El 20 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Infància, una jornada per defensar els drets dels infants arreu del món. Però, per què se celebra en aquesta data? Quins drets tenen els infants? Per què són més vulnerables a les situacions de violència i abusos? Treballa aquest tema d’actualitat a l’aula amb els materials didàctics de Junior Report.
Activitats
- Exercici 1
- Exercici 2
- Exercici 3
Llegeix el resum de les càpsules informatives i tria les que més t’interessin.
(Cada alumne/a ha de llegir, com a mínim, 3 temes diferents)
· El 20 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Infància, una jornada per conscienciar sobre la situació dels infants més desfavorits i defensar els seus drets arreu del món. Un dia per celebrar els nens
· Quines diferències hi ha entre la Declaració dels Drets del Nen (1959) i la Convenció sobre els Drets del Nen (1989)? Quins són els principals drets de la infància? Per què se celebren el 20 de novembre? T’ho expliquem en aquest vídeo. Per què es van crear els drets de la infància?
· Les nenes pateixen una doble discriminació: a més de per edat, se les discrimina per gènere. T’expliquem com es vulneren els seus drets i quines són les conseqüències per al seu futur. Els drets de les nenes
· Segons dades de l’Organització Internacional del Treball (OIT), arreu del món treballen més de 150 milions de nens i nenes. T’expliquem què és el treball infantil i com afecta els més petits. El treball infantil, un risc per als nens
· Sabies que la meitat dels refugiats del món son menors? En aquest article t’expliquem per què són més vulnerables a situacions de violència, assetjament, abús sexual i maltractament. La infància en un camp de refugiats
· Es calcula que hi ha uns 300.000 nens i nenes soldat, segons dades d’Unicef. Aquests infants es veuen forçats a lluitar en conflictes armats i viure la guerra en primera persona. La lluita dels nens i nenes soldat
· En aquesta infografia t’expliquem la situació dels nens i nenes més vulnerables arreu del món. Els drets dels nens al món
· Un nen jueu en un camp de concentració, quatre nens que han de recórrer kilòmetres per anar a l’escola, dos amics que sobreviuen la guerra de l’Afganistan… Set pel·lícules per entendre com es vulneren els drets dels infants. Els drets dels infants al cine
Comprensió lectora. Què hem après sobre els drets dels infants?
(Cada alumne/a ha de respondre les preguntes de, com a mínim, 3 temes diferents)
Un dia per celebrar els nens
1. Què se celebra el Dia Mundial de la Infància?
2. Quins dos grans problemes pateixen els nens i nenes en situació de conflicte?
3. Quan i per què es va escriure la Convenció sobre els Drets del Nen (CDN)?
Per què es van crear els drets de la infància?
1. Què va passar el 20 de novembre del 1959 i per què va ser important?
2. Anomena dos dels deu principis que inclou la Declaració dels Drets del Nen.
3. Quins són els principis fonamentals que resumeixen la Convenció sobre els Drets del Nen (CDN)?
Els drets de les nenes
1. Esmenta tres conseqüències del matrimoni infantil.
2. Què és l’abús sexual i com afecta les nenes?
3. Què és la mutilació genital o ablació?
El treball infantil, un risc per als nens
1. Quins treballs durs o perillosos fan les víctimes del treball infantil?
2. Quins infants tenen més risc de patir-lo?
3. Quines iniciatives mundials existeixen per intentar erradicar aquesta problemàtica?
La infància en un camp de refugiats
1. En l’actualitat, quins són els principals conflictes que afecten nens refugiats?
2. Deixar d’anar a l’escola és un dels riscos més grans pels nens i nenes refugiats: per què?
La lluita dels nens i nenes soldat
1. Quines conseqüències té ser un nen soldat?
2. Quins perills corren els nens i nenes soldat?
3. Què són els programes DDR?
Els drets dels nens al món
1. Quants nens i nenes pateixen pobresa extrema?
2. Quants moren per desnutrició?
3. Quants es veuen obligats a treballar?
4. Quants no poden anar a l’escola?
Els drets del infants al cinema
1. En quina persona real s’inspira el personatge de Guido a La vida és bella?
2. De quina guerra fugen els dos nens protagonistes de El caçador d’estels?
3. De què tracta la pel·lícula The Kid, del famós actor i director Charles Chaplin?
Activitat pràctica. Aprenem a ser crítics!
(Cada alumne/a o grup haurà de triar una d’aquestes 3 propostes)
Proposta 1. Fem de periodistes!
Què fem?
Ens posem en la pell d’un periodista d’investigació i busquem informació sobre la Convenció sobre els Drets del Nen (CDN).
Com ho fem?
Visitem les pàgines web oficials de les Nacions Unides i altres institucions com Unicef, el Fons de les Nacions Unides per a la Infància. Investiguem quins països donen suport a la Convenció, com funciona el tractat, quines iniciatives s’estan duent a terme per promoure els drets dels infants…
Proposta 2. Fem un relat!
Què fem?
Fem un relat imaginant-nos que vivim en un país en guerra i hem hagut de fugir de casa nostra. Amb la nostra família arribem a un camp de refugiats, on hem de començar una nova vida.
Com ho fem?
Intentem respondre les següents preguntes: Com t’imagines la vida d’un nen o nena en un camp de refugiats? Creus que tindries joguines, llibres o el mòbil per distreure’t? Com serien les classes a l’escola del camp? Faries nous amics?
Proposta 3. Fem un debat!
Què fem?
Els articles de la Convenció sobre els Drets del Nen (CDN) defineixen els drets dels infants, però també les responsabilitats dels governs, pares, professors i altres professionals envers els menors. La CDN és un document vinculant, així que els països signants estan obligats a complir aquests drets. Avui dia, més de 190 països han signat la Convenció. Els Estats Units és l’únic que no la reconeix.
Com ho fem?
Ens dividim en grups i intentem respondre les següents preguntes: Dels 54 articles de la CDN, quins són els prioritaris per garantir una infància de qualitat a tots els nens i nenes del món? Creus que els governs fan tot el que poden per protegir els drets dels infants? Quins recursos s’haurien de destinar per aconseguir-ho? Què es pot fer perquè els líders polítics escoltin la veu dels més petits?
Anotem esquemàticament les reflexions i les preguntes que sorgeixen a partir d’aquest debat.
Solucionari
- Solucionari de l'exercici 2
Un dia per celebrar els nens
1. Què se celebra el Dia Mundial de la Infància?
El Dia Mundial de la Infància és una jornada per conscienciar sobre la situació dels infants més desfavorits, ja que a tot el món hi ha més de 24 milions de nens i nenes víctimes de la guerra, més de 260 milions que no van a escola i es calcula que 650 milions de nenes i dones han estat víctimes del matrimoni infantil.
2. Quins dos grans problemes pateixen els nens i nenes en situació de conflicte?
Els nens són les víctimes més fràgils de la guerra. En una situació de conflicte, els nens pateixen dos problemes molt greus: la inseguretat alimentària i la impossibilitat de rebre una educació.
3. Quan i per què es va escriure la Convenció sobre els Drets dels Nens?
El 20 de novembre del 1959 es va firmar la Declaració dels Drets del Nen. Tres dècades més tard, l’any 1989, es va firmar la Convenció sobre els Drets del Nen (CDN), un tractat signat per més de 190 països que es comprometen a complir els drets dels infants.
Per què es van crear els drets de la infància?
1. Què va passar el 20 de novembre del 1959 i per què va ser important?
El 20 de novembre del 1959 es va firmar la Declaració dels Drets del Nen. És una data important perquè, per primera vegada, els països es reunien per debatre sobre els drets dels nens i nenes de tot el món.
2. Anomena 2 dels 10 principis que inclou la Declaració dels Drets del Nen.
El dret a rebre una educació de qualitat i el dret a no ser discriminats per cap motiu.
3. Quins són els principis fonamentals que resumeixen la Convenció sobre els Drets del Nen?
El dret a tenir una vida saludable, el de tenir una educació de qualitat i el d’estar protegits de la violència o qualsevol tipus d’abús.
Els drets de les nenes
1. Esmenta tres conseqüències del matrimoni infantil.
Les conseqüències del matrimoni infantil afecten les nenes i noies també quan són adultes. Quan es casen, la majoria es veuen obligades a deixar els estudis i això fa més difícil que trobin una feina remunerada en el futur. A més a més, estan en risc de patir violència i que les seves primeres experiències sexuals siguin forçades. Finalment, els embarassos adolescents també posen en perill la vida de la mare i del nadó, perquè poden produir-se complicacions durant el part.
2. Què és l’abús sexual i com afecta les nenes?
L’abús sexual defineix qualsevol pràctica sexual en la qual no existeix un consentiment per totes dues parts. En la majoria dels casos, el cometen homes contra dones, i es calcula que el 50% dels casos d’abús sexual és contra nenes.
3. Què és la mutilació genital o ablació?
La mutilació genital o ablació és una pràctica normalitzada a molts països. Consisteix a eliminar una part o la totalitat del clítoris (un òrgan del sistema genital femení) perquè les dones no obtinguin plaer sexual durant les seves relacions. L’ablació es produeix per motius culturals o religiosos. És molt perillosa des del punt de vista mèdic, perquè gairebé no es fa mai en hospitals i les condicions higièniques són mínimes, amb la qual cosa es posa en risc la salut de les nenes.
El treball infantil, un risc per als nens
1. Quins treballs durs o perillosos fan les víctimes del treball infantil?
Es calcula que gairebé la meitat dels nens víctimes del treball infantil (73 milions) treballa en feines perilloses. Són activitats nocives que poden posar en risc la seva salut física i mental. Per exemple, quan els nens treballen de soldats, a les mines, a camps de cultiu que utilitzen pesticides tòxics, en la construcció o fins i tot si són obligats a prostituir-se.
2. Quins infants tenen més risc de patir-lo?
D’acord amb les estadístiques, els infants corren més risc de treballar si són nens que no pas nenes. Al món treballen uns 88 milions de nens i uns 64 milions de nenes. A més, el treball infantil es concentra als països més pobres i amb més desigualtat. Allà les famílies no poden permetre’s enviar els fills a l’escola i necessiten el seu ajut per tirar endavant.
3. Quines iniciatives mundials existeixen per intentar erradicar aquesta problemàtica?
Cada 12 de juny es commemora el Dia Mundial contra el Treball Infantil per sensibilitzar la població. A més a més, l’Organització de les Nacions Unides (ONU) ha declarat el 2021 Any Internacional per a l’Erradicació del Treball Infantil. Aquestes iniciatives tenen com a objectiu que els països es comprometin a crear lleis o reforçar les que existeixen per evitar l’explotació dels nens.
La infància en un camp de refugiats
1. En l’actualitat, quins són els principals conflictes que afecten nens refugiats?
La guerra civil a Síria i el Iemen, la violència que s’estén a la República Democràtica del Congo i el Sudan del Sud, i la persecució de l’ètnia rohingya a Birmània.
2. Deixar d’anar a l’escola és un dels riscos més grans pels nens i nenes refugiats: per què?
Perquè l’educació ofereix protecció contra l’explotació i l’abús, beneficia la seva recuperació social i ajuda a promocionar la pau. Sense estudis, aquests nens estan condemnats a la pobresa. Es calcula que hi ha 3,7 milions de nens refugiats que no van a escola, segons xifres de l’ACNUR.
La lluita dels nens i nenes soldat
1. Quines conseqüències té ser un nen soldat?
Ser un nen o una nena soldat té conseqüències físiques i emocionals a mitjà i llarg termini. Molts que pateixen símptomes posttraumàtics com depressió, trastorns de conducta, impulsos agressius i forts sentiments de pèrdua i desarrelament. En els grups armats pot donar-se el consum d’alcohol i drogues, que sovint són subministrats abans d’entrar en combat. Aquests nens i nenes posen en risc les seves vides i poden patir alguna discapacitat o fins i tot morir.
2. Quins perills corren els nens i nenes soldat?
Es calcula que hi ha uns 300.000 nens i nenes soldat lluitant en conflictes armats a tot el món, segons dades d’Unicef. Aquests nens i nenes es veuen forçats a convertir-se en combatents involuntaris i viure la guerra en primera persona; en el cas de les nenes, sovint són forçades a convertir-se en esclaves sexuals.
3. Què són els programes DDR?
Són programes de Desarmament, Desmobilització i Reinserció que tenen com a objectiu apartar els nens i nenes soldat del conflicte perquè puguin recuperar la seva infància. Malgrat tot, el procés de reinserció és molt difícil: recuperar una vida normal pot ser un procés llarg i complex, que pot durar mesos o anys.
Els drets dels nens al món
1. Quants nens i nenes pateixen pobresa extrema?
385 milions de nens i nenes.
2. Quants moren per desnutrició?
Cada dia 8.500 nens i nenes moren per desnutrició.
3. Quants es veuen obligats a treballar?
152 milions són víctimes del treball infantil.
4. Quants no poden anar a l’escola?
260 milions de nens i nenes no poden anar a l’escola.
Els drets del infants al cinema
1. En quina persona real s’inspira el personatge de Guido a La vida és bella?
La pel·lícula es basa parcialment en l’experiència real de Rubino Romeo Salmoni, un dels pocs jueus que va poder sobreviure a l’Holocaust nazi.
2. De quina guerra fugen els dos nens protagonistes de El caçador d’estels?
De la guerra civil a l’Afganistan, que va tenir lloc a finals dels anys 70.
3. De què tracta la pel·lícula The Kid, del famós actor i director Charles Chaplin?
Charles Chaplin interpreta el rodamón Charlot, un personatge molt popular. En aquesta pel·lícula, Charlot es troba un nadó abandonat a qui educarà com el seu propi fill. Des de petit, el nen ajudarà el seu pare adoptiu a cometre petits robatoris i estafes per sobreviure.