L'Acadèmia de Cinema dels Estats Units aposta per les minories racials a les nominacions de la 93a edició
Nomadland es va convertir, la matinada del diumenge 25 abril, en la gran guanyadora de la 93 edició dels Premis Oscar atorgats per l'Acadèmia de Ciència i Arts Cinematogràfiques dels Estats Units. La pel·lícula va aconseguir tres dels premis més importants de la nit: Millor Pel·lícula, Millor Actriu per a Frances McDormand i Millor Direcció per a Chloe Zhao, que va fer història en convertir-se en la segona dona a guanyar l'estatueta com a millor directora.
El veterà Anthony Hopkins s'ha endut el premi com a Millor Actor pel seu paper a The Father. El britànic d'origen ugandès Daniel Kaluuya va aconseguir l'Oscar al Millor Actor de Repartiment per Judas and the Black Messiah. La Millor Actriu de Repartiment va ser l'actriu coreana de 73 anys Youn Yuh-jung, pel seu paper d'àvia a Minari. La pel·lícula danesa Druk es va emportar el premi a la Millor Pel·lícula Internacional i Soul, de Pixar, va ser triada la Millor Pel·lícula d'Animació.
La gala va ser presencial malgrat la pandèmia del coronavirus, encara que amb un aforament molt reduït. Però més enllà de l'impacte de la covid-19, els Oscar d'aquest any passaran a la història com l'edició amb més diversitat i més presència de minories racials representades en les pel·lícules nominades. Només a les categories d'interpretació hi havia fins a nou actors i actrius afroamericans i asiàtics, un autèntic rècord en la història d'uns premis tradicionalment blancs.
El moviment #OscarsSoWhite a les xarxes socials ha portat l'Acadèmia de Cinema nord-americana a modificar els criteris per triar les pel·lícules nominades. Aquest moviment es va iniciar fa cinc anys en protesta pel fet que a les nominacions del 2015 i 2016 només hi havia persones blanques.
Arran d'aquestes protestes, l'Acadèmia va anunciar la iniciativa Academy Aperture 2025, amb la qual pretenen anar introduint canvis en l'organització dels premis per donar cabuda a pel·lícules que permetin mostrar més diversitat i donar veu a les minories sovint silenciades.
Així, per primera vegada a la història dels Oscars, la categoria de Millor Actor no ha estat dominada per homes blancs. Entre els nominats d'aquest any hem pogut veure el primer actor d’origen asiàtic: Steven Yeun, protagonista de Minari. Així mateix, el protagonista de Sound of Metall, Riz Ahmed, s'ha convertit en la primera persona d'ascendència pakistanesa a estar nominada en aquesta categoria. A més, l'actor Chadwick Boseman ha estat el primer actor negre en estar nominat a títol pòstum.
En el passat, només Yul Brynner, d'ascendència mongola, i Ben Kingsley, d’origen indi, han guanyat el premi a millor actor per El rei i jo (1956) i Gandhi (1982) respectivament.
A la categoria de millors actrius, Youn Yuh-jung és la primera coreana nominada a un Oscar com a intèrpret femenina pel seu paper a Minari. A més, a la llista també hi havia les actrius afroamericanes Viola Davis i Andra Day.
Entre els actors de repartiment també hi ha més diversitat amb la presència de Daniel Kaluuya, Leslie Odom Jr. i LaKeith Stanfield. Judas and the Black Messiah és la primera pel·lícula amb un equip de producció totalment afrocamericà. Mentre que per primera vegada dones afroamericanes com Mia Neal i Jamika Wilson estaven nominades a Millor Maquillatge i Perruqueria.
Aposta per les directores de cine
La categoria de Millor Direcció és una de les més prestigioses dels Oscars i, per primera vegada, entre els nominats hi havia dues dones que optaven a endur-se la estatueta.
Es tracta d'Emerald Fennell, responsable de Promising Young Woman, i Chloé Zhao, la directora nord-americana d’origen xinès de Nomadland, que també estava nominada a les categories de Millor Pel·lícula, Edició i Guió Adaptat. Aquestes dues dones competien contra tres directors: David Fincher per Mank, Lee Isaac Chung per Minari i Thomas Vinterberg per Druk.
Al llarg de 94 anys d'història, només cinc dones han estat nominades com a millors directores. La primera va ser la italiana Lina Wertmüller per la seva pel·lícula Set belleses (1976). Posteriorment arribarien les nominacions per a Jane Campion per El piano (1993), Sofia Coppola per Lost in translation (2003) i Greta Gerwig per Lady Bird (2018).
Fins ara, l'única directora a guanyar l'Oscar ha estat Kathryn Bigelow, que se'l va emportar el 2009 per En Terra Hostil. Chloe Zhao és la segona.
Les novetats d’aquesta edició
L'Acadèmia de Ciències i Arts Cinematogràfiques es va crear el 1927 per promoure la indústria de cinema als Estats Units. Els primers Premis de l'Acadèmia es van lliurar aquest mateix any per reconèixer la tasca dels seus professionals.
Al llarg dels anys s'han anat afegint diferents categories. Actualment es lliuren premis en un total de 23 categories, tant artístiques com tècniques.
L'eclosió de plataformes de streaming com Netflix, HBO o Amazon ha modificat els criteris d'acceptació de les pel·lícules i, des d'aquest any, ja no és condició indispensable haver estrenat la pel·lícula en sales de cinema per poder participar. És el cas, per exemple, de pel·lícules com Mank o Sound of Metall.
Una altra novetat en aquesta edició afecta la categoria de Millor Pel·lícula Internacional, anteriorment de "Parla no anglesa". Fins ara només un reduït grup d'acadèmics podien votar la guanyadora d'aquesta categoria, però a partir d'aquesta edició la votació és oberta a tots els membres.
Per culpa de la pandèmia del coronavirus, la gala d'enguany s'ha endarrerit unes setmanes, ja que tradicionalment es lliuren al març. La covid-19 també ha obligat a cancel·lar els premis del Governador i els Premis Científics i Tècnics, que es lliuren els dies previs.
A més, la gala s'ha dissenyat per respectar les restriccions per la pandèmia: la cerimònia principal s'ha fet al Dolby Theatre de Los Angeles, amb connexions via satèl·lit a altres seus repartides per tot el món.