La nova llei del Govern britànic prohibeix la venda de tabac a qualsevol persona nascuda després del 2008
El Regne Unit vol posar fre al consum de tabac, una de les principals causes de malalties cardiovasculars, respiratòries i de càncer. Així, el Govern britànic ha aprovat la nova Llei de Tabac i Vapeig, que prohibirà la venda de cigarrets o productes amb nicotina a les persones nascudes després del 2008.
Aquesta mesura sanitària vol suspendre gradualment el consum de tabac a les noves generacions. Per això, el país anirà augmentant l'edat legal per fumar (18 anys) un any cada any. Per exemple, d'aquí a 50 anys, només les persones que en tinguin 63 o més podran comprar aquest producte.
La norma també inclou mesures per eliminar el vapeig entre els joves, com ara prohibir la venda de vapers d’un sol ús barats o limitar-ne els sabors per evitar que els més joves es tornin addictes a la nicotina des d'edats primerenques.
Les associacions antitabac han aplaudit la llei, ja que el consum d'aquesta substància és molt perjudicial per a la salut tot i que estigui normalitzat a la societat. Tot i això, la norma també ha comptat amb l’oposició de diversos grups del Parlament, que consideren que la prohibició limita la llibertat per decidir dels ciutadans.
Una mesura similar va ser aprovada per l'anterior Govern de Nova Zelanda el 2022. No obstant això, aquesta va ser revocada només arribar al poder una nova formació política d'extrema dreta.
Impacte a la salut
En paraules de la Organització Mundial de la Salut (OMS), l’epidèmia de tabaquisme és una de les majors amenaces per a la salut pública que ha hagut d'afrontar el món. El consum d'aquesta substància causa més de 8 milions de morts a l'any a tot el món.
Del total de morts,1,3 milions són persones no fumadores que han estat exposades al fum del tabac. És el que es coneix com a fumadors passius. Encara que no estan fumant directament, estan exposats als mateixos productes químics tòxics i carcinògens que els fumadors actius, cosa que pot tenir efectes negatius en la seva salut.
Segons l'OMS, al voltant del 80% dels 1.300 milions de persones que consumeixen tabac viuen a països d'ingressos mitjans o baixos, on la taxa de mortalitat associada a aquest producte és més alta. A més, el tabaquisme augmenta la pobresa perquè les llars gasten en tabac uns diners que podrien dedicar a necessitats bàsiques com l'alimentació i l'habitatge.
Aquest comportament és difícil de frenar perquè el tabac és molt addictiu. En concret, la nicotina del tabac és una substància altament addictiva i pot afectar els pulmons i la circulació de la sang, a més de ser un factor de risc a 20 tipus de càncer.
Tot i ser una substància normalitzada, el seu consum és perjudicial en tots els casos: no hi ha un nivell segur d'exposició al tabac.
Frenar el tabaquisme
Tot i ser un dels hàbits més perjudicials per a la salut, el tabac segueix sent un producte legal a la majoria de països. Això és perquè la indústria tabaquera mou grans quantitats de diners i els seus interessos econòmics van per davant de les advertiments sanitàries en molts casos.
No obstant, en les darreres dècades, els governs del món han anat prenent consciència sobre l'impacte perjudicial del tabac.
Per exemple, a Espanya, no va ser fins a l'any 2005 quan la Llei Antitabac va introduir prohibicions de fumar en espais públics tancats, com a restaurants, bars i discoteques, així com en centres de treball i mitjans de transport públic. Aquesta llei també va establir restriccions a la publicitat d'aquesta substància.
Actualment, un terç dels països del món han prohibit completament totes les formes de promoció del tabac, segons l'OMS. Fa anys que l'organització alerta que les campanyes publicitàries en mitjans de comunicació incrementen i mantenen el consum de tabac a l’atraure eficaçment nous consumidors i descoratjar els que ja fumen a deixar-ho.
Una poderosa razón para dejar de fumar 🚭: El tabaco mata a 1 persona cada 4 segundos.
Nunca es tarde para dejar de fumar. No dejes que el tabajo te quite el aliento. https://t.co/ySeF1zvf4u #SinTabaco pic.twitter.com/nxFeZrV4Y1
— Naciones Unidas (@ONU_es) February 2, 2020
Actualment se segueixen desenvolupant accions per frenar el tabaquisme, com els programes d'ajuda per deixar de fumar, l'augment dels impostos al tabac i l'encariment del preu dels paquets de cigarrets.
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!