El president dels Estats Units ha anunciat nous impostos que varien segons el país i que van des del 10% al 49%
El president Donald Trump ha anunciat una llista d’aranzels que afectaran tots els països que tenen relacions comercials amb els Estats Units. Els impostos, que són els més alts en un segle, es començaran a aplicar a partir del pròxim 9 d’abril i tindran un impacte en el comerç global.
En concret, EUA imposarà un aranzel universal mínim del 10% a totes les importacions, al qual se sumaran altres impostos de fins al 49% a determinats països. La llista inclou prop de 200 països, com el Brasil i el Regne Unit (10%), la Unió Europea (20%), el Japó (24%), l’Índia (26%), la Xina (34%), el Vietnam (46%) i Cambodja (49%), entre d’altres.
Trump ha justificat aquesta decisió explicant que és una acció “recíproca” cap als seus competidors comercials. Segons el president, els països han aprovat mesures proteccionistes que estan perjudicant les exportacions nord-americanes. És a dir, mesures que fan que sigui més difícil vendre productes dels EUA als seus mercats.
Experts i líders internacionals adverteixen que aquesta guerra comercial podria tenir conseqüències greus en l’economia internacional. Entre els possibles efectes hi ha l’augment generalitzat dels preus (inflació) i una desacceleració econòmica que podria portar a una recessió global (disminució de l’activitat econòmica).
Per a què serveixen els aranzels?
Els aranzels són impostos que un país imposa als productes importats, és a dir, a aquells que procedeixen d’altres territoris. Aquests impostos s’apliquen quan les mercaderies passen una frontera, encarint el preu d’aquest producte al país on arriben.
Aquests impostos s’utilitzen per protegir la indústria d’un país. Per exemple, en posar aranzels als productes de la Unió Europea, aquests seran més cars als Estats Units, cosa que farà que els consumidors i empreses nord-americanes tinguin més dificultats per comprar productes europeus. La idea és que optin per comprar productes fabricats dins dels EUA, beneficiant l’economia del país.
No obstant això, el cas dels Estats Units està demostrant que els aranzels també es poden fer servir com una mena de xantatge. En comptes d’arribar a acords mitjançant el diàleg, Trump està utilitzant els aranzels per castigar països amb què els EUA té disputes comercials.
Un exemple clar d’això va passar a finals de gener, quan Colòmbia va acceptar rebre a migrants deportats dels Estats Units, una cosa que el país al principi no volia fer, i que va permetre després que Trump amenacés de pujar els aranzels als productes colombians. La notícia va servir com advertiment per a la resta del món sobre allò que el president dels Estats Units podia arribar a fer si troba impediments a l’hora d’aconseguir els objectius.
De quina manera t’afecta aquesta notícia?
Els aranzels de Trump tindran un impacte directe a la Unió Europea, i el sector automobilístic serà un dels grans afectats. Segons les dades de l’Associació Europea de Fabricants d’Automòbils, la majoria de cotxes que es fabriquen a Europa i s’exporten van als Estats Units. El 2023, es van exportar prop de 800.000 vehicles al país, amb un valor aproximat de 40.000 milions d’euros.
Si ara els cotxes europeus tenen un aranzel del 20%, el preu a què es venen als EUA pujarà, de manera que menys persones els compraran. En comptes de comprar cotxes fabricats a Europa (Mercedes, BMW, Volkswagen, Audi…), els nord-americans tindran més incentius per comprar cotxes fabricats al seu país (Ford, Chevrolet, Tesla…) perquè tindran preus més competitius.
Aquesta situació repercutirà en la vida dels ciutadans de la UE, especialment d’aquells que treballen en aquestes empreses. Les fàbriques automobilístiques europees vendran menys, guanyaran menys diners i fins i tot produiran menys cotxes, cosa que podria provocar acomiadaments de treballadors i, fins i tot, el tancament d’empreses.
Això passarà també amb altres productes, com l’oli d’oliva o el vi que es fabriquen a Espanya i s’exporten als Estats Units, per exemple. En un món tan globalitzat com l’actual, totes les economies estan molt connectades, per la qual cosa una decisió presa per Trump pot tenir greus repercussions en la nostra economia.
L’ABC de la notícia
Guerra comercial: conflicte entre països que imposen altres restriccions al comerç per protegir-ne l’economia.
Exportació: venda de béns o serveis d’un país a un altre.
Desacceleració econòmica: reducció del ritme de creixement de l’economia, amb menys inversió, ocupació i consum.
Mesures proteccionistes: polítiques econòmiques que busquen protegir la producció de productes nacionals davant de la competència estrangera