29 maig 2024
spot_img
29 maig 2024

Com s’estudien els huracans?

Els efectes d’un huracà poden ser devastadors, especialment si arriba de forma imprevista i sorprèn la població. Els meteoròlegs s’esforcen per saber com es formen i com avancen aquestes enormes tempestes, per poder predir la seva arribada i protegir milers de persones dels seus efectes. 

Caçadors d’huracans 

Els pilots de l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) dels Estats Units voledins la tempesta per recollir tot tipus de dades meteorològiques. Són els anomenats caçadors d’huracans. 

Aquests pilots s’enfronten a fortes turbulències per aconseguir informació com la temperatura, la pressió atmosfèrica i la humitat. Les dades serveixen per predir el rumb de l’huracà i salvar milers de persones. 

A més, des del passat mes d’agost els caçadors d’huracantenen un nou aliat. L’agència ha començat a utilitzar el dron Global Hawk per recollir dades. L’ús d’aquesta tecnologia permet volar a prop de les zones perilloses sense posar en perill la vida dels pilots. 

A vista de satèl·lit 

Una altra eina essencial per als meteoròlegs són els satèl·lits. Les càmeres que porten incorporats permeten captar l’evolució de la tempesta. Els satèl·lits també tenen sensors per calcular la velocitat del vent i la temperatura del mar.  

Però les imatges més detallades les capturen els radarsAquests aparells, que també viatgen a bord dels satèl·lits, poden fer fotos en 3D de l’interior de l’huracà per crear una ‘radiografia’ de la tempesta. 

Superordinadors per calcular el rumb de la tempesta  

Per predir quan es formarà un huracà i cap a on es dirigirà, uns superordinadors analitzen la informació recollida pels caçadors de tempestes i els satèl·lits. 

Els càlculs són tan complexos que només poden resoldre’s amb superordinadors, màquines tan grosses que ocupen edificis sencers. Tot i així, els superodinadors no són pas perfectes tampoc: poden predir la posició d’un huracà a cinc dies vista amb una precisió de 400 quilòmetres 

Imatge en 3D del tifó Talim (NASA)

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -