25 febrer 2024
spot_img
25 febrer 2024

El poder de destrucció dels huracans

Per què un mateix huracà pot destrossar i sembrar de víctimes un país i, al mateix temps, causar molt menys mal en un altre?

Javier Martín Vide, director de l’Institut d’Investigació de l’Aigua de la Universitat de Barcelona, explica que l’efecte destructor dels fenòmens naturals, com els huracans o els ciclons, tenen a veure amb tres factors: la seva potència o intensitat (que es mesura per categories), la vulnerabilitat de la població i l’exposició del territori per on passa.

Hi ha poblacions més vulnerables que d’altres, és a dir, més susceptibles de patir danys. Un dels exemples més il·lustratius és el dels terratrèmols d’Haití i Xile de l’any 2010.

El terratrèmol d’Haití era de menor magnitud, però va destruir gran part de les infraestructures i va produir un elevat nombre de víctimes. El país va quedar devastat i encara ara no ha aconseguit recuperar-se.

En canvi, a Xile hi va haver moltes menys víctimes i el país va superar amb rapidesa els seus efectes. Per què? La població xilena està més preparada davant els sismes i les seves infraestructures han estat construïdes sota una norma sismoresistent (resistent als terratrèmols). A més a més, té uns serveis de protecció civil molt efectius.

Malgrat haver patit el mateix tipus de desastre natural, els habitants de Xile eren molt menys vulnerables que els haitians, al mar del Carib. Això acostuma a estar relacionat amb el nivell de riquesa d’un país, però no sempre.

Justin Hand navega en una zona totalment negada després del pas de l’huracà Irma per Jacksonville, a Florida (Sean Rayford / AFP)

La importància d’estar preparat

Quan es pensa en els huracans, es té per costum anomenar el cas de Cuba. El país disposa de molts pocs recursos, però la població està ben informada sobre com preparar-se davant l’arribada d’un huracà.

Als Estats Units (un país ric), l’huracà Irma ha destrossat moltes cases i infraestructures però deixant un nombre de morts molt inferior a l’huracà Katrina del 2005. Això ha estat perquè s’ha evacuat a temps la població de les àrees de Florida més exposades als terribles vents. També perquè les autoritats van informar bé i els serveis de protecció civil van actuar amb eficàcia.

Tot i així, Florida és un territori que es troba pràcticament al mateix nivell del mar, amb moltes poblacions construïdes sobre el que abans eren aiguamolls. Per això, és molt probable que en un futur pateixi noves inundacions (aquest és el factor de risc, l’exposició del territori).

Tot i així, de ben segur que t’has adonat d’una cosa molt curiosa: el pas de l’huracà Irma per Florida (Estats Units) ha tingut un ressò mundial, mentre que les imatges que ens arriben de Cuba no mostren els greus danys que s’hi han patit, sinó una població alegre ballant pels carrers inundats de l’Havana.

Fins i tot l’efecte mediàtic dels huracans és diferent depenent del país afectat.

Habitants de l’Havana celebren l’arribada de l’huracà Irma enmig dels carrers inundats. La preocupació amb què els seus habitants van viure l’acostament de l’huracà va donar pas hores després al característic humor cubà i la festa al carrer. (EFE)

Llegeix l’article complet a la secció Natural de La Vanguardia.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -