Un estudi de ‘The Lancet’ adverteix que aquesta tecnologia, que els joves fan servir cada vegada amb més freqüència, pot influir en les seves emocions i el seu comportament
Ha passat amb totes les tecnologies que, en el seu moment, van ser innovadores: la televisió, els videojocs, les xarxes socials, els telèfons intel·ligents… Totes van crear una preocupació global sobre el seu impacte en la societat i, durant anys, s'han analitzat els riscos associats amb la salut mental dels més joves.
El mateix està passant ara amb la intel·ligència artificial. La diferència és que aquesta tecnologia té un abast molt més gran i, en poc temps, ha estat integrada de manera massiva a moltes de les eines que utilitzen els joves avui dia: aplicacions educatives, plataformes d'entreteniment, xarxes socials…
Un informe publicat a la revista The Lancet adverteix que els nens i adolescents patiran les conseqüències del mal ús de la intel·ligència artificial si no es prenen les mesures necessàries amb rapidesa. L'estudi assenyala que l'impacte final dependrà del disseny d’aquestes eines i de com els joves aprenguin a utilitzar-les.
En aquest sentit, els investigadors expliquen que cal que hi hagi una col·laboració entre diversos actors: indústria tecnològica, responsables polítics, educadors, famílies… Tots han de treballar perquè aquesta tecnologia innovadora pugui ser utilitzada de manera segura per als més joves, minimitzant-ne els riscos.
Els riscos de la IA
Un dels principals riscos associats a les eines d'IA és la generació d'imatges i vídeos prou convincents perquè sigui difícil distingir-los dels continguts reals. Segons l'informe de The Lancet, aquest contingut fals pot influir en les emocions i el comportament dels joves.
Els deepfakes poden manipular la percepció del que és real, generant confusió als adolescents que encara estan desenvolupant el seu pensament crític i les habilitats per avaluar informació. Això pot fer que prenguin decisions o adoptin creences basades en informació falsa o manipulada.
De vegades, aquest contingut “fake” s'ha utilitzat per assetjar i avergonyir altres adolescents. El setembre del 2023, un grup d'alumnes menors d'edat d'un institut extremeny van denunciar que fotografies seves, manipulades amb intel·ligència artificial perquè semblés que estaven despullades, circulaven per Internet.
Un altre dels riscos associats a la IA té a veure amb els prejudicis. Aquestes eines “aprenen” tot el que veuen a Internet: si troben informació discriminatòria, poden fer-la servir sense filtrar, reforçant estereotips en el contingut que generen. La IA també pot posar en perill la privacitat dels usuaris en recopilar enormes quantitats de dades.
Tenir una visió crítica del contingut que consumim a Internet ens pot ajudar a identificar la desinformació, qüestionar estereotips, protegir la nostra privacitat i prendre decisions més informades sobre el que creiem i compartim.
Cuidar la nostra salut mental
L'adolescència és una etapa crucial de la vida on s'experimenten canvis profunds i significatius. Durant aquest període, els joves aprenen habilitats fonamentals per a la vida adulta, com ara la gestió de les seves emocions, la construcció de la seva identitat o l'establiment de relacions interpersonals.
Els canvis hormonals i neurològics propis d'aquesta etapa, sumats a la pressió social, les expectatives i els factors externs com la violència, el maltractament o la discriminació, poden contribuir al desenvolupament de problemes de salut mental a l'adolescència.
L'Organització Mundial de la Salut (OMS) adverteix que un de cada set joves entre 10 i 19 anys pateix algun tipus de trastorn mental. Parlem de trastorns emocionals (com l'ansietat o la depressió), del comportament (com el dèficit d'atenció o la hiperactivitat) o de la conducta alimentària (com la bulímia o l'anorèxia).
Aquest tipus de trastorns tenen un impacte directe en el benestar general dels joves, i poden afectar negativament el seu rendiment acadèmic i les seves relacions socials. L'OMS recorda que tenir cura de la nostra salut mental és igual d'important que tenir cura de la nostra salut física: totes dues són essencials per tenir una vida saludable.
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!