28 gener 2023
spot_img
28 gener 2023
spot_img

De l’1 al 5: la força dels huracans

Un huracà és un fenomen meteorològic que produeix forts vents i abundants pluges. El seu nom científic és cicló tropical, però se’l pot anomenar huracà, tifó o simplement cicló en funció del punt del planeta on es produeixin.

L’escala de Saffir-Simpson divideix els huracans en cinc categories segons la velocitat del vent i els danys que poden provocar. Associar un huracà a una categoria permet als serveis d’emergència preveure els efectes que poden causar.

En un huracà de categoria 1 els vents poden ser de 120 km/h a 15 km/h i poden causar petits danys a cartells i arbustos. Quan passa a categoria 2 els vents poden arribar a 180 km/h i els danys poden afectar les teulades de les cases, els vidres o, per exemple, els pals elèctrics dels carrers.

Quan un huracà és de categoria 3 els danys ja comencen a ser considerables. Un cicló d’aquesta categoria pot destrossar l’estructura d’edificis petits, danyar zones verdes i provocar les primeres acumulacions d’aigua. En aquest cas els vents poden arribar a superar els 200 km/h.

“Conèixer les categories d’un huracà permet als serveis d’emergència preveure’n els efectes i actuar en conseqüència

A la categoria 4, els huracans ja provoquen danys generalitzats en tot tipus d’edificis, arrencant vegetació i generant inundacions importants en àrees extenses terra endins.

A l’última categoria, la 5, la força d’un huracà pot destruir completament edificis i pot provocar onades de més de sis metres, per la qual cosa les inundacions poden afectar bona part de les cases ubicades a la zona costanera.

Les ratxes de vent en huracans de categoria 5 superen els 250 km/h. Es considera que un huracà de categoria 5 té efectes catastròfics.

Un home observa els danys de l’huracà Irma a l’illa de Sant Martí del Carib (Ricardo Arduengo / AFP)

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -