16 gener 2025
spot_img
16 gener 2025

El règim d’Al-Assad és derrocat a Síria

Diversos grups rebels han aconseguit el control de les principals ciutats del país i han posat fi al règim del president, que feia 24 anys que era al poder

El règim sirià de Bashar al-Assad ha arribat a la seva fi. Després de gairebé 25 anys al poder, el president de Síria ha abandonat la capital del país i, juntament amb la seva família, ha marxat cap a Rússia, on fonts del Kremlin asseguren que li han concedit asil

La sortida d'Al-Assad ha tingut lloc dues setmanes després de l’inici de l'ofensiva militar iniciada per una coalició de diversos grups rebels. Liderada per Hayat Tahrir al-Sham (HTS) [Organització per a l'Alliberament de Llevant], els insurgents han aconseguit prendre el control de les principals ciutats de Síria.

L'objectiu d'aquests grups liderats per Abu Muhammad al-Jolani, era enderrocar el règim d'Al-Assad, que durant dues dècades ha reprimit a l'oposició per mantenir-se al poder. En només 11 dies d'incursió, ciutats com Alep, Hama, Homs, Deraa o Damasc han caigut.

Les reaccions de la comunitat internacional no s’han fet esperar. L'encara president dels Estats Units, Joe Biden, ha assenyalat que s'obre una oportunitat històrica per a Síria. Tot i això, adverteix que molts dels rebels que han pres el control tenen un gran historial per terrorisme i violacions dels drets humans.

El futur polític de Síria és ara incert, i caldrà esperar a veure què passa al país els pròxims dies.

Qui és Bashar al-Assad?

Bashar al-Assad va assumir la presidència de Síria l’any 2000, després de la mort del seu pare, Hafez al-Assad, que havia governat el país durant tres dècades sota un règim autoritari. D'aquesta manera, la família Al-Assad feia més de 50 anys que controlava el govern sirià.

El 2011, una sèrie de protestes van arribar a Síria en el marc de la Primavera Àrab. Els manifestants van demanar reformes democràtiques, la fi de la corrupció i grans llibertats civils. Però el règim d'Al-Assad va reaccionar amb una forta repressió, arrestant i assassinant centenars de persones.

La violència exercida pel règim va fer que l'oposició política i social s’anés radicalitzant i el conflicte va acabar convertint-se en una guerra civil. La guerra, que aquest 2024 ha complert 13 anys, involucra diversos actors: el règim d'Al-Assad, grups rebels com l’Exèrcit Lliure Sirià (FSA), forces kurdes recolzades pels Estats Units

Fins ara, Al-Assad havia aconseguit mantenir-se al poder malgrat la guerra civil i la pressió internacional. Això ha estat possible gràcies al suport militar i polític d'aliats clau com Rússia i l’Iran, així com de la repressió que ha exercit contra els seus opositors polítics.

Com és la vida a Síria?

Síria és un país que ubicat a l’Orient Mitjà, vorejant el mar Mediterrani, entre el Líban i Turquia. Actualment, té una població de 23,6 milions d'habitants, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut. Per entendre com és la vida en aquest país àrab hem de tenir en compte que està en guerra des del 2011.

En tots aquests anys, el conflicte armat ha deixat conseqüències devastadores a la societat siriana. Milers de persones han perdut la vida, altres han hagut de fugir del seu país a la recerca d'una vida millor i els que hi continuen vivint han de fer front a una greu crisi econòmica i de drets

L'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) adverteix que més de 15 milions de persones a Síria requereixen assistència humanitària per cobrir les seves necessitats bàsiques. A aquesta situació se suma la xifra de refugiats: des del principi del conflicte, 12 milions de persones s’han hagut de desplaçar per la força.

El conflicte a Síria no s'atura i les necessitats augmenten cada dia. L'Organització de les Nacions Unides (ONU) assenyala que cal una acció urgent i contundent per part de la societat i els Estats per millorar la situació que viuen milions de ciutadans sirians cada dia.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -