28 setembre 2024
spot_img
28 setembre 2024

El linx ibèric deixa d’estar en perill d’extinció

La població d'aquesta espècie animal ha passat d'un centenar d'exemplars a més de dos mil els darrers anys gràcies a les tasques de conservació

Bona notícia al món de la fauna salvatge. La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) ha confirmat que el Linx ibèric, un dels mamífers carnívors més importants d'Europa, ha deixat de ser una espècie en perill d'extinció i passa a catalogar-se com una espècie vulnerable.

El linx ibèric és una espècie endèmica de la Península Ibèrica, és a dir, la seva distribució natural es limita exclusivament a aquesta regió geogràfica, que comprèn Espanya i Portugal. Durant anys, ha estat un dels felins més amenaçats del món i ha rebut nombrosos esforços de conservació pel seu estat crític de perill dextinció.

Aquest treball de conservació s'ha centrat en augmentar l'abundància de la seva presa, el conill europeu en perill d'extinció, protegir i restaurar l'hàbitat forestal i de matoll mediterrani, i reduir les morts causades per l'activitat humana. A més, s'ha desenvolupat un programa de reproducció ex situ per criar nous exemplars.

Gràcies a aquestes tasques, la població ha augmentat exponencialment de 62 linxs ibèrics madurs (espècie que ha assolit l'edat adulta) el 2001 a 648 el 2022. Avui dia, s'estima que la població total, inclosos els linxs joves i adults, és més de 2.000

Tot i això, la UICN adverteix que el linx ibèric segueix amenaçat, principalment a causa de les possibles fluctuacions de la població de conills europeus. La caça furtiva, els atropellaments i les alteracions de lhàbitat relacionades amb el canvi climàtic també són amenaces per a aquesta espècie animal.

Llinç de la Península Ibèrica

El Linx ibèric (Lynx pardinus) és un dels felins més emblemàtics i amenaçats del món. Conegut pel seu pelatge clapejat i les seves orelles amb flocs de pèl negre, aquest carnívor de mida mitjana és una peça clau a l'ecosistema mediterrani.

Es tracta d'una espècie endèmica de la Península Ibèrica. Històricament, la distribució abastava part d'Espanya i Portugal, però la pèrdua d'hàbitat i la disminució de les preses naturals han reduït la seva presència a àrees protegides específiques. Actualment, Andalusia i Castella-la Manxa són les comunitats que majoritàriament ho acullen.

Aquest animal estava declarat en perill d'extinció des del 1990. Avui dia, encara que ja hagi deixat d'estar catalogat com a tal, segueix considerant-se una de les espècies més amenaçades del món. Aquestes amenaces són diverses i provenen de diferents factors. 

D'una banda, la seva dieta està composta gairebé exclusivament per conills, cosa que el fa extremadament vulnerable a les fluctuacions de les poblacions d'aquests animals a causa de malalties. D'altra banda, s'ha vist greument afectat pel desenvolupament humà: la construcció de carreteres i urbanitzacions ha fragmentat el seu hàbitat, augmentant el risc d'atropellaments. 

Animals en perill d'extinció

La Llista Vermella d'Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) recull centenars de animals que es troben en perill d'extinció. Els animals en perill d'extinció són espècies que, per amenaces de diversa índole i independentment de la regió on es trobin, estan en risc de desaparèixer.

La Llista Vermella és considerada un indicador crític de la salut de la biodiversitat del món. Per elaborar-la, la UICN utilitza criteris específics i científics amb els quals avalua el risc d'extinció de les espècies. Aquests criteris consideren factors com la reducció de la població, la mida de la població, l'extensió i qualitat de l'hàbitat, les amenaces i les mesures de conservació existents.

Un cop analitzats tots aquests criteris, l'organització etiqueta cada espècie animal estudiada en una de les seves nou categories: No Avaluat, Dades Insuficients, Preocupació Menor, Gairebé Amenaçat, Vulnerable, En Perill, En Perill Crític, Extint en Estat Silvestre i Extint.
Avui dia hi ha més de 41.000 espècies amenaçades d'extinció, fet que suposa el 28% del total de les espècies avaluades.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -