28 maig 2024
spot_img
28 maig 2024

El llegat literari de Milan Kundera

L’escriptor i poeta txec, autor d’obres com ‘La insuportable lleugeresa de l’ésser’, ha mort als 94 anys

El món de la literatura s’acomiada de Milan Kundera (1929-2023), escriptor i poeta txec reconegut principalment per la seva obra literària i la seva influència a la literatura europea contemporània. Kundera, que també va ser professor i músic, ha mort als 94 anys a França, on vivia des del 1975.

Milan Kundera és considerat un dels grans escriptors del segle XX. El 1967, va publicar la seva primera novel·la, La broma. Però no va ser fins a la dècada dels 80, amb llibres com La insuportable lleugeresa de l’ésser (1984) i El comiat (1972), quan va guanyar un gran reconeixement internacional.

Els seus llibres es caracteritzen pel seu estil líric, l‘exploració de les relacions humanes i la reflexió sobre grans temes com la identitat, la memòria, la llibertat i el poder. A més de la novel·la, Kundera també va experimentar amb altres gèneres literaris, com ara l’assaig i la poesia.

Afiliat al Partit Comunista des del final de la Segona Guerra Mundial, Kundera va acabar sent represaliat a Txecoslovàquia. Els seus llibres van ser prohibits i, el 1975, va deixar el seu país d’origen per emigrar a França, on anys més tard va obtenir la nacionalitat. Des d’aquell moment, va passar a escriure totes les seves obres en francès. 

Va ser nominat en diverses ocasions al Nobel de Literatura, però mai no es va emportar el premi. Sí que va obtenir altres reconeixements, com el Premi Médicis Estranger (1973), el Premi Jerusalem (1985) i el Premi Franz Kafka (2020), entre d’altres. A més, la seva obra va ser publicada a La Pléiade, una sèrie d’edicions bibliogràfiques d’alta qualitat i prestigi.

Obres prohibides

Milan Kundera va néixer l’1 d’abril de 1929 a Brno, Txecoslovàquia (actualment República Txeca). Va estudiar literatura i música a la Universitat Carolina de Praga i es va graduar el 1952. Per la combinació d’aquestes dues disciplines, les influències i les referències a la música han estat molt presents al llarg de la seva obra literària.

Durant la Segona Guerra Mundial ( 1939-1945), Kundera es va unir al Partit Comunista Txecoslovac, però més tard es va distanciar de la política i va abandonar el partit. Durant els anys 50 i 60, va treballar com a escriptor i professor i el 1967 va publicar la seva primera novel·la, La broma.

Un any més tard, el 1968, Txecoslovàquia va protagonitzar la Primavera de Praga, un període de liberalització política i protesta massiva que lluitava per una llibertat d’expressió i creativitat artística més gran. Tot i això, la invasió soviètica del país a l’agost d’aquell any va acabar amb aquesta revolució.

Les tropes liderades per la Unió Soviètica van envair Txecoslovàquia per suprimir les reformes i restaurar el control comunista. Com molts intel·lectuals i artistes txecs, Kundera es va veure profundament afectat per la repressió i la censura que va seguir la invasió.

L’escriptor txec, que al principi va recolzar el règim comunista, es va desil·lusionar amb el sistema. Els seus escrits, que exploraven temes com la llibertat i la crítica al poder, eren considerats perillosos i incompatibles amb la ideologia comunista. Com a resultat, el govern va imposar la censura: els llibres de Kundera van ser retirats de les llibreries i les seves publicacions es van veure limitades.

‘La insuportable lleugeresa del ser’

Després de la repressió i la censura que va experimentar al seu país d’origen, Kundera va decidir emigrar a França el 1975. A París, Kundera va continuar la seva carrera literària i va començar a escriure les seves obres en francès. En aquella època va escriure el que avui dia és el seu llibre més reconegut: La insuportable lleugeresa de l’ésser (1984).

La novel·la es desenvolupa a la dècada de 1960, en el context de la Primavera de Praga i la posterior invasió soviètica a Txecoslovàquia. La història se centra en els quatre personatges principals: Tomàs i Teresa, que són marit i muller; Sabina, que és l’amant de Tomàs; i Franz.

Al llarg del llibre, Kundera examina les relacions humanes i com l’amor, el desig i la infidelitat influeixen a la vida dels personatges. L’escriptor també aborda l’impacte de la política i la història a la quotidianitat dels protagonistes. El títol reflecteix una de les idees centrals del llibre: la lleugeresa i inevitabilitat de les decisions i accions humanes.

La insuportable lleugeresa de l’ésser ha estat aclamada a causa de la seva exploració i enfocament poètic de l’existència humana, així com per la seva crítica al totalitarisme. L’obra ha estat traduïda a nombrosos idiomes i ha guanyat un reconeixement internacional ampli. A dia d’avui, és considerada una de les novel·les més influents del segle XX. El 1988, la novel·la es va adaptar al cinema en una pel·lícula amb el mateix nom, que va guanyar el BAFTA a Millor guió adaptat.

Durant aquest mes de juliol, Junior Report oferirà materials didàctics setmanalment. Podeu subscriure-us a la nostra newsletter per seguir l’actualitat durant l’estiu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -