25 abril 2024
spot_img
25 abril 2024

Edimburg, capital mundial de l’espectacle

El Festival Internacional d’Edimburg ofereix música, teatre, dansa i òpera a la capital d’Escòcia durant tot el més d’agost

Encara no has pensant on viatjar aquest estiu? Durant tot el mes d’agost, la ciutat d’Edimburg es converteix en capital mundial de la cultura amb festivals que ofereixen tot tipus d’espectacles: música, dansa, teatre, concerts militars, cinema, jazz…

Sens dubte, un dels més importants és el Festival Internacional d’Edimburg (EIF), que reuneix artistes internacionals de disciplines tan diverses com la música, la dansa, l’òpera i el teatre. L’edició d’aquest any se celebra del 2 al 26 d’agost.

La programació de l’EIF és extensa i molt variada i per això és una cita de referència a nivell mundial, tot i que les entrades solen ser una mica cares. Malgrat això, els espectacles d’inauguració i cloenda del festival són sempre gratuïts.

Aquest any, el festival va començar amb un concert de l’Orquestra Filharmònica de Los Ángeles a l’estadi de futbol Tynecastle Park. Dirigida pel veneçolà Gustavo Dudamel, l’orquestra va interpretar les bandes sonores de pel·lícules tan conegudes com Star Wars, Harry Potter y E.T.

Enguany, les propostes del festival són molt diverses: des d’una passejada virtual pel casc antic d’Edimburg, fins a la projecció de la pel·lícula West Side Story (1961) —un dels musicals més famosos de Hollywood— amb la BSO en directe interpretada per l’orquestra de càmera d’Escòcia, passant per la festa R.A.P que combina la lectura de poesia al ritme de DJ.

 

Més de 70 anys de festival

Al 2017, el Festival Internacional d’Edimburg va celebrar el seu 70 aniversari. L’origen del festival es remunta al final de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), una època en què moltes ciutats havien quedat destruïdes.

Els fundadors del festival van voler crear un espai on artistes i intèrprets de tot el món s’unissin al voltant de les arts. L’objectiu era ajudar a la població a superar el trauma de la guerra a través de l’expressió artística.

Al 1947 es va fundar també el Festival Fringe, l’opció “alternativa” creada per vuit companyies de teatre que no van ser convidades al festival oficial. Els espectacles del Fringe són oberts i qualsevol artista pot presentar la seva proposta.

https://www.instagram.com/p/B0qMKWQlJfQ

 

La bellesa dels paisatges d’Escòcia

Per molts, Escòcia és el país més bonic del món. D’aquí que hagi estat escenari de moltes pel·lícules i sèries, com Hamlet (1990), Braveheart (1995) o algunes de les escenes més famoses de Harry Potter.

El Regne d’Escòcia va ser independent fins el 1707, quan es va signar l’Acta d’Unió amb Anglaterra i ambdós territoris van passar a formar el Regne de Gran Bretanya. La majoria de la població escocesa estava en contra de l’acord, però el parlament escocès va cedir per motius econòmics.

Malgrat aquesta unió, Escòcia va mantenir moltes de les seves lleis, sobte tot en l’àmbit educatiu i religiós. Això explica algunes de les diferències entre anglesos i escocesos, a banda del fet que continuï existint un moviment independentista escocès.

A finals del segle XX, el moviment independentista va tornar a guanyar força a través del Partit Nacional Escocès (SPN), que governa actualment al parlament escocès.

El govern escocès va realitzar un referèndum d’independència el 18 de setembre de 2014, però finalment va guanyar l’opció no independentista amb el 55,42% dels vots.

En aquest sentit, Escòcia també té un paper important dins el Brexit, el procés de sortida del Regne Unit com a membre de la Unió Europea (UE).

Al referèndum del 2016, els partidaris de sortir de la UE van guanyar per un marge molt ajustat a tot el Regne Unit, però la majoria d’escocesos va votar a favor de seguir a Europa. Una nova diferència entre Anglaterra i Escòcia que podria donar ales al moviment independentista.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -