls, desfilades, lectures de passatges del llibre… Els seguidors de Joyce fins i tot es vesteixen d'època per reconstruir els passos de Leopold Bloom!
El festival Bloomsday serveix també per reivindicar la literatura a través de grans autors irlandesos com Samuel Beckett, Jonathan Swift, Bram Stocker o Oscar Wilde.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -