18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Curiositats de la ISS

Quina forma té l’Estació Espacial? A quina velocitat es desplaça? Com es mouen els astronautes per dins dels mòduls?

L’Estació Espacial Internacional (ISS) va començar a construir-se a finals de 1998. Al cap de dos anys van arribar els primers tripulants, però l’estació no ha parat de créixer, incorporant nous mòduls i eines.

La majoria de mòduls tenen forma cilíndrica, amb obertures per acoblar-se els uns als altres i crear un espai pressuritzat per poder-hi viure. Dins d’aquests cilindres, les parets estan cobertes de ganxos i cordes perquè els astronautes s’hi puguin desplaçar surant.

L’eix principal de la ISS té una longitud de 100 metres. A cada extrem hi ha un conjunt de plaques solars que fan uns 80 metres de llarg i proveeixen d’energia l’estació. L’envergadura total és com un camp de futbol orbitant la Terra.

https://www.instagram.com/p/BpkhRYon-K5/?utm_source=ig_embed

La ISS es mou a una velocitat de gairebé 28.000 km/h voltant el nostre planeta. Això significa una volta cada 90 minuts: és com si poguessis veure 16 sortides/postes de sol cada dia.

Estalviar al màxim

L’Estació Espacial Internacional és a 400 quilòmetres de la superfície terrestre. Les missions per portar provisions i materials resulten molt costoses, per això cal aprofitar al màxim els recursos disponibles a bord.

A l’espai no hi ha oxigen, però aquest element és indispensable per poder viure. En comptes de dur-lo en tancs (se’n necessitarien moltíssims i es gastarien de seguida), s’aprofiten els líquids residuals com l’orina: l’oxigen i l’hidrogen que la formen se separen mitjançant un procés d’electròlisi.

L’orina dels astronautes també es tracta per convertir-la en aigua potable. L’aigua és un recurs molt escàs i no es pot portar tampoc des de la Terra en grans quantitats.

Per estalviar al màxim i produir els mínims residus, els astronautes es netegen amb tovalloletes i utilitzen roba d’un sol ús que es canvien cada tres dies. Les escombraries es recullen en un compartiment d’emmagatzematge i s’envien a la Terra per no generar més deixalles espacials.

Per aquest motiu també, el menjar està envasat al buit: per ocupar el mínim espai i generar el mínim de residus.

https://www.youtube.com/watch?v=J05Yx4A6N_g

Les millors vistes del planeta

Els experiments que es porten a terme a bord i a l’exterior de la ISS són molt importants per avançar en la carrera espacial, i també per desenvolupar noves tecnologies i materials que ens facin la vida més fàcil.

Però a la ISS també hi ha temps per passar-ho bé. Els astronautes celebren aniversaris i dates assenyalades sempre que poden per tal de trencar amb la rutina.

https://www.instagram.com/p/Bb28iDeF8Cb/?utm_source=ig_embed

La Cúpula és un dels llocs més especials de l’Estació Espacial Internacional. És un mòdul d’observació amb set finestres que proporciona una visió panoràmica i permet dirigir operacions a l’exterior de l’estació.

Les seves vistes del planeta Terra són de les millors de la galàxia. També pots veure-les des d’aquesta càmera de la NASA que retransmet en directe.

Aquí a baix, a la Terra, la ISS es pot veure a simple vista: és com un puntet blanc i lluminós que es desplaça pel cel. La millor hora per veure-la és abans que es faci clar o al capvespre, perquè el cel encara és fosc però l’estació queda il·luminada pel sol.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -