13 juny 2024
spot_img
13 juny 2024

Donald Trump, culpable de 34 delictes

Trump s'ha convertit en el primer expresident dels Estats Units a ser trobat culpable en un judici penal

El jurat encarregat del veredicte ha declarat culpable a Donald Trump al judici penal a Nova York contra el expresident, que estava acusat de 34 delictes greus de falsificació de registres comercials. Es tracta de la primera vegada a la història que un expresident dels Estats Units és declarat culpable en un judici d'aquest tipus.

Entre els més de 30 delictes pels quals se li ha declarat culpable, hi ha el pagament de 130.000 dòlars a la actriu porno Stormy Daniels per comprar el seu silenci sobre un presumpte trobada sexual amb el magnat per no perjudicar la campanya a les eleccions del 2016.

La sentència del jutge que presideix el cas, Juan Merchán, no es donarà a conèixer fins el proper 11 de juliol. El jutge considerarà diversos factors per dictar la sentència, com l'edat de Trump (77 anys), la seva manca d'antecedents penals i fins i tot els seus incompliments de les ordres de silenci emeses per la cort durant el judici.

La culpabilitat per aquests delictes podria implicar una multa, llibertat condicional, serveis a la comunitat i també una pena de presó de fins a quatre anys. Tot i això, segons els experts, és poc probable que Trump vagi a la presó. És la primera vegada que es condemna el magnat i es fa per un delicte no violent.

Després de sortir del tribunal, Trump va declarar als mitjans de comunicació que el procés va ser “una vergonya” i “un judici arreglat”. L'expresident segurament optarà per apel·lar el veredicte, un procés que prendrà mesos. Mentrestant, s'espera que es mantingui a llibertat sota fiança.

Camí a les presidencials

Que hagi estat declarat culpable no impedirà que Trump pugui tornar a ser reelegit president a les properes eleccions. La Constitució dels EUA estableix pocs requisits d'elegibilitat per als candidats presidencials: han de tenir almenys 35 anys, ser ciutadans nord-americans de naixement i haver viscut al país durant almenys 14 anys. 

D'aquesta manera, no hi ha normes que impedeixin la participació de candidats amb antecedents penals. Políticament, però, aquesta condemna sí podria influir en la decisió que prenguin els electors nord-americans a les eleccions del proper novembre

No tots els republicans voldran triar-lo com a candidat tenint en compte la seva culpabilitat i futura condemna. Segons una enquesta de Bloomberg News i Morning Consult, dos de cada 10 votants que van dir que Votoron per Trump el 2020 van dir que no estarien disposats a fer-ho de nou al novembre si era declarat culpable

Abans que els ciutadans votin per triar el seu president, una cita que tindrà lloc el proper 5 de novembre, han de decidir quins seran els candidats a la Casa Blanca. És a dir, quins membres del Partit Republicà i Demòcrata seran seleccionats per representar les seves respectives formacions a l'elecció general. Aquest procés implica la celebració de primàries i caucus

Al març, Joe Biden i Donald Trump es van convertir matemàticament en els candidats dels seus partits a la Casa Blanca per a les eleccions de novembre.

Més causes penals obertes

A més dels 34 delictes pels quals ha estat declarat culpable, Donald Trump té tres causes penals més obertes contra ell.

La primera, pel presumpte intent de revertir els resultats de les eleccions presidencials a Geòrgia. La fiscal Fani Willis acusa no només Trump, sinó 18 persones més del seu entorn, de associació criminal i conspiració per canviar la decisió de les urnes en aquest Estat.

La segona de les causes, pels intents de subvertir la derrota electoral el 2021 contra Biden. El jurat va acusar Trump de difondre “mentides” relacionades amb un presumpte frau electoral i d'afirmar que, en realitat, la victòria li pertanyia. Aquests successos van envoltar el assalt al Capitoli per part dels seus seguidors després de perdre les eleccions. 

L'última, per la troballa de documents classificats a la seva mansió de Mar-a-Lago (Florida) va ser acusat de retenció deliberada d'informació sensible i ocultament corrupte de documents. Aquesta va ser la primera vegada a la història del país que s'acusava de càrrecs federals un exmandatari del país, és a dir, d'un delicte o violació de la llei que està tipificat i processat sota les lleis federals dels Estats Units.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -