3 desembre 2024
spot_img
3 desembre 2024

Comença la primavera

L'equinocci de primavera no té lloc sempre el mateix dia, sinó que cada any depèn de la posició de la Terra respecte al Sol

El passat 20 de març, l’hemisferi nord va deixar enrere l'hivern per donar la benvinguda a la primavera. La data exacta en què comença aquesta estació està determinada per l’equinocci de primavera, que generalment ocorre al voltant del 20 o 21 de març. No obstant això, és unadata que pot variar cada any.

Les estacions (primavera, estiu, tardor i hivern) depenen de la posició de la Terra en el sevaòrbita al voltant del Sol i la inclinació del seu eix. Durant l'equinocci de primavera, la posició terrestre fa que eldiai la nit tinguin aproximadament la mateixa durada a totes les parts de la Terra. El Sol està dotze hores per sobre de l'horitzó.

La variació a la data exacta de l'equinocci es deu a la irregularitat la durada dels anys terrestres. Aquest 2024, per exemple, és un any de traspàs: el mes de febrer ha tingut 29 dies en comptes dels 28 habituals. Aquest canvi també repercuteix en l’arribada de la primavera.

L'equinocci ha estat el punt de partida del calendari per a moltes cultures al llarg de la història. Per exemple, el calendari romà antic marcava el març com l'inici de l'any. L'arribada de la primavera tenia significat important per als romans, ja que marcava el renaixement de la natura i el començament de la temporada de sembra.

A dia d'avui, a molts països del món se celebren festes de primavera per donar la benvinguda a aquesta estació, que es relaciona amb la vitalitat, l'optimisme i el floriment.

Temperatura i estacions

De manera generalitzada, se solen relacionar els canvis d'estació amb un canvi en el clima. Aquesta apreciació no és del tot incorrecta, ja que lestemperatures sí que estan influenciades pel cicle estacional. Durant la primavera a l'hemisferi nord, per exemple, la Terra rep més llum solar directa, ja que l'hemisferi s'inclina cap al Sol.

Per això, quan arriba la primavera esperem deixar enrere el fred propi de l'hivern i esperem experimentar temperatures més càlides.

No obstant això, no hem de confondre el climatològic amb el astronòmic. Les estacions es defineixen astronòmicament, basades en la posició de la Terra respecte al Sol. Aquests esdeveniments astronòmics, com els solsticis i els equinoccis, marquen el començament de cada estació.

Per la seva banda, les condicions climàtiques que experimentem a la Terra no sempre reflecteixen exactament l'inici o la durada d'una estació en particular. Aquí entren en joc fenòmens com el canvi climàtic, que està provocant alteracions als patrons climàtics del nostre planeta.

D'aquesta manera, cada vegada és més habitual que faci calor en estacions que a priori haurien de ser fredes, com l'hivern. A Espanya, el passat hivern va ser el més càlid de la sèrie històrica, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET). La temperatura mitjana a la península va ser de 8,5ºC, valor que queda 1,9ºC per sobre de la mitjana d´aquesta estació.

Canvi climàtic i al·lèrgies

La primavera també està associada al naixement de les flors. Durant aquesta època de l'any, moltes plantes floreixen i Polònia lliure a l'aire com a part de la seva procés reproductiu. Aquest procés natural té un impacte en les persones al·lèrgiques al pol·len, que poden experimentar símptomes com esternuts, picor als ulls i congestió nasal.

No obstant això, el canvi climàtic també està afectant aquest procés. Les temperatures són cada cop més càlides i aquestes poden avançar l'inici de la temporada de polen, doncs la calor ajuda a estimular el creixement i la floració de les plantes abans d'hora.

Les temperatures càlides també poden provocar una major concentració de pol·len i allargar aquesta temporada floral, ja que fa calor durant més temps.

Per a les persones al·lèrgiques, això vol dir que han d'enfrontar-se als al·lèrgens durant un període de temps més llarg, cosa que pot augmentar la intensitat i la durada dels seus símptomes.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -