30 novembre 2022
spot_img
30 novembre 2022
spot_img

Dones de pel·lícula

El cinema ha portat a la gran pantalla la història de grans dones pioneres en la lluita per la igualtat

Al llarg de la història, les dones no han tingut les coses fàcils. Durant molts anys, s’ha esperat que s’ocupessin de la llar, de la família i fessin el que els seus pares o marits creguessin que era correcte. El que elles volien no era important.

Per sort, sempre hi ha hagut dones que han aspirat a volar molt més alt. Gràcies a elles, la societat i el món han canviat.

La lluita de les dones ha enlluernat a més d’un director de Hollywood, que ha volgut portar la seva història a la gran pantalla. I així és com cada any descobrim noves històries inspiradores.

Les dones afroamericanes que van arribar a la Lluna

Durant la Guerra Freda, Estats Units i la Unió Soviètica es van enredar en una carrera espacial per ser els primers en portar l’home a la Lluna.

Per guanyar, la NASA buscava persones molt capacitades, sense importar el seu sexe o color de pell. Per aquest motiu, malgrat els prejudicis de la època, l’agència espacial nord-americana comptava amb equips de dones. I el que és més sorprenent: algunes eren afroamericanes.

Al 2016 s’estrenava Hidden Figures, que explica la sorprenent història de la Katherine G. Johnson, Dorothy Vaughan i Mary Jackson, tres dones afroamericanes brillants que van formar part d’aquest projecte i que van haver de lluitar molt per fer-se valer.

No va ser fàcil. Només per la seva condició, havien de menjar en habitacions separades, treballaven en una divisió allunyada de la resta, tenien sous inferiors, no podien compartir el lavabo amb les dones blanques…

Tot i així, van aconseguir fer-se lloc i demostrar que les dones estan perfectament capacitades per ser informàtiques, matemàtiques i enginyeres.

Les dones també poden ser inventores

Un any abans coneixíem la història de Joy Mangano gràcies una altra pel·lícula d’Oscar: Joy.

Aquesta mare soltera era molt bona ideant invents i, després de tallar-se les mans fregant unes copes de vi trencades, va crear un motxo que facilitava molt més la neteja.

Comercialitzar el seu invent no va ser un camí de roses. A més de captar l’interès de la gent, va haver d’enfrontar-se a molts prejudicis per ser dona i emprenedora.

Joy va aconseguir que el seu motxo fos un èxit. I no només això: va crear molts més productes per la llar, va muntar la seva pròpia marca i va acabar convertint-se en una estrella de la telebotiga. Estris que utilitzem diàriament, han estat ideats per Mangano. En els últims anys ha ajudat a dones que, com ella, volen ser inventores.

El dret a vot de la dona 

El dret a vot ha estat una de les lluites més importants de la dona. No som conscients d’això, però fa només 100 anys, les dones no podien votar al nostre país.

Al 2015 arribava a la gran pantalla Suffragette. El film parla del moviment sufragista, que es va desenvolupar a Anglaterra durant el segle XIX i en el qual les dones van jugar un paper clau. Una lluita que va marcar un abans i un després en la història.

Actualment podem exercir el nostre dret a vot gràcies a persones valentes que es van negar a acatar les normes.

 

Com derrotar un gegant

Al 2001 Julia Roberts guanyava l’Oscar a Millor Actriu pel seu paper a Erin Brockovich, pel·lícula que explica la història real d’una mare divorciada que treballava organitzant papers en un despatx d’advocats.

Brockovich va descobrir que tenien molts casos dels habitants d’un mateix poble que emmalaltien sense motiu aparent. Durant cinc anys va estar investigant el per què i va adonar-se de que l’aigua del poble estava contaminada per una fàbrica que hi havia a prop.

Durant molts temps va ser qüestionada per ser dona i per no tenir estudis. No va fer cas a les crítiques i gràcies a la seva persistència va aconseguir salvar al poble i que els indemnitzessin.

Des de llavors, Brockovich segueix lluitant per injustícies com aquesta.

https://youtu.be/HCQGydFK_hM

El cinema és un poderós mitjà de transformació social: ha donat a conèixer la història de moltes dones i homes que durant anys han estat oblidats.

Els petits gestos del dia a dia són els que acaben transformant la societat. I si no, fixa’t en la història de la Joy. Qui hauria dit que inventar un motxo, suposaria tant?

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -