27 juliol 2024
spot_img
27 juliol 2024

El Banc Central Europeu apuja els tipus d’interès

La institució ha pres aquesta decisió amb l'objectiu de reduir la inflació i controlar l'estabilitat dels preus a la zona de l'euro

El Banc Central Europeu (BCE) ha pujat els tipus d'interès un 0,25% fins a assolir el 4,5%, el nivell més alt des del 2001. L'organisme va començar a incrementar els tipus al juliol i, des de llavors, fa deu pujades des de llavors consecutives. L'estratègia d'aquesta política monetària és controlar la inflació i intentar frenar la pujada de preus.

Els tipus d’interès es defineixen com la quantitat que cal pagar per utilitzar una quantitat de diners en un temps determinat. En el cas del BCE, els tipus fan referència a la tarifa que la resta de bancs han de pagar de més per aconseguir préstecs d'aquesta institució europea.

Pensem, per exemple, que el Banc d'Espanya vol demanar un préstec al Banc Central. Si el BCE presta 1.000 euros al Banc d'Espanya i els tipus d'interès estan al 4,5%, Espanya haurà de tornar al BCE els diners prestats més el 4,5% d'interessos. És a dir, els 1.000 euros prestats més 45 euros en concepte d'interessos, cosa que suma un total de 1.045 euros.

Si els tipus d'interès són baixos, els bancs i els consumidors tindran més facilitat per demanar préstecs, cosa que provocarà un augment de la demanda i, com a conseqüència, l'economia creixerà. El problema és que quan l'economia creix molt ràpid, hi ha el risc que els preus pugin també, cosa que pot portar a una inflació elevada.

Un dels objectius més importants del Banc Central Europeu és, precisament, controlar l'estabilitat dels preus de la zona de l'euro, intentant que la inflació no superi el 2%. Per aconseguir aquesta estabilitat, el BCE pot utilitzar diferents mecanismes i, entre ells, hi ha les pujades de tipus d’interès.

Si el preu dels diners és més car, els préstecs que facin els bancs també seran més cars i les persones que contractin un préstec hauran de pagar més diners. L'objectiu final del BCE amb aquestes pujades és que els consumidors demanin menys préstecs, hi hagi menys despesa i, per tant, la pujada de preus es moderi.

Efectes a la societat

L'escenari ideal per al Banc Central Europeu en pujar els tipus d'interès és frenar la inflació i que els preus de béns i serveis s'estabilitzin. Aquesta estabilitat econòmica és positiva per a tota la societat, el problema és que la pujada de tipus no només té aquesta conseqüència.

Quan el BCE apuja els tipus d'interès, els bancs comercials tendeixen a elevar les taxes d'interès que cobren als consumidors per préstecs. Això afecta especialment les hipoteques, un préstec a llarg termini que sutilitza comunament per comprar un habitatge. Com a conseqüència de les pujades de tipus, menys persones tenen prou capacitat econòmica per poder comprar una casa o un pis.

Això, alhora, pot tenir un impacte negatiu en el consum. Com que les persones hauran de pagar més diners per la seva hipoteca, acabaran tenint menys poder adquisitiu. Això es traduirà en una reducció de la despesa en béns i serveis, cosa que afectarà negativament les empreses i els seus negocis.

Les empreses rebran menys ingressos perquè els consumidors tindran menys diners per gastar. A més, les pujades de tipus poden dissuadir les companyies d'invertir en nous projectes o expandir-ne les operacions, cosa que també frenarà l'activitat econòmica.

No podem oblidar que les pujades contínues dels tipus d'interès afectaran més les persones amb menys recursos, que no podran continuar gastant com abans i tindran més dificultats per accedir a productes bàsics, com l'alimentació o l'energia.

Amb aquest context, és millor pujar o baixar els tipus d'interès? Els bancs centrals del món, com el Banc Central Europeu (BCE), avaluen constantment la situació econòmica i financera dels països per prendre decisions informades sobre els tipus d'interès.

Les funcions del BCE

Fundat el 1998, el Banc Central Europeu (BCE) és la institució responsable de formular i executar la política monetària a la zona euro, que és la unió monetària composta per 20 dels 27 països membres de la Unió Europea que han adoptat l'euro com a la seva moneda comuna.

El seu objectiu principal és mantenir l'estabilitat de preus a la regió. Això implica controlar la inflació i evitar la deflació (una disminució generalitzada dels preus). Per fer-ho, utilitza principalment els tipus d'interès.

Però no és la seva única funció. El BCE proporciona assessorament i anàlisi econòmic i financer a les institucions europees i als governs dels Estats membres per contribuir a la presa de decisions en matèria econòmica i financera. A més a més, té el dret exclusiu d'emetre bitllets d'euro.

Aquesta institució està composta per diversos òrgans de govern, i els més destacats són el Consell de Govern i el Comitè Executiu. El Comitè Executiu està compost pel president i el vicepresident del BCE, juntament amb quatre membres més elegits per votació. Actualment, la presidenta és Christine Lagarde.

Per part seva, el Consell de Govern és l'òrgan rector suprem del BCE, és a dir, el que s'encarrega de prendre la majoria de decisions. Està format per tots els membres del Comitè Executiu i els governadors dels bancs centrals nacionals dels països que han adoptat l'euro.

Treballa l’actualitat a l’aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -