29 març 2024
spot_img
29 març 2024

Crisi migratòria a Ceuta

Prop de 8.000 persones procedents del Marroc creuen els espigons que separen la ciutat espanyola del territori marroquí

La ciutat autònoma de Ceuta viu aquesta setmana una situació sense precedents a causa de l'entrada massiva de persones que arriben nedant o vorejant a peu els dos espigons que marquen la frontera entre Espanya i el Marroc. Les condicions meteorològiques, amb poc vent i el mar en calma, han facilitat l'entrada pel mar.

Des de la matinada de dilluns 17 de maig i al llarg de dimarts 18, han arribat a la costa de Ceuta prop de 8.000 persones, de les quals unes 1.500 són menors d'edat. Les primeres entrades es van produir a través de l'espigó fronterer de Benzú, al nord, i posteriorment es van registrar altres entrades.

La ciutat autònoma de Ceuta és fronterera amb el Marroc

La majoria d'aquests migrants són joves d'entre 16 i 30 anys que viuen a la zona de Castillejos, la ciutat marroquina més pròxima a la frontera amb Ceuta. També hi ha famílies amb nens petits que viuen una situació econòmica molt difícil a causa de la pandèmia de coronavirus. La majoria són ciutadans marroquins, però també hi ha migrants procedents d'altres països subsaharians. 

Molts d'aquests migrants han estat traslladats a una nau industrial a la zona duanera de Tarajal, on han de complir quarantena per la covid-19. Però la gran xifra de persones ha desbordat la capacitat d'acollida d'aquestes instal·lacions, amb capacitat per a un màxim 200 persones.

Tensió entre el govern d’Espanya i el Marroc 

L'entrada de migrants va començar la matinada de dilluns, quan va córrer el rumor que la policia marroquina que vigila la frontera havia deixat el pas sense vigilància. Això va produir un efecte crida i centenars de persones es van desplaçar fins a Castillejos amb l'esperança de poder entrar a Ceuta, ja en territori espanyol.

Per a alguns experts polítics, que les autoritats marroquines deixin creuar la frontera de manera il·legal a milers de persones és una forma de protestar contra el govern espanyol, que a l'abril va acollir a un líder saharaui, Brahim Ghali, en un hospital espanyol per motius humanitaris.

El Sàhara Occidental és un territori al nord-oest d'Àfrica que va estar ocupat durant segles per Espanya i que el 1975 va passar a estar controlat pel Marroc. Des de llavors, el moviment del Front Polisario treballa per acabar amb l'ocupació marroquina i aconseguir l'autodeterminació del poble sahrauí. Aquesta situació també ha provocat diversos conflictes polítics entre Espanya i el Marroc.

El govern espanyol ha enviat a 200 policies per donar suport als 1.100 agents desplegats habitualment a Ceuta, per així reforçar el control fronterer i impedir el pas dels immigrants a Ceuta. També s'ha desplegat personal de la Policia Científica i d'Estrangeria i Fronteres per agilitzar els tràmits de devolució de migrants al seu país d'origen, en aplicació d'un acord signat amb el Marroc el 1992.

La pandèmia de coronavirus ha obligat a tancar les fronteres de molts països d'arreu del món, també la frontera terrestre que separa Ceuta del Marroc. Com a conseqüència, també han cessat durant mesos les activitats de contraban, que suposen la principal font d'ingressos de moltes famílies a la zona. Aquest és un dels principals motius que ha empès els joves marroquins a creuar la frontera de manera il·legal.

Crisis migratòries a Espanya

Aquestes han estat les jornades migratòries més crítiques a les quals s'ha enfrontat Ceuta en els últims anys, segons la Delegació de Govern espanyol a la ciutat.

L'anterior rècord es va registrar al novembre de 2020, quan en un sol cap de setmana van arribar a les costes de les Illes Canàries més de 2.000 migrants a bord de 58 pasteres o cayucos; d'aquests, prop de 1.500 van arribar en una sola jornada, una xifra que s'ha vist duplicada a Ceuta.

Evolució de les arribades de migrants a les illes Canàries a finals de l'any 2020

Al 2018 es va produir un pic un pic migratori amb 57.500 entrades irregulars a tot el territori espanyol. I el 2006, durant l'anomenada "crisi dels cayucos", van arribar a Canàries 32.000 migrants procedents tant del Marroc com de Mauritània i el Senegal.

La immigració il·legal a les illes Canàries, un arxipèlag que forma part del territori espanyol però està situat davant de la costa marroquina, ha augmentat aquest any. No obstant això, el nombre total d'immigrants sense papers que han arribat a Europa el 2021 segueix estant molt per sota dels nivells observats durant la crisi migratòria de 2015-2016, segons dades de Frontex, l'Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -