27 gener 2025
spot_img
27 gener 2025

El nou rol de la dona a la Xina

El govern xinès intenta promoure el paper tradicional de la dona entre la nova generació, que prefereix impulsar la seva carrera professional abans que casar-se i tenir fills

El govern xinès ha celebrat aquests dies el lianghui o “Dues sessions”, unes reunions legislatives que s'organitzen cada any per definir les polítiques del país. Més de 2.000 representants del Partit Comunista Xinès (PCC) es reuneixen a Pequín, la capital de la Xina, per debatre sobre l'economia, les relacions internacionals amb altres països o les polítiques socials, per exemple.

Enguany, durant la Conferència Consultiva Política del Poble Xinès (CCPPC), es van tractar temes com les polítiques sanitàries per a fer front a la pandèmia de covid-19, el futur del sistema polític a Hong Kong o el paper de les dones en la societat xinesa, que cada vegada és més canviant.

La Xina és un país molt tradicional que durant dècades ha mantingut el seu propi sistema polític i social. No obstant això, amb la globalització i l'aparició d'internet, el país s'ha obert a noves influències. Les dones, que fins ara tenien un paper reservat a la llar i el matrimoni, ara se centren en la seva carrera professional i moltes no volen tenir fills.

Segons publica la BBC, el govern ha intentat reforçar els rols tradicionals introduint assignatures relacionades amb el matrimoni o les relacions al currículum escolar, la qual cosa ha indignat una part de la població femenina.

També s'ha presentat una proposta per reduir l'edat legal de matrimoni, que ara és de 22 anys per als homes i 20 anys per a les dones, fins als 18 anys en tots dos casos. D'aquesta manera, es pretén promoure el matrimoni i la vida familiar des de molt joves, just després d'acabar els estudis.

Les dones xineses en edat de treballar van néixer quan encara estava vigent la política del fill únic, que impedia a les famílies tenir més d'un fill. Aquesta política es va imposar en un moment en el qual la població creixia molt ràpid i el govern no tenia prou recursos per atendre les necessitats del país.

No obstant això, ara la situació és molt diferent: la taxa de natalitat està disminuint i la gent es casa menys. Davant aquesta situació, el govern xinès busca promoure els matrimonis i naixements per impulsar l'economia.

La Xina creix enmig de la pandèmia

L'economia de la Xina va créixer un 2,3% el 2020, malgrat la pandèmia del coronavirus i la crisi econòmica que ha suposat a nivell global.

A la majoria de països, la crisi sanitària ha afectat directament l'ocupació, el consum i la producció industrial. En canvi, la Xina ha aconseguit mantenir un creixement econòmic positiu en l'últim any, segons les dades de l'Oficina Nacional d'Estadística xinesa. És l'únic país del món que ho ha aconseguit.

El govern xinès assegura que aquest creixement està relacionat amb la rapidesa amb què es va controlar el virus al país. La Xina va passar de ser el país amb més contagis a ser un dels menys afectats en pocs mesos. Les autoritats van aconseguir controlar la pandèmia aplicant confinaments molt severs i utilitzant aplicacions mòbils i sistemes de rastreig.

Aquesta recuperació implica un cert avantatge per a la Xina envers els seus competidors, com els Estats Units o Europa. Així i tot, el fet que la resta de països segueixin afectats pel coronavirus no beneficia el país asiàtic, perquè també són els seus principals consumidors.

100 anys de comunisme a la Xina

El Partit Comunista Xinès (PCC) celebra enguany el seu centenari. El 23 de juliol del 1921 va tenir lloc el primer Congrés Nacional del Partit Comunista de la Xina, on hi van participar una desena de delegats. Entre aquests estava Mao Zedong, primer líder del PCC, que avui dia és considerat el pare fundador de la República Popular de la Xina.

El Partit Comunista és l'únic partit permès al país i governa sense oposició des del 1949. Compta amb més de 90 milions de membres, però el poder està concentrat en la cúpula del partit i sobretot en el president, Xi Jinping.

La Xina és un dels pocs països comunistes que hi ha al món, i també n'és una de les principals potències. El sistema comunista s'oposa al sistema capitalista en l'àmbit polític i econòmic, encara que els últims anys Xina ha adoptat algunes mesures econòmiques liberals pròpies del capitalisme que li han permès créixer molt ràpid.

Una altra de les característiques del PCC és el control de la població a diferents nivells: des del polític (amb un únic partit) fins al social (limitant la llibertat d'associació), passant pels mitjans de comunicació (que només reflecteixen la versió oficial del govern) i l'accés a internet i xarxes socials (que està restringit i vigilat constantment). D'aquesta manera, el govern intenta silenciar qualsevol crítica o oposició a les seves idees.

Les organitzacions de drets humans critiquen la falta de llibertats que afecta els ciutadans i la repressió exercida des del poder.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -