7 desembre 2023
spot_img
7 desembre 2023

Conflicte d’interessos: països rics i països pobres

Limitar les emissions de CO2 implica reduir els beneficis de l’economia i no tots els països estan disposats a acceptar-ho

Malgrat la voluntat dels polítics i de milions de ciutadans a tot el món, durant els últims anys hi han hagut pocs avenços per frenar l’escalfament global. I això que no hi ha un planeta B per substituir la Terra si s’espatlla.

El problema és que hi ha un conflicte d’interessos entre diversos països, que no es posen d’acord amb quines mesures cal prendre: reduir les emissions de gasos contaminants implica reduir la producció i, en conseqüència, els beneficis de l’economia.

Països rics…

Des de l’època de la industrialització, els països més rics han fet créixer la seva economia sense tenir en compte la contaminació que provoquen. Ara, conscients del que suposa el canvi climàtic, molts d’ells intenten establir criteris de desenvolupament més estrictes per evitar-ho.

No obstant això, també hi ha alguns dirigents que neguen directament l’existència del canvi climàtic, com el president d’Estats Units, Donald Trump. “L’escalfament global és un concepte inventat pels xinesos per perjudicar la capacitat de producció dels Estats Units”, ha assegurat en més d’una ocasió el president nord-americà.

…versus països pobres…

D’altra banda, els països en vies de desenvolupament no accepten reduir les seves emissions perquè gran part de la contaminació actual ha estat provocada pels països més rics.

Per això, aquests països consideren que són els països rics els que han de canviar el seu estil de vida i reduir les seves emissions. Sobretot tenint en compte que, des de fa alguns anys, els països fins ara pobres viuen d’una manera cada vegada més semblant a la nostra: construeixen fàbriques, es desplacen amb cotxe, consumeixen més i produeixen més residus…

…però conseqüències per a tothom

La veritat és que, siguin uns o uns altres els causants de la contaminació, els efectes són perjudicials per a tots.

El problema és que si els països en vies de desenvolupament no deixen de contaminar, els efectes nocius també repercutiran en ells, no només als països que han contaminat fins ara. Per això és important que també siguin part de la solució.

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -