28 gener 2023
spot_img
28 gener 2023
spot_img

Els permisos de les aplicacions, a examen

Molts usuaris desconeixen quins drets tenen sobre la seva privacitat en instal·lar una aplicació o com poden controlar a quines dades tenen accés

Qualsevol persona que tingui un telèfon mòbil, un ordinador o una tauleta s’ha descarregat aplicacions o apps. Són programes informàtics que permeten dur a terme funcions específiques que amplien les funcionalitats del dispositiu. Per exemple, WhatsApp, que ens serveix per xatejar, o una calculadora, per poder fer operacions matemàtiques amb facilitat.

Perquè puguin funcionar, la majoria necessiten accedir a dades que emmagatzemem al telèfon o fins i tot a altres funcionalitats, com la càmera o el micròfon. No obstant això, algunes aplicacions demanen més permisos dels que són necessaris per funcionar, i això pot posar la nostra privacitat en perill.

En els nostres telèfons guardem una gran quantitat de dades personals. Molts usuaris habitualment no es fixen en quins permisos donen quan instal·len una aplicació o no saben interpretar on l’empresa guardarà les dades i quin ús farà d’elles. Analitzem quins són els permisos més habituals que demanen les apps i què implica concedir-los.

 

Quins permisos solen demanar les aplicacions?

Els consentiments de les aplicacions solen donar-se per a assegurar el seu funcionament adequat i òptim. No obstant això, segons l’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) de l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE), no sempre els permisos són obligatoris i les aplicacions els aprofiten per enviar publicitat personalitzada, vendre les dades d’usuaris a tercers i, fins i tot, robar informació personal dels mòbils.

En el telèfon, els permisos solen autoritzar que l’aplicació llegeixi l’estat del dispositiu, conegui el número, l’estat de la xarxa mòbil, les trucades i el seu historial. Si una aplicació és intrusiva, podria accedir als missatges de veu, a la gestió de trucades o fins i tot redirigir a un altre número. Pel que fa als missatges, en general l’usuari autoritza el fet que l’aplicació li enviï missatges de text i llegeixi els guardats o els nous que ha rebut.

L’accés també inclou el coneixement o l’emmagatzematge en la memòria del telèfon o la memòria externa, on poden haver-hi dades bancàries de l’usuari; la lectura, edició o fins i tot la creació d’esdeveniments en el calendari; i la consulta de la llista de contactes, editar-la i afegir-ne de nous. Per part seva, la ubicació a través del GPS o de la localització wifi permet a les apps saber on es troben els seus usuaris en tot moment.

L’accés a la càmera del mòbil és un dels permisos que més objecció desperta entre els usuaris. Quan es concedeix, les aplicacions prenen fer fotos i gravar vídeos. Si els desenvolupadors de l’app són malintencionats, podrien activar la càmera en qualsevol moment.

El micròfon, amb el qual ens exposem al fet que gravin o espiïn les nostres converses, i els sensors corporals, que estan lligats a les polseres d’activitat i faciliten informació sobre la salut de l’usuari, també solen centrar el debat al voltant de la privacitat de les apps.

Què mirar en instal·lar una app al mòbil?

Abans d’acceptar totes les condicions d’una aplicació i efectuar la instal·lació predeterminada de l’app sense llegir les condicions de privacitat de dades, l’usuari ha d’informar-se per a assegurar-se que pot confiar que les seves dades personals no seran abusades. Una de les qüestions més importants és saber per a què seran utilitzades aquestes dades.

A més de la finalitat, l’usuari compta amb la responsabilitat d’informar-se sobre quin tractament li donarà l’aplicació a les dades privades i durant quant temps les conservaran. Una altra matèria clau és com exercir els seus drets d’informació, accés, rectificació, supressió, oposició, limitació del tractament i portabilitat. Sent conscients d’aquests drets, els usuaris poden reclamar a les aplicacions que gestionin les seves dades com ells desitgin.

Per tot això, conèixer els drets a la privacitat de les persones com a usuaris i de les aplicacions com a proveïdors d’un servei és clau perquè les dades de cada individu continuïn sent privades.

Consells per tenir cura a l’hora de descarregar aplicacions. (Oriol Vidal)

Fonts: Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) de l’Institut Nacional de Ciberseguretat d’Espanya (INCIBE) y Agència Españyola de Protecció de Dades (AEPD).

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -