Jakub Jankto, jugador del Getafe, ha publicat un vídeo a les xarxes socials on reclama poder viure “sense por i sense prejudicis”
El futbolista txec Jakub Jankto s'ha convertit en el primer jugador de la Liga Santander espanyola que reconeix la seva homosexualitat. El jugador del Getafe Club de Futbol, que ara està cedit a l’Spartak de Praga (República Txeca), ha fet l'anunci a les seves xarxes socials, a Twitter i Instagram.
“Com qualsevol persona, vull viure la meva vida en llibertat. Sense por. Sense prejudicis, sense violència. PERÒ amb amor. Soc homosexual i no vull amagar-me’n més”, ha escrit al seu perfil.
L'anunci de Jankto ha rebut l’aplaudiment de desenes de milers d'usuaris, especialment en l'àmbit esportiu. Els perfils d'entitats com la FIFA, la Liga i la Premier League, i de clubs de futbol com el FC Barcelona, el Chelsea de Londres, el Bayern de Munic o la Juventus Femenina han reconegut la seva valentia i han demanat respecte i suport amb el missatge “el futbol és per a tothom”.
El món de l'esport, i especialment el futbol, s'ha associat històricament a la masculinitat hegemònica, és a dir: un model d'home fort, varonil i heterosexual. Aquesta descripció es basa en rols de gènere tradicionals que defineixen els homes en una posició dominant, superior a les dones i allunyat de les emocions i de qualsevol forma de vulnerabilitat.
Aquesta visió de la masculinitat (o sobre com se suposa que ha de ser un home) s'oposa als estereotips i prejudicis que defineixen els homosexuals i la comunitat LGTBIQ+ com a persones efeminades, més febles i menys vàlides per als esports i l'activitat física en general. Per això molts futbolistes gai tenen por de sortir de l'armari i ser discriminats per l'afició i els seus equips.
La discriminació per motius de gènere o orientació sexual, ja sigui en l'esport o en qualsevol altre àmbit, suposa una violació dels drets humans. Ningú ha de ser jutjat per la seva identitat sexual ni per les seves relacions afectivosexuals. El gest de Jankto pot ajudar altres futbolistes en la mateixa situació a deixar de tenir por i donar visibilitat al col·lectiu homosexual en l'esport, a més de conscienciar la societat.
Així i tot, alguns activistes LGTBIQ+ han criticat que el discurs (gairebé a les fosques, mirant a càmera) sembli una confessió o fins i tot una disculpa per ser gai i jugar a futbol. La gran notícia seria que, algun dia, el fet que un jugador professional es declari homosexual ja no sigui notícia.
Trencant barreres en l’esport
Jankto no és el primer futbolista professional en actiu que es declara homosexual. A l'octubre del 2021, el futbolista australià Josh Cavallo va publicar un vídeo a les xarxes socials on anunciava la seva homosexualitat: “Durant molt de temps vaig estar avergonyit perquè sentia que mai podria fer allò que m’estimo [jugar a futbol] i ser gai”, reconeixia.
Al maig del 2022, Jake Daniels, davanter de 17 anys al Blackpool de la Lliga anglesa, va fer públic un comunicat en el qual anunciava la seva homosexualitat: “Aquesta ha estat una temporada fantàstica [...] però fora del terreny de joc he estat amagant qui sóc realment. Tota la meva vida he sabut que era gai i ara em sento preparat per dir-ho i ser jo mateix”.
En el cas de Jankto, es tracta del primer futbolista que es declara homosexual i que forma part de la selecció absoluta del seu país. Aquest detall és important perquè el seu missatge pot arribar a molta gent: cada vegada que jugui un torneig internacional, els mitjans de comunicació es faran ressò del seu gest i això donarà més visibilitat a la seva reivindicació de respecte i tolerància.
El futbol és un dels esports més masculinizados, però la discriminació contra el col·lectiu LGTBIQ+ existeix a gairebé tots els esports. Per això és important que cada vegada més esportistes d'elit surtin de l'armari i donin visibilitat al col·lectiu. És el cas del saltador de trampolí Tom Daley, el jugador de rugbi Keegan Hirst o el boxejador Orlando Cruz.
El llegat de Justin Fashanu
El 19 de febrer se celebra el Dia Internacional Contra l'Homofòbia en l'Esport en honor al fubtolista anglès Justin Fashanu, nascut el 19 de febrer del 1961. Va ser el primer futbolista professional que va fer pública la seva homosexualitat i va ser jutjat, discriminat i perseguit per fer-ho.
Fashanu va néixer prop de Londres, en una família molt pobra, però des de molt jove va destacar en el futbol. Amb només 17 anys va debutar a primera divisió i es va convertir en un dels jugadors més populars de la competició. Al 1981, el Nottingham Forest el va fitxar per un milió de lliures, el fitxatge més car de la història per un futbolista negre.
No obstant això, l'entrenador del Nottingham, Brian Clough, va començar a assetjar-lo i insultar-lo davant de la resta de jugadors per la seva orientació sexual. El rendiment esportiu de Fashanu va començar a decaure, va tenir diverses lesions i el van cedir a diferents equips del Regne Unit, Canadà, Suècia, Nova Zelanda i els Estats Units.
L’any 1990 va decidir fer pública la seva homosexualitat en una entrevista amb el diari The Sun. En aquella època, l'homofòbia estava molt estesa i la societat no estava tan conscienciada sobre els drets del col·lectiu LGTBIQ+. Fashanu rebia insults als camps de futbol i els seus companys d'equip li van girar l’esquena.
Al 1998 va ser acusat d'agressió sexual per part d'un jove menor d'edat. La denúncia va acabar arxivada per falta de proves, però l'assetjament contra Fashanu es va intensificar. Es va suïcidar el 2 de maig d'aquell any, quan només tenia 37 anys.