29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Com funcionen les empreses farmacèutiques?

Les farmacèutiques són les encarregades d’elaborar els medicaments i altres productes sanitaris que els metges recepten als seus pacients

La vacuna contra la Covid-19 que van anunciar Pfizer i BionTech el dilluns 9 de novembre es va convertir en portada de la majoria de mitjans de comunicació i les reaccions no es van fer esperar. L’optimisme generat per una possible solució a la pandèmia de coronavirus de seguida es va reflectir en l’economia i en les opinions de molts dirigents polítics.

No obstant això, aquest avanç científic ha d’entendre’s des de la cautela i tenir en compte que el procés per desenvolupar una vacuna és llarg, com insisteixen a assenyalar científics de tot el món.

En aquest context, és important preguntar-se com funcionen les empreses farmacèutiques i quina és la influència que exerceixen sobre el sistema sanitari dels països, ja que són elles les encarregades de produir i comercialitzar els fàrmacs i medicaments que posteriorment els metges recepten i administren als hospitals.

 

Fomentar la recerca científica

Quan et trobes malament o sents que pots estar malalt, el primer que fas és anar al metge. Allà, l’especialista t’examina i avalua la gravetat dels símptomes que tens. És el metge qui valora si has de prendre un medicament o no. Si és així, et proporciona una recepta, amb la qual vas a la farmàcia per comprar el medicament.

És en aquest punt on es materialitza la relació entre els professionals sanitaris i la indústria farmacèutica, ja que són aquestes empreses les encarregades de produir els medicaments, vacunes i altres productes sanitaris (com ara material per a les operacions, pròtesis…) que requereix el sistema sanitari.

Una tècnica de laboratori treballa en el desenvolupament d’un medicament per tractar problemes cognitius d’esquizofrènia. (César Rangel)

Una de les tasques principals de les farmacèutiques és la recerca científica en laboratoris, que permet desenvolupar medicaments eficaços que ajudin a combatre la propagació de malalties. De fet, molts dels tractaments actuals que s’utilitzen, com per exemple la vacuna contra la grip, no existirien sense la tasca d’aquestes empreses.

Influència en el sistema sanitari

No obstant això, hi ha una part de la comunitat científica i diversos metges que critiquen la indústria de les farmacèutiques perquè considera que anteposen els beneficis econòmics a la salut dels pacients.

La influència directa de les farmacèutiques en els metges s’ha demostrat en diversos estudis i recerques, que expliquen com les farmacèutiques acostumen a pagar als metges formacions i inscripcions per a assistir a congressos, en els quals presenten nous medicaments o tractaments.

És una estratègia de màrqueting que té com a objectiu incentivar la compra dels seus propis fàrmacs, però que pot acabar afectant la salut de les persones. Encara que aquestes relacions de poder entre empreses farmacèutiques i metges són conegudes per l’opinió pública, no sempre és fàcil trobar informació sobre aquest tema.

 

L’escàndol dels opiacis als Estats Units

Almenys, 351.000 persones han mort per sobredosis d’opiacis als Estats Units des de 1999, segons la investigació del Comitè d’Energia i Comerç de la Cambra de Representants del país, que acusava l’Administració de Control de Drogues (DEA, per les seves sigles en anglès) i a la farmacèutica Purdue de ser les responsables de permetre i subministrar aquesta substància a la població.

El nom comercial de l’opiaci és Oxycontin, una substància analgèsica derivada de l’opi i que s’utilitza per a calmar el dolor, per exemple, després d’una operació o una lesió muscular. Es tracta d’un medicament que pot crear una gran addicció, segons informes publicats, entre altres, per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Després d’aquest escàndol, va haver de rectificar la informació, inclosa les seves guies sobre la recomanació de prendre opiacis.

Els opiacis deuen el seu nom al fet que originalment s’obtenien a partir de l’opi. Són eficaços per tractar el dolor, però generen addicció (Getty Images/iStockphoto)

De les investigacions publicades, es desprèn que només el 2012, els metges nord-americans van emetre 282 milions de receptes d’Oxycontin entre els seus pacients, afavorint així una greu crisi de salut pública als Estats Units. La quantitat d’opiacis receptats per persona el 2015 va ser tres vegades major que el 1999, segons informació publicada pels Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC, per les seves sigles en anglès).

Un exemple de la magnitud d’aquest problema és el reportatge “Mort amb recepta” (2018), en el qual es descriu el treball de la unitat especial de la policia d’Everett, als Estats Units. La seva tasca és assistir a les persones addictes als opiacis, principalment a l’Oxycontin. Hi ha casos en els quals aquestes persones, a causa de problemes econòmics, recorren a drogues com l’heroïna per alleujar els símptomes de la seva adicció.

La independència econòmica en àmbits com la salut o l’educació, que són drets fonamentals de les persones, és imprescindible perquè no es donin casos de mala gestió o fins i tot de gestió interessada per part d’uns certs grups socials, governs o empreses.

Fonts: eldiario.es; La Vanguardia; CIVIO; Medicamentalia; Organització Mundial de la Salut (OMS); CDC.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre el CORONAVIRUS.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ESPECIAL CORONAVIRUS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -