29 maig 2024
spot_img
29 maig 2024

Comença el Festival de Cannes

Vint pel·lícules competiran per la Palma d'Or a la 77a edició d'aquest festival de cinema, un dels més prestigiosos de la indústria cinematogràfica

La ciutat francesa de Cannes celebra del 14 al 25 de maig la 77a edició del Festival de cinema de Cannes, un dels festivals de cinema més prestigiosos del món. Un total de 20 pel·lícules competeixen a la secció oficial per emportar-se la Palma d'Or, el premi més important del certamen.

Entre les propostes més esperades hi ha la nova pel·lícula de Francis Ford Coppola, Megalòpolis, un dels llargmetratges més ambiciosos del director, i  Kind of kindness, de Yorgos Lanhtimos. Tot just un parell de mesos després de guanyar quatre premis Oscar amb Poor criatures, el director grec ja té llesta la seva nova pel·lícula.

També destaquen Furiosa, pel·lícula de la saga Mad Max dirigida per George Miller; la comèdia musical criminal Emilia Perez, del director francès Jacques Audiard; o The Apprentice, llargmetratge del cineasta iranià Ali Abbasi que segueix la vida del jove Donald Trump als Estats Units.

El Festival de Cannes s'ha convertit en una de les cerimònies cinematogràfiques més importants del món. La Palma d'Or és, alhora, un dels guardons més prestigiosos de la indústria del cinema. Rebre aquest premi és un segell de qualitat que normalment ajuda la pel·lícula guanyadora a rebre més espectadors a les sales de cinema.

Com cada any, el festival lliura la Palma d'Or d'Honor, un premi especial a aquells professionals del món del cinema que han deixat una marca significativa a la indústria al llarg de les seves carreres.

En aquesta edició hi ha tres guardonats: l’actriu nord-americana Meryl Streep, que també serà convidada d'honor des de cerimònia d'obertura; el realitzador George Lucas, conegut per crear les franquícies de Guerra de les galàxies és Indiana Jones; i l’Estudi Ghibli, a càrrec de pel·lícules mítiques com El viatge de Chihiro o El meu veí Totoro.

L'elecció del jurat

Abans de l'inici del festival de Cannes, la junta directiva de l'esdeveniment tria els jurats, que tenen la responsabilitat exclusiva de triar quines pel·lícules rebran un premi de Cannes. Els membres d'aquest jurat canvien cada any i es trien entre una àmplia gamma d'artistes internacionals dedicats a la indústria del cinema, tenint en compte la seva trajectòria.

A més de la Palma d'Or, el jurat s'encarrega d'escollir altres premis com el Gran Premi del Jurat, el Premi del Jurat, el Premi a la Millor Direcció, el Premi al Millor Actor, la Millor Actriu, entre d'altres.

El festival té en compte la importància que el jurat estigui compost per persones de diferent nacionalitat, sexe i professió, perquè hi hagi diversitat d'opinions entre els membres.

En aquesta edició, la presidenta del jurat és Greta Gerwig, directora de Barbie, la pel·lícula més taquillera del 2023. L'acompanyen la guionista i fotògrafa turca Ebru Ceylan, l'actriu nord-americana Lily Gladstone, l'actriu francesa Eva Green, la directora i guionista libanesa Nadine Labaki, el director, productor i guionista espanyol Juan Antonio Bayona, l'actor italià Pierfrancesco Favino, el director japonès Kore-Eda Hirokazu i l'actor i productor francès Omar Sy.

S'espera que tots actuïn de manera imparcial i objectiva a l'avaluació de les pel·lícules. Encara que les opinions personals poden influir en la seva decisió, el jurat ha de considerar la qualitat artística, l’originalitat, la narrativa, la direcció, el rendiment i altres aspectes tècnics i creatius en triar els guanyadors.

Més enllà de Hollywood

Els premis Oscar, atorgats per l’Acadèmia de Cinema dels Estats Units, són els més antics del món i el somni de qualsevol persona que es dediqui a fer pel·lícules és aconseguir un d'aquests guardons. De fet, Hollywood es considera la meca del cinema i és el lloc on tots els directors i actors volen treballar.

Tot i això, els Oscars no són els únics premis cinematogràfics. Arreu del món se celebren altres festivals de cinema els guardons dels quals reconeixen els mèrits de les millors pel·lícules internacionals. La diferència és que, sovint, aquests llargmetratges no són tan comercials o coneguts.

A més de Cannes, probablement l'altre festival amb més prestigi a Europa sigui el Festival de Venècia (Itàlia), que cada any atorga el Lleó d'Or. També destaquen la Berlinale (Alemanya) o el Festival de Cinema de Donostia, a Sant Sebastià (Espanya).
Pel que fa a guardons atorgats per acadèmies de cinema, destaquen els BAFTA al Regne Unit, els premis Cèsar a França o els Goya a Espanya. Els Globus d'Or, que cada any se celebren poc abans dels Oscar, són lliurats per la premsa estrangera als Estats Units.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -