Un estudi assenyala que els éssers humans tindran dificultats per adaptar-se a l'augment desproporcionat de la temperatura i la humitat
Moltes persones a tot el món experimentaran exposicions perllongades a una calor humida extrema, la qual cosa representarà desafiaments significatius en aspectes com la seguretat alimentària, la salut humana i el desenvolupament econòmic. És la conclusió a què ha arribat un estudi realitzat per la Universitat de Pennsilvània i publicat a la revista científica Proceedings.
En els darrers anys, diversos investigadors han assenyalat que hi ha un límit a la quantitat de calor i humitat que el cos humà pot suportar. A causa del canvi climàtic, l'exposició a les altes temperatures durant llargs períodes serà cada cop més gran i això podrà posar en perill la vida de les persones.
Segons l'estudi, les zones més calentes del planeta ja han superat aquests límits però ho han fet en períodes breus. Encara que aquests llocs encara no són inhabitables per als humans, aviat podrien arribar a ser-ho si el clima manté llargues temporades amb intensa calor i alts nivells d'humitat.
En base a una sèrie d’experiments, els investigadors plantegen que el límit de tolerància climàtica per a una persona jove i sana està en 31 graus amb una humitat del 100%. El límit serà llavors molt més baix per a persones vulnerables, com les persones grans o aquelles que pateixin alguna malaltia.
Amb cert nivell de calor i humitat, el cos humà ja no es pot refredar i la seva temperatura interna augmenta incontrolablement. El problema és que si la persona no troba una manera de refrescar ràpid en aquell moment podria patir un cop de calor i fins i tot un infart.
Aquesta situació serà especialment problemàtica a regions com l'Orient Mitjà, el sud d'Àsia, l'Àfrica subsahariana i la Xina. Parlem de llocs on moltes de les persones afectades no tindran accés a aire condicionat ni a cap altra manera eficaç de mitigar els efectes adversos de la calor.
Rècord de temperatures
Aquest any el planeta està batent rècord de temperatures com a conseqüència directa de l'escalfament global i el canvi climàtic. A finals d'estiu, l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) va anunciar que els mesos de juliol i agost del 2023 han estat els més calorosos que s'han registrat mai.
I els rècords continuen fins i tot a la tardor. La Terra va registrar el mes de setembre més calorós de la història des que es tenen registres. Segons el Servei de Canvi Climàtic Copernicus (C3S) de la Unió Europea, el mes va registrar una temperatura mitjana en superfície de 16,38 °C (0,5 °C per sobre de l'anterior setembre més càlid, el 2020).
Aquesta situació se suma que cada cop són més freqüents els fenòmens meteorològics extrems, com les inundacions, els incendis forestals, les onades de calor o les sequeres extremes.
Les conseqüències també són presents a l'Antàrtida, on el gel es troba al punt més baix des que es tenen registres dels satèl·lits. L'enorme extensió de gel glacial d'aquesta zona és fonamental per regular el clima perquè reflecteix l'energia solar cap a l'atmosfera i refreda les aigües circumdants. Menys gel implica més temperatura.
Tot això està tenint un gran impacte sobre la salut de les persones, el medi ambient i l'economia dels països.
Acord de París i COP28
Des que es va celebrar la primera Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (coneguda com a COP) el 1995, països de tot el món s'han reunit cada any per avançar en la lluita contra el canvi climàtic. El 2015, es va signar un dels tractats internacionals més importants: l'Acord de París.
El seu objectiu principal és limitar l'augment de la temperatura global per sota de 2ºC respecte als nivells preindustrials, amb l'esforç addicional de limitar-lo a 1,5ºC. Per aconseguir-ho, cal reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle.
L'acord també es comprometia a mobilitzar fons i recursos per donar suport als països en els seus esforços per abordar el canvi climàtic, implementar mesures de mitigació i adaptació i construir una economia més sostenible.
Això, però, ha arribat a complir-se. Molts països han presentat plans per reduir les emissions, però no són prou ambiciosos per frenar la situació actual. El canvi climàtic continua sent una problemàtica sense precedents.
El nou acord de la Cimera del Clima #COP27 no estableix límits a les #emissions contaminants. ☹️ Per què els governs segueixen ignorant les advertències dels #científics? Quins interessos hi ha en joc amb els #combustibles fòssils? 🌍🌡️https://t.co/KjUPhDtuYM
— Junior Report CAT (@JuniorReportCAT) November 22, 2022
Aquest 2023, la Conferència sobre el Canvi Climàtic o COP28 es durà a terme del 30 de novembre al 12 de desembre de 2023 a Dubai. Les esperances estan posades en aquesta nova trobada, encara que anys anteriors els resultats han estat decebedors.