2 desembre 2023
spot_img
2 desembre 2023

Els Estats Units, el nou focus de la pandèmia

Suspensió de classes, confinament i tancament de comerços són alguns exemples de les accions adoptades per la majoria dels 50 estats del país

La pandèmia de la Covid-19 afecta països de tot el món. Actualment, els Estats Units és el país amb més contagis i morts, segons les dades de la Universitat Johns Hopkins.

El primer cas de contagi es va detectar a mitjans de gener a Seattle: era un jove que acabava de tornar d’un viatge a Wuhan, la ciutat xinesa on van aparèixer els primers casos de la malaltia. El pacient es va recuperar i es va tractar com un cas aïllat, però aviat van aparèixer altres casos arreu del país.

El president Donald Trump ha estat molt criticat per la seva forma de gestionar la pandèmia. A finals de febrer, Trump insistia que el risc de propagació del coronavirus era baix i que no hi havia motiu per entrar en pànic.

Setmanes després, Trump s’ha vist obligat a prendre mesures dràstiques per contenir la situació. La primera va ser el tancament de fronteres, amb la cancel·lació de vols procedents d’Europa i altres regions afectades.

No obstant això, aquestes mesures no van ser suficients per frenar els contagis en un país amb més de 320 milions d’habitants. El 13 de març, el president va acabar declarant l’estat d’emergència nacional i destinava 50.000 milions de dòlars a combatre el virus.

Un mes després, l’11 d’abril, Trump va aprovar la situació de desastre en l’estat de Wyoming (l’únic que encara no ho havia declarat), de manera que per primera vegada en la història tots els estats s’han trobat simultàniament en aquesta condició.

 

50 estats per fer front al virus

El Govern Federal (el govern central dels Estats Units) ha emès diverses directrius per frenar la Covid-19, com fer servir mascareta o mantenir el distanciament social.

No obstant això, els Estats Units el formen una federació de 50 estats, on cada govern estatal té autonomia per decidir les seves polítiques en temes com la salut pública o l’educació.

En aquest sentit, cada estat ha adoptat mesures diferents d’acord amb la necessitat de la seva població i el nombre de casos confirmats.

No obstant això, actualment, en gairebé tots els estats s’han suspès les classes i cancel·lat els esdeveniments amb més de 10 persones. Més de 40 estats han decretat el confinament per obligar la població a quedar-se a casa.

El coronavirus ha afectat fins i tot a la carrera política. Diversos estats han ajornat les eleccions primàries per elegir el candidat del Partit Demòcrata.

A Nova York, l’estat més afectat, s’han confirmat prop de 200.000 casos de contagi, una tercera part de tots els casos al país. El governador Andrew Cuomo va ser un dels primers a aplicar l’estat d’emergència.

 

L’absència de sanitat pública

El sistema de salut públic sempre ha estat un tema de debat molt controvertit als Estats Units. Es tracta de l’únic país desenvolupat que no disposa d’un sistema universal de sanitat per als seus ciutadans, tot i ser un dels països de referència en tecnologia i tractament mèdic.

Això vol dir que la gran majoria de la població nord-americana no té accés a una atenció mèdica perquè no es pot permetre pagar-la.

Si no es disposa d’una assegurança mèdica (cosa que molt pocs llocs de treball ofereixen), per poder-se tractar cal contractar una assegurança o pagar el tractament a part i les dues opcions són cares. Algunes persones no s’ho poden permetre.

Junior Report ofereix aquest recurs gratuït durant l’època de confinament. Descarrega el pla de teletreball.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -