El petó de Luis Rubiales a Jenni Hermoso durant el Mundial de futbol femení torna a posar sobre la taula la importància del consentiment
El 20 d'agost del 2023 el futbol femení espanyol va fer història. La selecció espanyola es va coronar com a campiona del Mundial d'Austràlia i Nova Zelanda 2023 després de vèncer Anglaterra amb un gol de la lateral sevillana Olga Carmona. Gairebé 5,6 milions d'espectadors van seguir la competició a tot el món. Tot i ser un esdeveniment històric per a la història d'aquest esport a Espanya, la victòria va passar a un segon pla.
El petó sense consentiment de Luis Rubiales, president de la Reial Federació Espanyola de Futbol (RFEF), a la futbolista Jenni Hermoso durant el lliurament de medalles aviat es va convertir en notícia. La imatge es va viralitzar en xarxes socials, on usuaris de tot el món van denunciar l'actitud de Rubiales, que van considerar que era una agressió masclista i un abús de poder.
Començava el que ja es coneix com el #MeToo del futbol espanyol. El moviment #MeToo va sorgir el 2017 després de les acusacions d'assetjament i abusos sexuals per part de Harvey Weinstein, magnat de Hollywood. Milions de dones de tot el món van compartir les seves pròpies històries com a víctimes d'assetjament a les xarxes socials utilitzant el hashtag #MeToo. En el cas espanyol, s'ha popularitzat el lema #SeAcabó en suport a la futbolista Jenni Hermoso.
Després que el vídeo del petó comencés a viralitzar-se en xarxes, diversos esportistes i dirigents polítics van demanar la dimissió de Rubiales. La indignació pública va arribar fins al president de la RFEF, que va acabar enregistrant un vídeo demanant disculpes per la seva actitud. Tot i això, dies més tard Rubiales va anunciar que no dimitiria, assegurant que el petó havia estat “un pico consentit”.
Jenni Hermoso no va trigar a desmentir aquesta versió dels fets a través d'un comunicat, on va posar èmfasi que en cap moment hi va haver consentiment per part seva. 55 jugadores, en suport a la futbolista, han anunciat que renuncien a jugar per a la selecció nacional mentre continuïn els actuals dirigents.
Després que Rubiales anunciés la seva intenció de mantenir-se al càrrec, la Comissió Disciplinària de la FIFA l’ha suspès provisionalment durant 90 dies. En aquest temps, el fins ara president de la RFEF no podrà fer cap activitat relacionada amb el futbol a nivell nacional i internacional.
Alhora, el Consell Superior d'Esports (organisme que depèn del Govern) ha portat al Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD) el que ha passat amb Rubiales. El TAD és l'òrgan encarregat d'exercir la disciplina esportiva, és a dir, decidir si hi ha una infracció disciplinària o no. Si el petó no consentit és considerat finalment com una “infracció greu”, Rubiales podria rebre sancions que van des d'una multa econòmica a la inhabilitació.
La Fiscalia de l’Audiència Nacional, encarregada de promoure la justícia, també ha obert una investigació. L'objectiu és determinar si hi ha prou indicis contra Rubiales per iniciar un procés judicial per un presumpte delicte d'agressió sexual.
El consentiment, al centre
El que va passar durant el lliurament de medalles entre Rubiales i Hermoso ha tornat a posar sobre la taula el tema del consentiment. En l'àmbit de la sexualitat, quan parlem de consentiment ens referim a l'acord que hi ha d'haver entre les persones per poder fer una activitat sexual de manera lliure i conscient, sense pressions ni coerció.
Aquesta activitat sexual inclou qualsevol tipus d’interacció o comportament que involucri contacte sexual o eròtic entre persones. Parlem de coit i sexe oral, però també de petons, carícies, estimulació genial i qualsevol tocament íntim.
Abans de realitzar qualsevol activitat sexual, és fonamental saber si l’altra persona està d’acord. Si volem transmetre a l'altra persona que sí que ens ve de gust una pràctica sexual determinada, el consentiment es pot donar o denegar a través de la comunicació verbal (“em ve de gust” o “no vull fer això”) o no verbal (per exemple, apartant-te de l'altra persona).
En qualsevol cas, és fonamental saber que l'absència d'un “no” no vol dir “sí”. Que Jenni Hermoso no digués expressament que “no” a Rubiales no implica que la futbolista estigués donant el seu consentiment perquè el president li fes un petó. Rubiales no hauria d'haver fet un petó a Hermoso sense tenir clar si ella realment volia.
A Espanya, la Llei del 'només sí que és sí' estableix que únicament s'entendrà que hi ha consentiment quan s'hagi manifestat lliurement mitjançant actes que expressin de manera clara la voluntat de la persona. Les conductes sexuals que es realitzin sense consentiment es consideren agressions i tenen la corresponent sanció.
Suport internacional
Des que la imatge del petó es va viralitzar en xarxes socials, les mostres de suport a Jenni Hermoso no han cessat. El hashtag #SeAcabó fa diversos dies que és tendència a Twitter, on personalitats tant del món del futbol com de la política o la música han condemnat l'actuació de Rubiales.
En els últims partits disputats, els futbolistes del Sevilla van vestir una samarreta amb un "Se acabó", mentre que l'equip del Cadis va portar al camp una pancarta amb el missatge de "Todos somos Jenni". Les jugadores del San Diego Wave i l'Orlando Pride, equips internacionals, van lluir canelleres amb el lema “Amb tu, Jenni”. Futbolistes com Borja Iglesias o Andrés Iniesta també han publicat a les seves xarxes socials missatges de suport a Hermoso.
Al món de la música, la cantant Lola Índigo va ser una de les primeres a mostrar la seva condemna al que va passar durant la final del Mundial. L'actriu de Hollywood Natalie Portman també s'ha fet ressò de la notícia i va pujar un stories al seu Instagram recolzant Hermoso.
En el pla governamental, l'entitat de l'ONU per a la Igualtat de Gènere i l'Empoderament de la Dona (ONU Dones) ha exigit que hi hagi tolerància zero davant de qualsevol forma d'abús o assetjament a l'esport femení. L'organisme ha emès un comunicat on celebra la decisió de la FIFA de suspendre Rubiales.