13 juny 2024
spot_img
13 juny 2024

Espanya retira la seva ambaixadora a l’Argentina

La decisió arriba dos dies després que el president argentí Javier Milei acusés de “corrupta” Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez

La crisi diplomàtica entre Espanya i Argentina ha entrat en una nova fase. El ministre espanyol d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, va anunciar aquest dimarts que Espanya ha decidit retirar de forma definitiva la seva ambaixadora a Buenos Aires (Argentina). Al capdavant de l'ambaixada quedarà l’encarregat de negocis i, quan acabi la crisi, Espanya haurà de nomenar un nou ambaixador.

La decisió d'Espanya arriba dies després que el resident argentí Javier Milei titllés de “corrupta” a Begoña Gómez, la dona de Pedro Sánchez, en un acte de Vox a Madrid. El titular d'Exteriors va exigir al mandatari unes “disculpes públiques”. No obstant això, Milei no ha demanat perdó, ni ha rectificat les paraules.

Begoña Gómez porta notícia des de fa diverses setmanes per la denuncia que l'organització Manos Limpias va posar contra ella, acusant-la de tràfic d'influències. Tot i que la Fiscalia ha demanat arxivar la causa contra ella, els grups polítics de dreta i ultradreta segueixen utilitzant aquest succés per atacar el president d'Espanya.

La retirada de l'ambaixadora suposa, en llenguatge diplomàtic, un pas més enllà dins de la crisi amb l'Argentina. Aquest acte no es pren a la lleugera i sol reflectir un alt nivell de descontent o desacord entre els països involucrats.

El conflicte podria seguir escalant. Podria haver-hi una ruptura de relacions entre tots dos països, el que implicaria tancar totes les missions diplomàtiques i consulars. També es podria declarar persona non grata a Milei. D'aquesta manera, el president perdria tota confiança per part d'Espanya, així com els privilegis que acompanyen el càrrec dins de les fronteres espanyoles.

Entenent les relacions diplomàtiques

Les relacions diplomàtiques són els enllaços oficials que s'estableixen entre els Estats per gestionar i facilitar la interacció entre ells.

Aquests enllaços són essencials per mantenir la pau i l'estabilitat internacionals. Permeten als països cooperar en àrees d'interès mutu, resoldre conflictes pacíficament i construir relacions beneficioses. A més, faciliten la comunicació i l’enteniment entre cultures i nacions diferents, promovent un entorn global més col·laboratiu.

Les relacions diplomàtiques es formalitzen a través de l'establiment de ambaixades, que són representacions oficials d'un país al territori d'un altre país. L’ambaixadoractua com el principal representant del país emissor i s'encarrega de vetllar pels interessos polítics, econòmics, culturals i socials del seu territori.

Les ambaixades exerceixen una varietat de funcions. Per exemple, són les encarregades de proporcionar assistència als ciutadans del país emissor que es troben al país receptor. D'aquesta manera, s'encarreguen de l’emissió de passaports i visats. També organitzen esdeveniments culturals, educatius i d'intercanvi entre els països, i actuen com a mediadors en els conflictes.

Trencar les relacions diplomàtiques entre Espanya i Argentina podria ser un problema per als més de 400.000 espanyols que viuen a Argentina i el més de mig milió d'argentins que habiten a territori espanyol.

Un president polèmic

Des que va arribar a la presidència, Javier Milei ha ocupat desenes de titulars als mitjans de comunicació per les reformes que ha portat o vol dur a terme a Argentina. La darrera de les mesures aprovades ha arribat aquesta setmana.

El seu Govern ha suspès de manera temporal els llocs web i les publicacions a xarxes socials dels mitjans públics argentins. La mesura ha afectat Televisió Pública, Ràdio Nacional, les cadenes musicals FM Clàssica, Rock o Folklòrica i els canals temàtics Trobada (cultural) i Paka Paka (infantil).

El govern de Milei defensa que aquest bloqueig és necessari per “reorganitzar i reestructurar els mitjans públics”. No obstant això,  els sindicats de premsa consideren que aquest no és més que un altre exemple de censura duta a terme pel nou govern d'Argentina.

El polític ultradretà ha tingut un perfil polèmic des de la campanya electoral. El mandatari va prometre reconstruir Argentina a través d'una“teràpia de xoc”: vol reemplaçar el peso argentí pel dòlar nord-americà, eliminar el Banc Central, reduir el nombre de ministeris i plans socials, restringir l'accés a l'avortament i flexibilitzar les lleis sobre armes.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -