Els Especials Informatius de Junior Report són una eina educativa per tractar temes d’actualitat global, amb articles i una situació d’aprenentatge per fomentar el pensament crític i mobilitzar l’aprenentatge a l’aula.
Guerra a Ucraïna
Característiques:
-
Continguts:
- Informació de context amb exercicis de comprensió lectora. 1 activitat pràctica per treballar el tema a l’aula.
- Cursos: 1r cicle ESO, 2n cicle ESO, Batxillerat
El 24 de febrer del 2022, les tropes de Rússia van iniciar una invasió a Ucraïna. Des d’aleshores, el conflicte ha ocupat els titulars de mitjans de tot el món i ha generat moltes preguntes: Per què Rússia ataca Ucraïna? Quin és l’origen del conflicte? Com ha respost la comunitat internacional? Quines conseqüències pot tenir el conflicte?
Us presentem les claus d’aquest tema d’actualitat per treballar-lo a l’aula.
· Les claus de la guerra a Ucraïna. En aquest article responem les preguntes clau del conflicte: Quin és l’origen de l’enfrontament? Per què Rússia no vol que Ucraïna s’aliï amb països d’occident? Per què hi ha zones pro-russes dins d’Ucraïna? I quines són les conseqüències del conflicte?
· Nova onada de refugiats per la guerra. El conflicte a Ucraïna ha desplaçat dos milions de persones. Quin destí els espera? Se’ls considera refugiats? Què suposa aquest reconeixement?
· Art amenaçat per la guerra. Ucraïna té un ric patrimoni cultural i arquitectònic que ara està en perill per culpa dels bombardejos i els atacs. Qui protegeix l’art de la guerra?
· El perill nuclear de la guerra. L’ús d’armes nuclears per part de Rússia és un dels principals temors per part de la comunitat internacional, però no és l’únic perill nuclear d’aquesta guerra. És possible que Rússia llanci una bomba nuclear?
· Noves sancions dels Estats Units. El govern dels Estats Units ha prohibit les importacions de petroli, carbó i gas natural des de Rússia. Com compensarà la pèrdua d’aquests recursos? Com ha reaccionat la Unió Europea a aquesta mesura?
· El poder de la informació en guerra. La desinformació i les ‘fake news’ poden influir en el resultat de la guerra. Com controlen la informació les autoritats russes? Quina versió de la història estan divulgant?
· L’oposició dins de Rússia. El president rus, Vladímir Putin, dirigeix un règim autocràtic que reprimeix qualsevol crítica i oposició. Com ha actuat la població russa davant la invasió d’Ucraïna? I com hi han reaccionat les autoritats?
· Per què la OTAN no intervé? La comunitat internacional ha passat de dir que defensaria Ucraïna a anunciar sancions econòmiques: per què no intervenen en els combats? Què hi ha en risc?
· Sancions per frenar els atacs. La comunitat internacional, liderada per la Unió Europea i els Estats Units, ha anunciat nombroses sancions econòmiques contra Rússia per intentar aturar l’ofensiva. Com funcionen aquestes sancions? Quin efecte tenen?
· Crisi del gas a Europa. El conflicte a Ucraïna ha fet pujar el preu de l’energia a Europa i del petroli a tot el món. Per què Rússia té un paper clau en la crisi del gas a Europa? Quins interessos hi ha en joc?
· Putin es manté al poder. Vladímir Putin fa més de 20 anys que governa a Rússia, ja sigui com a primer ministre o com a president. Durant aquest temps ha esclafat qualsevol intent d’oposició i ha canviat les lleis per poder mantenir-se al poder.
· La desaparició de l’URSS. L’any passat es complien 30 anys de la dissolució de la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS). Quin sistema polític hi governava? Per què es va desfer la federació? Els països resultants segueixen sent aliats?
· Quins països formaven part de l’URSS? Repassem la història de la Unió Soviètica amb aquesta infografia.
Llegeix més: Guerra a Ucraïna