4 juny 2023
spot_img
4 juny 2023
spot_img

Cinc mil estudiants participen en una xarxa de diaris escolars

El programa fomenta el pensament crític entre l’alumnat a través d’un pla de treball tutoritzat per periodistes professionals

El projecte Revista Escolar Digital (RED) 2022-2023 comptarà aquest curs 2022-2023 amb 5.000 redactors i redactores de més de 100 centres educatius d’Espanya i Andorra. Aquesta xarxa de revistes escolars té com a objectiu fomentar el pensament crític, promoure l’ús de mitjans de comunicació entre els adolescents i treballar les competències transversals a l’aula mitjançant experiències vivencials.

Per aconseguir-ho, cada centre educatiu crea un diari escolar en format digital que els mateixos estudiants s’encarreguen de dirigir i redactar amb l’ajuda d’un professor i la coordinació d’un periodista professional del diari Junior Report.

El pla de treball del diari escolar està dissenyat per periodistes i pedagogs i, a través de diferents sessions, repta els alumnes a gestionar informació, resoldre problemes i treballar el pensament crític. Com a redactors júnior, els estudiants que formen part del projecte RED tindran l’oportunitat de participar en un consell de redacció, entrevistar personalitats i treballar els diferents gèneres periodístics creant podcasts, vídeos i continguts multimèdia. Els periodistes joves comptaran amb credencials que els permetran cobrir esdeveniments culturals, socials i esportius i treballaran en xarxa grans temes d’actualitat amb reporters d’altres instituts. 

Aquest curs 2022-2023, els 5.000 redactors i redactores s’informaran i informaran del seu entorn més proper des de centres educatius de primària i secundària situats a Catalunya, Madrid, Euskadi, València, Andalusia, Saragossa, Galícia, Múrcia, Castella-la Manxa i Andorra. La meitat dels centres que participen al projecte són públics.

Més de 4.000 notícies publicades per joves

Des que s’iniciés el projecte Revista Escolar Digital (RED) el 2018, s’han publicat més de 4.000 articles signats per joves de diferents ciutats i en diferents idiomes: català, castellà, euskera, anglès i francès. Periòdicament cada diari escolar envia una newsletter a la comunitat educativa registrant en conjunt 30.000 subscriptors entre famílies i docents. Els articles més destacats de les revistes escolars es publiquen a la revista col·laborativa RED Report, la finalitat de la qual és convertir-se en un altaveu de l’opinió i vivències dels joves; i també a LaVanguardia.com, media partner del projecte educatiu i informatiu.

El programa didàctic compta amb l’assessorament de professors de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (FCRI Blanquerna) i el suport d’institucions com ara Acción Contra el Hambre, l’escola de disseny LCI Barcelona i Acer for Education, que ofereixen recursos especialitzats i dispositius per treballar les competències digitals.

El projecte RED és una iniciativa del diari d’actualitat per a joves Junior Report, editat per Blue Globe Media, que ofereix cada dia una notícia global contextualitzada i amb recursos per treballar a classe.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -