21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

Ciutats inhabitables per culpa del canvi climàtic

Un informe alerta que la vida a grans ciutats serà cada vegada més complicada com a conseqüència de les altes temperatures i les onades de calor

Imagines com serà viure a una ciutat com Sevilla o Barcelona l’any 2050? Tot i que fer prediccions sobre aquests territoris és complicat, diferents investigadors i científics fa anys que intenten donar resposta a aquesta pregunta des del punt de vista climàtic.

Ara un informe alerta que el nombre de ciutats exposades a temperatures extremes gairebé es triplicarà pel 2050: de 350 territoris urbans exposats a temperatures superiors a 35ºC durant tres mesos es passarà a 970. En total, el 45% de la població urbana mundial viurà a ciutats amb altes temperatures estivals.

És la conclusió a què ha arribat The future we don’t want, elaborat per C40, una xarxa global de gairebé 100 alcaldes de les principals ciutats del món que s’han compromès per lluitar contra la crisi climàtica. L’informe revela com el canvi climàtic tindrà efectes en la pobresa, la seguretat alimentària o la disponibilitat de l’aigua al món.

Avui dia, gairebé un terç de la població mundial està exposada a temperatures extremes que amenacen la vida durant 20 dies a l’any o més. L’estudi recorda, per exemple, l’onada de calor del 2003, que es va cobrar més de 70.000 vides. Aquestes onades seran més freqüents i intenses, cosa que farà que viure en certs territoris urbans sigui cada cop més complicat.

Illes de calor

L’informe alerta que moltes ciutats s’estan convertint en veritables illes de calor. Aquest terme fa referència a l’efecte que es genera a les àrees urbanes a causa de la concentració d’infraestructures i activitats humanes, així com de la manca d’espais verds.

Les ciutats solen estar plenes de carreteres fetes d’asfalt, un material que té una gran capacitat per absorbir l’energia del sol durant el dia i alliberar-la a la nit. Això provoca que les àrees urbanes mai no arribin a refrescar-se del tot. A això se sumen la manca de vegetació, que fa que hi hagi menys zones a l’ombra, i les activitats humanes, com l’ús de vehicles o l’activitat comercial.

Tot això contribueix a l’augment de la temperatura a les àrees urbanes, cosa que té conseqüències directes en els seus ciutadans. L’informe alerta que aquestes temperatures poden empitjorar la qualitat de l’aire, causar deshidratació, cops de calor, complicacions cardiovasculars, malalties renals i fins i tot la mort.

Els molt joves, els ancians i les persones amb condicions mèdiques preexistents són especialment vulnerables Però, a més, els impactes de la calor també afecten de manera desproporcionada els ciutadans amb menys recursos, que no poden deixar de treballar durant una onada de calor, per exemple.

El perill del mar 

La necessitat d’actuar esdevé imprescindible també en ciutats envoltades de mar. Moltes comunitats costaneres de tot el món ja viuen amb l’amenaça de l’augment del nivell del mar, on les possibles inundacions poden ofegar barris sencers, posar en risc la vida de les persones i causar estralls econòmics.

L’informe de C40 assenyala que si els governs no es comprometen amb l’objectiu de l’Acord de París de reduir les emissions de carboni i limitar l’augment de la temperatura mitjana mundial a 1.5ºC, moltes de les ciutats del món enfrontaran una amenaça extraordinària augment del nivell del mar.

En concret, si les emissions contaminants no es redueixen, la població urbana total en risc per l’augment del nivell del mar podria ascendir a més de 800 milions de persones per al 2050. L’informe parla de ciutats especialment vulnerables, com Nova York i Miami a Estats Units, o Bangkok i Xangai al sud-est asiàtic.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -