26 desembre 2024
spot_img
26 desembre 2024

El perill del cànnabis

Un nou estudi internacional confirma que el consum d'aquesta substància té efectes molt perjudicials a la salut, especialment dels joves

El consum de cànnabis s’ha disparat entre la població. Es tracta de la droga que més es consumeix a tot el món: el 2020, més del 4% de la població mundial de 15 a 64 anys (209 milions de persones) havien consumit cànnabis, segons l'últim informe de l'Oficina de Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC, per les sigles en anglès).

Ara el major estudi a nivell internacional sobre aquesta substància ha demostrat que els seus riscos són molt més grans que els seus beneficis. La investigació, que ha estat publicada a British Medical Journal i en què han participat metges de l'Hospital Clínic de Barcelona, confirma que el consum de cànnabis té efectes molt perjudicials en la salut.

El cànnabis és una planta que té diferents cannabinoides, que són compostos químics actius. El cannabinoide més conegut és el THC: té propietats narcòtiques i psicoactives, que poden causar la sensació d'eufòria i l'alteració de la percepció.

Segons l'estudi, el cànnabis és una substància especialment perillosa en joves, embarassades i conductors. Pot augmentar el risc de psicosi en adolescents fins i tot en un sol consum. A més, durant la gestació pot influir negativament en el pes dels nadons i provocar un risc més alt de patir accidents de cotxe.

Més enllà de l'ús recreatiu, el cànnabis també s'utilitza amb finalitats terapèutiques per reduir el dolor d'algunes malalties. En aquest sentit, l’estudi confirma que el seu consum pot millorar l‟evolució clínica d‟algunes patologies com l’epilèpsia infantil. Tot i així, recorda que pot produir efectes secundaris en el sistema nerviós.

Amb tot això, els investigadors conclouen que les autoritats no haurien de permetre el consum de cànnabis en menors de 25 anys, igual que està prohibida la venda d'alcohol i tabac a menors de 18. El cervell s'acaba de desenvolupar i madurar al voltant dels 25 i 30 anys, de manera que consumir drogues sent tan jove pot tenir un efecte nociu directe.

Cànnabis amb finalitats mèdiques

L'ús del cànnabis amb finalitats terapèutiques no és un fenomen recent. El seu consum parteix de la medicina tradicional Índia i, al segle XIX, a Europa i als Estats Units es van començar a utilitzar preparats d'aquesta planta per alleujar el dolor i les nàusees associades a certes malalties.

No obstant això, aquests productes van anar caient en desús al segle XX després de la revolució al món de la farmacologia. De manera generalitzada, la població va començar a optar pels medicaments nous, basats en assaigs clínics i elaborats científicament. A més, ja aleshores es van començar a publicar els primers estudis sobre el seu efecte perjudicial.

Tot i això, a partir de la dècada de 1990, es va produir un ressorgiment en la investigació i l'ús del cànnabis amb finalitats medicinals. De fet, en alguns països del món es va començar a legalitzar el consum sempre que fos amb una finalitat terapèutica i sota la supervisió de professionals de la salut.

En aquests casos, se sol utilitzar el cànem, que és una varietat de la planta de cànnabis baixa a THC (generalment menys del 0.3%), és a dir, que no produeix efectes psicoactius significatius. El cannabinoide més comú del cànem és el CBD, que sol utilitzar-se en el tractament del dolor crònic, la inflamació i l'epilèpsia, entre d'altres.

Una altra de les varietats més comunes de la planta del cànnabis és la marihuana, que conté nivells més alts de THC en comparació del cànem. Això vol dir que produeix efectes eufòrics, relaxació i alteració de la percepció. Per això, la comercialització i el consum d'aquesta droga estan prohibits a molts països.

Legalització del cànnabis

En els darrers anys, diferents països han canviat la seva legislació per permetre la comercialització i el consum de cànnabis dins uns paràmetres i límits concrets.

El 2022, el govern de Tailàndia va decidir legalitzar el cultiu i consum de cànnabis després de dècades de polítiques antidroga molt severes. En altres llocs com els Països Baixos, la marihuana està despenalitzada des de fa temps. Això significa que està permesa per a consum propi i amb un límit a la compravenda per persona i per dia.

El 2013, l'Uruguai es va convertir al primer país del món a legalitzar la venda i el cultiu de cànnabis per a ús recreatiu. Als Estats Units, cada estat té la seva pròpia llei: en total, 21 estats han legalitzat el seu ús per a adults de més de 21 anys.

El problema és que sembla que la legalització del cànnabis en algunes parts del món ha accelerat el consum diari i les conseqüències relacionades per a la salut, segons l'Informe Mundial sobre les Drogues 2022 d'UNODC.

Per exemple, als Estats Units ha augmentat el consum entre les persones adultes joves. I, alhora, s'ha reportat un augment de casos relacionats amb persones amb trastorns psiquiàtrics, suïcidis i hospitalitzacions.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobriu l'activitat que us proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -