13 juny 2024
spot_img
13 juny 2024

El presentador estrella de FOX deixa la cadena

El periodista Tucker Carlson és una de les cares més famoses de la televisió als Estats Units, conegut per les seves opinions racistes, homòfobes i masclistes

FOX News, un dels principals grups mediàtics dels Estats Units, ha suspès la col·laboració amb Tucker Carlson, un dels seus periodistes estrella. Carlson va començar a treballar per a la cadena l’any 2009 i des del 2016 dirigia el seu propi programa informatiu en horari de màxima audiència.

D'ideologia conservadora (igual que la cadena FOX), Carlson és un gran defensor del Partit Republicà i una de les veus més crítiques contra el Partit Demòcrata i l'actual president dels Estats Units, Joe Biden. Fa un parell de setmanes va entrevistar l'expresident Donald Trump, en la seva primera entrevista després que Trump fos imputat per un tribunal.

El periodista també és conegut per les seves opinions controvertides sobre temes com la immigració, la política d'armes al país, els drets de les dones o del col·lectiu LGTBIQ+. En aquest sentit, Carlson representa les idees de l’ultradreta als Estats Units, un moviment cada vegada més present als mitjans de comunicació.

El programa Tucker Carlson Tonight era un espai d'actualitat informativa que s'emetia cada nit de 20 a 21h. Tenia una mitjana de 3 milions d'espectadors (un dels programes més vistos del país) i era el millor valorat entre l'audiència de 25 a 54 anys, un dels sectors demogràfics que consumeix més informació política.

En aquest sentit, se'l considera un personatge mediàtic molt poderós: no només per com pot influir en l'opinió pública i entre l'electorat conservador, sinó perquè les seves opinions fins i tot poden marcar les polítiques o estratègies del Partit Conservador.

Els directius de FOX han emès un comunicat agraint la feina de Carlson, però no han especificat els motius de l'acomiadament. La notícia va provocar una caiguda del valor de les accions de FOX a la borsa.

Demanda per difamació contra FOX

Ni FOX News ni el presentador han explicat els motius per posar fi al contracte, però es creu que la decisió està relacionada amb un escàndol per difamació que involucra la cadena a les eleccions presidencials del 2020 als Estats Units.

Joe Biden, vicepresident de Barack Obama (2008-2016) i candidat del Partit Demòcrata, va guanyar les eleccions a Donald Trump, que havia governat durant el mandat anterior (2016-2020) amb el Partit Republicà. El resultat va ser ajustat (Biden va guanyar amb un 51,4% dels vots) i alguns sectors i mitjans conservadors, decebuts amb la victòria de Biden, van començar a dir que el recompte de vots s’havia manipulat.

Una de les conseqüències més greus d'aquesta campanya de desinformació va ser l'Assalt al Capitoli que va tenir lloc al gener del 2021. Aleshores, centenars de partidaris de Donald Trump i grups d'ultradreta com Qanon van assaltar la seu del govern estatunidenc per evitar que Joe Biden fos proclamat president.

La cadena FOX assegurava que les màquines utilitzades per comptar vots van ser manipulades per donar la victòria a Biden. Dominion Voting Systems, l’empresa canadenca propietària dels aparells, va explicar que les acusacions de la cadena havien arruïnat el negoci i va presentar una denúncia per difamació.

La setmana passada, FOX va arribar a un acord amb l'empresa tecnològica i li pagarà 787 milions de dòlars d'indemnització per tal d’evitar el judici. Tucker Carlson havia de ser un testimoni clau durant el procés judicial, ja que des del seu programa es van fer diversos comentaris i acusacions contra Dominion.

FOX té pendent un altre judici amb Smartmatic, una altra empresa de recompte de vots que li reclama 2.700 milions de dòlars pels danys provocats per les acusacions sobre frau electoral al 2020.

L'imperi de Rupert Murdoch

FOX Corporation és un conglomerat d'empreses que actua en diferents àmbits de la comunicació: FOX News (notícies), FOX Sports (esports), FOX Entertainment (sèries i pel·lícules) i FOX TV Stations, que gestiona una trentena de cadenes locals i regionals als Estats Units.

Es tracta d'un dels grups mediàtics més importants del món i està controlat per la família Murdoch, que té una llarga trajectòria en el negoci. Amb 92 anys, l'empresari australià Rupert Murdoch continua sent un dels personatges més respectats i, alhora, més controvertits del món dels mitjans.

Murdoch va fundar l’any 1980 News Corporation (NewsCorp), un conglomerat d'empreses mediàtiques que actualment inclou publicacions tan importants com el diari econòmic The Wall Street Journal, el britànic The Times o el tabloide de premsa groga The Sun, a més de l'editorial de llibres Harper Collins.

El 2019, l'empresa es va dividir en dues seccions: la part informativa (actualitat, política, esports) es va convertir en Fox Corporation, mentre que la part d'entreteniment es va canviar de nom a 21st Century Fox i va ser adquirida per Disney per més de 70.000 milions de dòlars.

No obstant això, Rupert Murdoch també és famós pels nombrosos escàndols mediàtics protagonitzats pels seus mitjans de comunicació. Un dels més greus va ser el cas de les escoltes il·legals del tabloide News of the World, que durant anys va espiar els telèfons de polítics, actors i famosos, a més de familiars de víctimes de terrorisme, per escriure continguts morbosos. Diversos periodistes van ser detinguts, el diari va acabar tancant i es van pagar milions en indemnitzacions.

A FOX Corporation també s'han produït escàndols. A més de les acusacions de difamació i difusió de fake news sobre informació política, la cadena va adoptar una posició negacionista davant de la pandèmia i va qüestionar la gravetat del coronavirus, en línia amb el discurs oficial del govern Trump.

D'altra banda, diverses periodistes i presentadores han denunciat situacions d'assetjament i abús sexual per part de directius de la cadena. Aquests casos es van produir durant anys i han estat retratats a la minisèrie La veu més alta (The Loudest Voice, 2019) i la pel·lícula L'escàndol (Bombshell, 2020).

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -