16 juny 2024
spot_img
16 juny 2024

Conceptes clau per entendre la igualtat de gènere

Saber què signifiquen conceptes com ‘feminisme’, ‘masclisme’ o ‘violència de gènere’ és fonamental per promoure la igualtat entre dones i homes

La igualtat de gènere es defineix com la igualtat de drets, responsabilitats i oportunitats de les dones i els homes, i les nenes i els nens”, segons explica l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO).

Aquesta igualtat no implica que les dones i els homes siguin exactament el mateix: es reconeix que hi ha diferències entre ells. El que defensa la igualtat de gènere és que totes les persones han de tenir els mateixos drets i oportunitats, i que aquests no poden dependre del sexe amb el qual van néixer.

Per entendre què és i com funcionen els diferents aspectes de la igualtat de gènere, és necessari conèixer la definició d’alguns conceptes clau.

Feminisme

El feminisme és un moviment polític i social que té com a objectiu aconseguir la igualtat entre dones i homes. En aquest sentit, el moviment feminista lluita pel reconeixement dels drets de les dones, que històricament han quedat en un segon pla en àmbits com la feina, les tasques de la llar, l’accés a una educació…

L’objectiu és que totes les dones del món tinguin drets polítics (dret a votar i ocupar càrrecs públics de responsabilitat), drets econòmics (rebre el mateix salari que els homes per la mateixa feina) i drets socials (rebre una educació de qualitat o tenir accés a assistència sanitària, entre d’altres).

Una part molt important del moviment feminista també se centra en els drets sexuals i reproductius de les dones: el seu dret a decidir amb qui tenen relacions i de quina manera, a més de tenir accés a mètodes anticonceptius o de poder interrompre voluntàriament un embaràs (dret a l’avortament).

El moviment feminista també s’encarrega de denunciar els estereotips de gènere i lluita perquè aquestes creences socioculturals associades a homes i dones desapareguin.

Masclisme

El masclisme és una actitud sexista que defensa la superioritat de l’home sobre la dona. Aquesta creença es reflecteix en una sèrie de conductes i pràctiques socials que discriminen les dones i les exclouen en diferents àmbits de la societat.

El masclisme també s’associa als estereotips de gènere: creences i prejudicis que la societat ha assignat històricament a dones i homes en funció del seu sexe. Per exemple, els homes han de ser forts i heterosexuals, s’encarreguen de treballar i guanyar els diners, mentre que les dones han de dedicar-se a la família i les tasques domèstiques.

La pitjor expressió del masclisme és la violència contra les dones, quan un home imposa la seva voluntat per la força, a través d’abusos i maltractaments. Aquesta violència de gènere engloba tant els actes de violència física com de violència sexual o psicològica.

L’educació és fonamental per lluitar contra els estereotips i actituds masclistes. Com més nenes, noies i dones puguin accedir a uns estudis, més oportunitats tindran de ser independents, formar-se la seva pròpia opinió sobre el món i decidir sobre la seva pròpia vida sense estar condicionades per cap home.

Violència de gènere

La violència de gènere és una de les manifestacions més clares de la desigualtat entre homes i dones. Encara que els termes violència de gènere i violència masclista no són el mateix, es fan servir com a sinònims perquè la immensa majoria de víctimes de la violència de gènere són dones.

La violència de gènere es pot produir a través de mitjans físics, econòmics i/o psicològics. S’hi inclouen conductes com les amenaces, les intimidacions i les coaccions, tant en l’àmbit públic com en l’àmbit privat. El resultat és un patiment físic, sexual i/o psicològic per part de les dones.

Normalment, la violència masclista és exercida per la parella o exparella de la víctima. L’objectiu de l’agressor és fer mal i aconseguir el control sobre la dona, per això aquesta violència sol produir-se de manera continuada en el temps.

La violència de gènere representa un greu problema de salut pública i una violació dels drets humans. L’Organització de les Nacions Unides (ONU) denuncia que 1 de cada 3 dones a tot el món ha patit violència física i/o sexual per part de la seva parella.

Feminització de la pobresa

La feminització de la pobresa fa referència a determinats mecanismes i barreres socials, econòmics i culturals que fan que les dones estiguin més exposades a la pobresa i el risc d’exclusió social al llarg de la seva vida.

Aquest concepte explica per què les desigualtats entre homes i dones continuen existint en l’actualitat. Segons un estudi de l’ONU, al 2018 hi havia 4,4 milions més de dones que vivien en situació d’extrema pobresa, en comparació amb els homes.

La pobresa impedeix que les dones tinguin independència econòmica i accedeixin a drets universals com l’educació o la salut. Per tant, la feminització de la pobresa és un problema que vulnera els drets humans i té un impacte global, ja que frena el desenvolupament i el creixement de les societats. En aquest sentit, a llarg termini, afecta tant les dones com els homes.

Treballa aquest tema A FONS a l’aula

Aquest article forma part d’una seqüència didàctica amb activitats i tutorització periodística.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -