21 març 2023
spot_img
21 març 2023
spot_img

El dia a dia a la ISS

Els astronautes segueixen una rutina diària en què combinen feina, esport, temps lliure i descans

Durant les últimes dues dècades, l’Estació Espacial Internacional (ISS) ha estat el laboratori de científics, enginyers i metges de més de 15 països. Però també ha estat la llar dels astronautes a l’espai.

Als diferents mòduls de la ISS els astronautes dormen, es dutxen, van al vàter, mengen, fan exercici, gaudeixen del temps lliure i comparteixen estones amb els companys.

A causa de l’espai limitat, les diferents habitacions de l’estació estan dissenyades amb la màxima eficiència, i la microgravetat fa que activitats diàries com menjar, dutxar-se o fer esport es converteixin en petites aventures.

La rutina a la ISS

La tripulació habitual de la ISS és de tres persones, i pot arribar a sis quan conviuen dos equips. Normalment, els astronautes viuen a la ISS en períodes d’entre 2 i 6 mesos.

Els astronautes segueixen una rutina diària, tot i que a l’espai no hi ha dia i nit. Dormen unes vuit hores al dia: ho fan en sacs de dormir que la majoria subjecten a la paret per no surar per la nau mentre dormen.

https://twitter.com/EarthARTedition/status/595251849206333440

La resta del temps el dediquen a tasques científiques, com fer experiments, i al manteniment de la nau. De tant en tant també en surten per tal de fer un passeig espacial, ja sigui per reparar l’estació o bé per dur a terme experiments científics.

Una de les activitats que més canvia a l’espai és la higiene personal. Si obres una aixeta, les gotes d’aigua se’n van surant. Així que per rentar-se el cos, els astronautes fan servir tovalloletes humides.

Amb el cabell, el procés es complica. Els astronautes amb cabellera tenen bosses d’aigua amb un filtre que poden aplicar-se directament al cap, xampú que no cal esbandir i una tovallola.

Enviar aigua (o qualsevol altra cosa) a l’espai té un preu molt alt. Per això tota l’aigua s’aprofita, fins i tot l’orina, que es recicla. Com que no tenen aigua corrent ni rentadora, els tripulants porten roba d’un sol ús.

Un menú espacial

El menjar ha millorat molt des dels primers vols: ja no són cubs insípids ni aliments triturats i ficats dins de tubs, sinó plats més semblants als que mengem a la Terra.

https://www.instagram.com/p/BUE04gfl2AI/?utm_source=ig_embed

El menjar de la ISS es prepara a la Terra i s’empaqueta en racions per a una persona. Alguns aliments ja estan a punt per ser menjats i d’altres s’han de rehidratar amb aigua perquè recobrin la seva textura o bé cal escalfar-los en un microones.

Els astronautes poden triar el menú de tres plats diaris durant la preparació de la missió. Un cop a la ISS, tenen salses com ketchup o mostassa per tal de donar un toc al menjar, però no hi ha ni sal ni pebre perquè podria anar a parar als conductes de ventilació i espatllar la nau.

I quan no treballen… a què dediquen el temps lliure?

Els tripulants de l’estació han de fer exercici diàriament. Com que no poden sortir a córrer, tenen unes màquines especials per fer esport en microgravetat.

Els enginyers han adaptat màquines com la cinta de córrer i la bicicleta estàtica perquè funcionin a l’espai, aconseguint aïllar les vibracions de la ISS i afegint corretges especials perquè els astronautes no es posin a surar mentre fan esport.

El temps lliure el dediquen a diverses activitats: n’hi ha que fan tuits sobre la seva experiència i d’altres tenen un instrument musical i el toquen.

I gairebé tots aprofiten alguna estona lliure per asseure’s a la cúpula panoràmica, una finestra des d’on es poden observar unes vistes espectaculars del nostre planeta.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -