28 maig 2024
spot_img
28 maig 2024

Per què hi ha ‘youtubers’ que es muden a Andorra?

El creador de contingut assegura que ho fa per estar més a prop dels seus amics, però admet que el fet que a Andorra es paguin menys impostos és un benefici

El Rubius és un dels creadors de contingut més populars. Els seus vídeos sobre videojocs són aplaudits entre els seus seguidors. No obstant això, la setmana passada va ser tendència a causa d'un altre motiu: el youtuber, que actualment viu a Espanya, va anunciar que es mudava a Andorra.

Durant una partida emesa en directe el diumenge 17 de gener, va dir que es mudava al país perquè els seus amics hi viuen, tot i que també va admetre que el fet que a Andorra es paguin menys impostos era un benefici.

A Espanya la quantitat d'impostos que es paga varia en funció de la riquesa de cada persona. Pot arribar a ser de fins al 47% dels ingressos si es cobren més de 300.000€ a l'any, mentre que a Andorra el màxim a tributar és el 10%. El 2018, segons l'Instituto Nacional de Estadística (INE) d'Espanya, el salari més habitual dels espanyols era de casi 18.500€ l'any.

Qui és El Rubius? Qui són els youtubers?

Rubén Doblas Gundersen, més conegut com El Rubius, s'ha fet famós pels seus gameplays, vídeos en què juga a videojocs i els comenta. Va pujar el seu primer vídeo a la plataforma YouTube l'any 2006 i, des d'aleshores, la seva presència a internet no ha fet més que augmentar: el seu canal, elrubiusOMG, acumula gairebé 40 milions de subscriptors.

No es pot negar la seva influència: l'any 2016, la revista Time el va incloure en la llista de 'Líders de la propera generació'. El Rubius és un dels molts creadors de contingut que s'han fet coneguts gràcies a les xarxes socials i han aconseguit guanyar molts diners gràcies als beneficis per publicitat que generen els seus continguts o gràcies a acords amb grans marques.

Abans que El Rubius, altres youtubers o influencers també han canviat la seva residència, com ara Willyrex, Vegetta 777, The Grefg o Lolito, per exemple.

Una decisió controvertida

La decisió de El Rubius ha generat molta controvèrsia. D'una banda, hi ha qui defensa que cadascú és lliure de decidir on vol viure i que té tot el dret de mudar-se.

En canvi, altres consideren que els que guanyen més diners haurien de contribuir més per assegurar que la riquesa es reparteixi millor entre la població o per tenir millors serveis públics.

Un exemple és el caster o comentarista de videojocs Ibai Llanos. El 2018 va penjar uns vídeos en els quals expressava la seva opinió en contra que les persones amb més diners se n'anessin a altres països per pagar menys impostos.

Per a què serveixen els impostos?

Els impostos són un tribut, és a dir, són una quantitat de diners o de béns que una persona o empresa paga a un estat perquè pugui funcionar i finançar els serveis per a la ciutadania.

Els estats i governs poden organitzar-se de formes molt diferents. Els anomenats estats del benestar utilitzen els impostos per finançar serveis públics que beneficien la majoria de la població, per exemple: l'educació i sanitat públiques, les prestacions per desocupació, les jubilacions, els ajuts socials o fins i tot obres públiques.

Hi ha diversos tipus d'impostos. D'una banda, hi ha els que s'apliquen quan es compra un objecte o es paga per un servei. També hi ha aquells que s'apliquen sobre el salari o sobre la riquesa d'una persona. En alguns països, el percentatge d'impostos que paga una persona és més gran com més cobra.

Per això algunes persones amb grans fortunes decideixen pagar els seus impostos a altres països per estalviar diners. La conseqüència és que els Estats dels quals marxen tenen menys recursos per a distribuir entre la població.

Fonts: YouTube, RAE, Social Blade

Fe d'errors: En una versió inicial d'aquest article s'assegurava per error que la Judit Mascó té la seva residència a Andorra, informació errònia i que la mateixa model ha desmentit destacant que resideix i paga els seus impostos a Espanya.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -