21 gener 2025
spot_img
21 gener 2025

Els més rics del món augmenten la seva fortuna

Un nou informe d'Oxfam Intermón assenyala que la riquesa conjunta dels milmilionaris va augmentar en 2 bilions de dòlars l'any passat

La bretxa econòmica entre rics i pobres no només es manté, sinó que segueix creixent. Mentre una petita part de la població acumula cada cop més diners, la majoria de persones pertanyen a una classe mitjana-baixa i continuen tenint les mateixes dificultats econòmiques.

És la conclusió a què ha arribat Oxfam Intermón al seu informe El saqueo continúa, publicat amb motiu del Fòrum Econòmic Mundial que se celebra a Davos entre el 20 i 25 de gener, precisament quan Donald Trump assumeix la presidència dels Estats Units.

L'ONG assenyala en la seva anàlisi que la riquesa conjunta de les persones milmilionàries va augmentar en 2 bilions de dòlars nord-americans l'any passat, cosa que equival a un creixement d'aproximadament 5.700 milions de dòlars al dia (tres cops més ràpid que l'any anterior). 

Mentre aquestes persones augmenten la seva fortuna, els nivells de pobresa han quedat pràcticament estancats des de fa més de 30 anys. Segons les últimes dades del Banc Mundial recopilades per Oxfam, la població que viu en una situació de pobresa arreu del món és gairebé la mateixa que hi havia l’any 1990.

D'on prové aquesta riquesa?

L'organització explica al seu informe que l'economia mundial actualment està dominada per una petita elit privilegiada. Un clar exemple d'això passa ara mateix als Estats Units, on Trump (president milmilionari) liderarà la principal potència econòmica del món amb el suport d'Elon Musk, l'home més ric del món.

Els homes més rics del món tenen tants diners que, si perdessin el 99% de la seva riquesa de la nit al dia, continuarien sent milmilionaris. Però, d'on han tret aquesta fortuna?

Hi ha la idea generalitzada que la riquesa sol ser una recompensa d'un gran esforç: les persones que s'esforcen i treballen molt poden arribar a aconseguir molts diners. No obstant això, Oxfam assenyala que aquest discurs meritocràtic no té fonament a la realitat. 

El 60% de la riquesa dels milmilionaris és heretada (la van rebre de les seves famílies), està marcada pel clientelisme (la van aconseguir gràcies a tenir relacions privilegiades amb el govern) o està vinculada al poder monopolístic (prové de treballar en mercats on no hi ha competència). 

Viure en situació de pobresa

Mentre els milmilionaris segueixen acumulant riquesa, milions de persones viuen en una situació de vulnerabilitat econòmica que els impedeix accedir a certes necessitats bàsiques. Segons el Banc Mundial, gairebé 3.600 milions de persones (el 44% de la població global) viuen per sota del llindar de la pobresa (amb 6,85 dòlars al dia).

Quan parlem de pobresa no només ens referim a tenir pocs ingressos. Aquest fenomen té un caràcter multidimensional, és a dir, afecta diverses àrees de la vida, com l'accés a l’educació, la salut, l’aigua potable, l’habitatge i les oportunitats de feina. Tot això impedeix a milions de persones tenir-ne una vida digna.

En molts casos, la pobresa es tradueix en fam: en l'actualitat, 733 milions de persones pateixen fam a tot el món. Aquesta situació afecta la salut física, però també al desenvolupament social i econòmic de les comunitats, perpetuant el cicle de pobresa.

El cicle de pobresa és un fenomen que explica com les persones que neixen en condicions de pobresa tenen poques oportunitats de sortir d'aquesta situació a causa de diverses barreres socials, econòmiques i educatives. Aquest cicle es perpetua al llarg de diverses generacions, ja que la manca d'accés a certs recursos (com una bona educació) dificulta que les condicions de vida millorin.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -