La sobreexplotació pesquera està acabant amb espècies com el salmó, el bacallà o la tonyina
Al nostre planeta cada vegada hi ha més espècies animals amenaçades. Segons l’ONG ecologista WWF, en els últims 40 anys la biodiversitat s’ha reduït un 58% a causa de l’activitat humana.
La pèrdua d’hàbitat, la contaminació o el canvi climàtic posen en perill a molts animals. Però la principal amenaça per a les espècies marines és la sobrepesca o sobreexplotació pesquera .
Organitzacions mediambientals com Greenpeace alerten que la situació dels oceans és “molt preocupant”, ja que algunes espècies estan a punt d’extingir-se.
Marine protected areas offer #naturebasedsolutions to combat the effects of climate change https://t.co/PjYFyBS14t #COP23 @IUCN_PA pic.twitter.com/7nBKjrkfFC
— IUCN (@IUCN) November 17, 2017
La “llista vermella” de Greenpeace
Per frenar l’amenaça, Greenpeace ha elaborat una llista amb 22 de les espècies marines que, per diferents motius, no haurien de vendre’s.
Algunes de les espècies que configuren la llista estan entre les més consumides, com per exemple el bacallà o la tonyina. Les comunitats d’aquests peixos han disminuït un 90% per culpa de la sobrepesca.
IUCN listing shows mass overfishing in the Mediterranean & Baltic cod needs recovery. New study https://t.co/Dh3M04loI7 …h/t @DickeyCollas pic.twitter.com/safPvvN4tb
— FishSec (@FishSecretariat) May 29, 2017
Altres espècies que figuren a la llista són el rap, el lluç, el llenguado i la palaia, que acostumen a pescar-se amb xarxes d’arrossegament. Aquest mètode danya el fons marí i és molt poc precís. Fins al 70% de la captura pot ser d’altres espècies que moren abans de ser retornades al mar.
També hi ha a la llista el salmó i els llagostins, que es crien en piscifactories. En aquest cas, la pressió recau en altres peixos més petits que s’utilitzen per alimentar-los.
Finalment, les rajades, mantes, gallinetes, el peix espasa i l’halibut, també a la llista, estan en greu perill d’extinció, segons la Unió per a la Conservació de la Naturalesa.
Les reserves d’aquestes espècies estan esgotades en algunes zones. Els científics demanen que es prohibeixi el consum immediatament i s’introdueixin plans de protecció.
El Clúster Marítim, la institució que integra tots els sectors relacionats amb el mar a Espanya, coincideix en moltes de les espècies de la llista vermella i afegeix altres com el tauró, el marlí o l’anguila, també en perill.
Consum responsable
Greenpeace exigeix a distribuïdors i supermercats que no ofereixin les espècies de la seva “llista vermella” a les peixateries, i demana als consumidors que evitin comprar-los.
Amb aquesta acció, els ecologistes esperen que les espècies amenaçades puguin recuperar-se, reposar les reserves i retornar la vida als oceans.
https://www.instagram.com/p/BNjjlkPhDnx/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_legacy
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English