5 maig 2024
spot_img
5 maig 2024

El negacionisme climàtic prolifera a les xarxes socials

Un informe assenyala que X (abans Twitter) és la plataforma digital que permet més notícies falses i desinformació sobre canvi climàtic

Les grans tecnològiques han esdevingut còmplices del negacionisme climàtic. És la conclusió a què ha arribat un informe elaborat per Climate Action Against Disinformation, una aliança d'organitzacions climàtiques internacionals. L'estudi revela que les notícies falses sobre el canvi climàtic proliferen amb facilitat a les xarxes socials.

El grup de recerca ha analitzat les mesures adoptades per les plataformes més populars del món per combatre la desinformació sobre el canvi climàtic. En concret, ha estudiat les polítiques de moderació de continguts de Meta (Instagram i Facebook), Pinterest, YouTube, TikTok i X (abans Twitter).

L'informe assenyala que la majoria de xarxes socials han pres mesures. El 2021, YouTube es va comprometre a no permetre més la monetització de continguts de negacionisme climàtic. El 2022, Pinterest va prohibir la desinformació sobre el tema en contingut orgànic i anuncis. El 2023, TikTok va afegir el clima a les seves ja existents polítiques de desinformació.

Tot i que aquestes xarxes socials sí que tenen compromisos per combatre la desinformació, els investigadors mostren que les seves polítiques no sempre s'implementen. En aquests espais també es poden trobar afirmacions falses sobre la naturalesa del canvi climàtic i l'escalfament global, per exemple.

Tot i això, la xarxa social amb pitjor qualificació és X (abans Twitter). Segons l'estudi, la plataforma no té polítiques actuals clares que reconeguin la desinformació sobre el canvi climàtic. A més, permet monetitzar les notícies falses a aquelles persones que els difonen.

L'informe assenyala que des que Elon Musk va aconseguir el control de l'empresa, la moderació de continguts ha empitjorat. Mentre el magnat parla de la importància de la llibertat d'expressió a X/Twitter, s'han disparat el negacionisme climàtic i la incitació a l'odi.

Conseqüències per a l'acció

La informació errònia i la desinformació sobre l'emergència climàtica que es difon a les xarxes socials no és inofensiva i té conseqüències.

Quan parlem de negacionisme climàtic ens referim a la negació de l'evidència científica que dóna suport a la realitat del canvi climàtic. Aquesta negació sovint es basa en arguments pseudocientífics i polítics i, com assenyala l'informe esmentat anteriorment, es difon fàcilment a través d'Internet.

Si veiem comentaris que posen en dubte el canvi climàtic, pot fer la impressió que hi ha un debat obert sobre si aquest fenomen existeix de debò o si és tan perillós. Però això no reflecteix la realitat: la comunitat científica està d’acord que el canvi climàtic és un fenomen real, causat en gran mesura per l’activitat humana i que representa una amenaça greu per al planeta.

La desinformació i les notícies falses sobre aquest tema també poden provocar la inacció per part de la població, que es poden acabar creient que l'emergència climàtica realment no és un problema tan important. Alhora, aquesta mentalitat pot obstaculitzar la presa de mesures efectives per part dels governs i institucions.

Una amenaça real

El canvi climàtic fa referència a les alteracions a llarg termini en els patrons climàtics de la Terra. Això inclou canvis en les temperatures, en la quantitat i freqüència de les precipitacions i en l'augment del nivell del mar, entre molts altres indicadors.

La causa principal d'aquest fenomen és l'activitat humana. Activitats com la crema de combustibles fòssils per a la generació d'energia i el transport, l'agricultura intensiva, la desforestació o la industrialització alliberen gasos amb efecte d'hivernacle a l'atmosfera. Aquests gasos atrapen la calor, creant allò que es coneix com a efecte hivernacle, provocant l'escalfament global de la Terra.

A diferència del que defensen els negacionistes, hi ha un consens científic sobre el canvi climàtic. Organitzacions de renom, com el Panell Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) que reuneix milers de científics de tot el món, conclou que l'augment de la temperatura global és degut a l'activitat humana.

Com han arribat a aquesta conclusió? Mitjançant l'anàlisi científica i l'evidència empírica. Les temperatures de la Terra han augmentat constantment, s'ha observat un augment de fenòmens climàtics extrems com onades de calor o sequeres, les capes de gel polar s'estan fonent i el nivell del mar augmenta de mica en mica.

El canvi climàtic representa una amenaça global seriosa que afecta la biodiversitat, la seguretat alimentària, la salut pública i l'economia. Per això la comunitat científica defensa la urgència de prendre mesures significatives per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle i abordar aquest desafiament global.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobriu l'activitat que us proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:



Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -