La policia italiana troba al cap de la màfia més buscat del país, que feia 30 anys que estava desaparegut
Les autoritats italianes han informat de l'arrest de Matteo Messina Denaro, cap de la màfia siciliana, que havia estat durant 30 anys en cerca i captura. Denaro era considerat l'últim gran líder de la Cosa Nostra, un dels grups criminals més perillosos i coneguts del món, que va sorgir a l’illa italiana de Sicília fa més d’un segle.
La policia italiana, en col·laboració amb altres cossos policials europeus com l'Europol, havia estat dècades investigant i interrogant sospitosos i col·laboradors per trobar-lo. Finalment ha estat localitzat en una clínica privada a Palerm, la capital de Sicília.
Denaro estava condemnat per desenes d'atemptats i homicidis comesos per membres de la màfia i ordenats per ell. Entre les víctimes hi ha els jutges Giovanni Falcone i Paolo Borsellino, que durant anys van perseguir la màfia siciliana i van intentar acabar amb l'activitat criminal a l'illa. Tots dos van ser assassinats en atemptats amb explosius durant l'estiu del 1992.
Després de diversos atemptats a diferents ciutats d'Itàlia, Denaro va desaparèixer al 1993 i ha aconseguit escapar de la policia fins avui. Està acusat de mig centenar d'homicidis, entre els quals el de Giuseppe Di Matteo, un nen d'11 anys. El pare de Di Matteo havia col·laborat amb la justícia italiana i la màfia va segrestar el seu fill per fer-li xantatge i obligar-lo a retirar les acusacions.
La detenció de Denaro no acabarà amb el crim organitzat, però sí que té un gran significat per la societat italiana, sobretot al sud d’Itàlia, on es concentren els principals grups criminals del país.
L'origen de la màfia a Itàlia
La màfia italiana va sorgir a la regió de Sicília a finals del segle XIX. Un estudi publicat al Journal of Economic History en relaciona l’origen amb l'epidèmia d'escorbut que va afectar diversos països europeus al segle XIX.
Aquesta malaltia, provocada per la manca de vitamina C, millorava gràcies al consum de cítrics, que eren un dels principals cultius de Sicília. Els agricultors sicilians van obtenir grans beneficis i això va afavorir l'aparició de grups que extorquien els comerciants, oferint-los la seva “protecció” a canvi de diners.
Des de llavors, la màfia s'ha estès a altres regions d'Itàlia i també a altres països, com els Estats Units, on els emigrants italians de finals del segle XIX i principis del segle XX van crear la seva pròpia Cosa Nostra. Amb el temps, l'activitat criminal també es va diversificar: el crim organitzat es va dedicar sobretot a la venda il·legal d'alcohol (quan estava prohibit als Estats Units).
En l’actualitat, la màfia italiana està involucrada en activitats il·lícites com el tràfic de drogues, que n’és la principal font d'ingressos. També està relacionada amb la corrupció a les institucions, on fan xantatge a polítics que ocupen càrrecs públics per obtenir un tracte de favor en la licitació de contractes i concursos públics.
Després dels atemptats del 1992 contra els jutges Falcone i Borsellino, la màfia siciliana va començar a decaure. El govern italià va realitzar detencions massives i va establir lleis antimàfia més dures, com la protecció als mafiosos que accedissin a col·laborar amb la policia o la confiscació de béns i fortunes als grans capos de la màfia, fet que limitava la seva capacitat d'actuació.
Així i tot, la màfia continua present a Itàlia amb altres grups criminals molt poderosos com la Ndrangheta de Calàbria o la Camorra de Nàpols. Aquestes organitzacions s'enriqueixen a través d'activitats il·lícites, com el narcotràfic de drogues o el comerç d'articles robats, però també a través de l'extorsió a negocis i comerciants, que continuen pagant una quantitat simbòlica per la “protecció” dels mafiosos.
’Gomorra’: la realitat de la màfia napolitana
El periodista italià Roberto Saviano va escriure l’any 2006 Gomorra, un llibre sobre la Camorra napolitana on explica com el crim organitzat ha transformat la vida de Nàpols, la seva ciutat natal. Des de llavors està amenaçat de mort, viu en pisos francs i va a tot arreu amb escorta policial.
A la seva novel·la, Saviano barreja el periodisme d’investigació amb fets autobiogràfics i una anàlisi social sobre com la màfia ha transformat la vida de la població. Destapa els diferents clans familiars de Nàpols i les activitats delictives de la màfia, centralitzades al port de mercaderies: des del comerç de productes robats o falsificats, fins a l'eliminació de residus químics perillosos, que en lloc de ser tractats s'abandonen a la intempèrie.
La Camorra s'ha convertit en tota una organització empresarial que actua amb la complicitat d'una part de la classe política per estendre els seus negocis i enriquir-se encara més. I que no té cap escrúpol a l’hora recórrer a les amenaces, la violència i l'assassinat per aconseguir els seus objectius.
Saviano també denuncia que els líders de la màfia s'han convertit en una mena d'estrelles de cinema, personatges que vesteixen roba de marca, condueixen cotxes de luxe i construeixen grans mansions. Aquesta imatge irreal arrossega molts joves al món del crim organitzat, on creuen que es faran rics sense tenir en compte els delictes que hauran de cometre.