13 abril 2024
spot_img
13 abril 2024

El món sota zero

L’arribada d’una massa d’aire polar provoca temperatures de fins a -40ºC a diverses zones del planeta

Les persones que viuen a les regions poblades més al nord del planeta es preparen aquests dies per l’arribada d’un vòrtex polar: una onada de fred amb vents de l’Àrtic que farà baixar les temperatures desenes de graus sota zero, fins a -60ºC.

Un vòrtex polar és una massa d’aire glaçat que gira sobre si mateixa, com si fos un cicló. Generalment, aquesta massa d’aire es manté aïllada als pols de la Terra gràcies als corrents d’aire que l’envolten.

És un fenomen meteorològic habitual. Però de vegades el vòrtex polar es torna inestable per canvis en la pressió atmosfèrica. Llavors, la massa d’aire fred es desborda i sobrepassa els pols.

Això sol succeir a l’hemisferi nord, durant l’hivern. Com a conseqüència, els aires polars arriben fins a zones on habitualment no fa tant fred.Els inconvenients del fred

Això sol succeir a l’hemisferi nord, durant l’hivern. Com a conseqüència, els aires polars arriben fins a zones on habitualment no fa tant fred.

Els inconvenients del fred

Les temperatures sota zero tenen efectes evidents: fa moltíssim fred, neva en grans quantitats, els carrers es glacen… Però les conseqüències del vòrtex polar van molt més enllà.

Al nord dels Estats Units, els termòmetres han arribat a marcar més de 40ºC sota zero. En aquests casos, l’aigua de les canonades es congela i pot provocar que les canalitzacions i el clavegueram urbà rebentin i milers de persones es quedin sense subministraments.

Per aquest motiu, moltes empreses, establiments comercials i escoles han suspès l’activitat fins que passi el temporal, per evitar que la gent hagi de sortir al carrer.

Els forts vents polars afecten la circulació per terra, però també per aire. Als Estats Units s’han cancel·lat milers de vols perquè les torres de control dels aeroports no podien operar i els enlairaments i aterratges no eren segurs.

Les temperatures tan extremes també poden tenir efectes greus sobre la salut. Encara que els termòmetres marquin -30ºC, l’aire polar provoca una sensació tèrmica molt més baixa.

Inspirar profundament l’aire polar pot provocar símptomes de congelació i danyar òrgans interns. El Servei Nacional de Meteorologia dels Estats Units ha alertat que una persona podria morir congelada en 10 minuts si surt a l’aire lliure i sense protecció.

I el canvi climàtic?

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha aprofitat aquesta onada de fred excepcional per exposar la seva visió negacionista del canvi climàtic.

“A l’Oest Mitjà, les temperatures gelades arriben a 60 graus sota zero, les més fredes que s’han registrat mai. Els propers dies, encara seran més baixes. La gent no pot ni estar-se al carrer. Què dimonis passa amb l’escalfament global? Torna aviat, ens fas falta!”, ha escrit Trump a Twitter.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1090074254010404864

La comunitat científica de seguida va reaccionar a les xarxes socials. El fet és que el desplaçament de la massa d’aire polar està provocat per l’escalfament del Pol Nord, com més va més evident.

L’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA), un organisme que estudia l’atmosfera i els oceans i que depèn directament del govern nord-americà, va respondre al president Trump a Twitter:

L’augment de les temperatures és una de les conseqüències més evidents de l’escalfament global, però no és l’única. El canvi climàtic afecta també la intensitat i freqüència de certs fenòmens meteorològics, com el vòrtex polar o els huracans.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -