27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

El conflicte entre Israel i el Líban s’intensifica

L'exèrcit israelià ha llançat l'atac més gran contra el Líban des del 2006, provocant més de 500 morts en només 24 hores

Israel i Líban tornen a ocupar els titulars de la majoria dels mitjans de comunicació. En els darrers dies, els atacs entre ambdós països de Pròxim Orient s'han intensificat, provocant centenars de morts i ferits, el que ha augmentat la preocupació de les organitzacions internacionals com les Nacions Unides (ONU).

Primer van ser detonacions dels walkie-talkies que utilitzava Hezbol·là, el grup polític i militar libanès recolzat per l'Iran què lidera la resistència contra Israel al Líban. Aquests atacs van ser atribuïts a l'exèrcit israelià i van afectar molts civils libanesos. El líder de Hezbollah va prometre respondre i, dies més tard, el grup en va llançar una onada de coets cap al nord d'Israel.

La violència es va intensificar durant el passat cap de setmana i el darrer dels atacs israelians va tenir lloc dilluns. Segons el primer ministre libanès, Najib Mikati, aquests van deixar més de 550 persones mortes, incloent-hi 50 nens, i més de 1.200 ferits al sud del Líban. 

Avui en dia, aquesta ja és considerada l'operació més gran que hagi llançat Israel contra el Líban des de l'any 2006. A conseqüència dels bombardejos, gairebé mig milió de persones al Líban han estat desplaçades, segons estima el Ministeri d'Exteriors del país. 

Per què Israel i el Líban estan enfrontats?

Israel i Líban són Estats límit, és a dir, comparteixen una frontera, el que ha estat un factor clau en els conflictes entre tots dos. Tot i això, per entendre la raó per la qual aquests dos països estan enfrontats hem de remuntar-nos al passat i conèixer el seu context històric.

Tot es remunta a la creació de l'Estat d'Israel. Quan l'ONU va determinar la creació d'un Estat jueu a Israel, els països fronterers (Líban, Síria, Iraq, Transjordània i Egipte) van declarar la guerra al nou país. Aquestes regions recolzaven la causa palestina i no estaven d'acord amb la decisió de l'ONU, ja que consideraven que la creació d'Israel implicava l'ocupació de terres que històricament pertanyien als palestins àrabs.

En aquesta guerra, Israel va aconseguir imposar-se i va expandir el seu territori més enllà del que estipula l'ONU. Tot i això, el conflicte no es va quedar aquí i va deixar profundes ferides a la regió: un gran nombre de refugiats palestins van haver de fugir de casa seva, molts dels quals es van acabar assentant al Líban per la proximitat geogràfica

Les tensions entre aquests dos països es van continuar desenvolupant i, el 1982, exèrcit israelià va envair el sud del Líban amb l'objectiu d'eliminar a l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OLP), que utilitzava territori libanès com a base per atacar Israel. Aquesta invasió no només en va provocar una ocupació perllongada, sinó també el sorgiment de Hezbol·là .

Aquest grup armat recolzat per l'Iran ha mantingut una postura intransigent cap a Israel des de llavors i ha estat protagonista dels atacs posteriors. Anys després d'aquesta invasió, Hezbollah va llançar atacs transfronterers contra Israel. El país atacat va respondre amb una ofensiva massiva, que va resultar en un conflicte que va durar 34 dies i que es coneix com Guerra del Líban de 2006

Uns 1.300 libanesos i 165 israelians van morir a conseqüència d'aquesta guerra, però Hezbol·là no va arribar a ser anihilat. Des de llavors, el conflicte entre Israel i aquest grup libanès continua latent.

Què hi té a veure la guerra de Gaza?

Hezbol·là ha mantingut des del 2006 enfrontaments ocasionals però recurrents amb l'exèrcit israelià. No obstant això, l'inici de la guerra de Gaza l'any passat va marcar un punt d'inflexió en l'enfrontament entre el Líban i Israel. 

Aquesta guerra va començar quan Hamàs, el grup armat que controla Gaza, va llançar un atac sorpresa un Israel el passat 7 d'octubre del 2023. Durant l'ofensiva, Hamàs va llançar uns milers de projectils, va enviar militars armats que van aconseguir penetrar el territori israelià i va capturar diversos ostatges. Com a resposta, l'exèrcit israelià en va llançar una onada d'atacs contra la Franja de Gaza que avui dia continua.

Encara que sembli que el Líban no té res a veure en aquest conflicte, hem d'entendre que Hezbol·là (amb base al Líban) és proper a Hamàs (a Gaza). Tot i que tenen diferències ideològiques i religioses, les dues organitzacions s'oposen fermament a l'existència de l'Estat d'Israel i consideren la lluita armada com un mitjà legítim per “alliberar” els territoris palestins.

A més de compartir aquesta causa comuna, tots dos compten amb el suport de l'Iran: reben finançament, armament i suport estratègic del país, que utilitza les organitzacions com a part de la seva política d'influència. Hamàs i Hezbol·là també comparteixen una postura hostil cap als Estats Units, a qui veuen com un aliat incondicional d'Israel.

Si la creixent onada d'atacs entre el Líban i Israel es converteix en un conflicte a gran escala, els analistes polítics creuen que la situació podria desestabilitzar encara més a la regió de Pròxim Orient.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -