25 febrer 2024
spot_img
25 febrer 2024

Estats Units es prepara per investir Joe Biden enmig d’un clima de tensió

El candidat demòcrata es convertirà en el 46è president del país el 20 de gener

Joe Biden serà investit president dels Estats Units el 20 de gener. El candidat del Partit Demòcrata dels Estats Units va obtenir el 51,4% dels vots i 306 electors a les eleccions del novembre. El seu rival, Donald Trump, president del país entre 2017 i 2021, va perdre amb el 46,9% dels vots (232 electors).

En aquest cas, la vicepresidència del país també ha estat notícia: Kamala Harris es convertirà en la primera dona a ocupar el càrrec.

La investidura del president dels Estats Units, des de 1937, sempre se celebra el 20 de gener després de les eleccions presidencials. És una cerimònia en la qual el president entrant jura el seu càrrec i promet servir al país davant el president del Tribunal Suprem. Malgrat ser un acte tradicional que fa dècades que se celebra, enguany serà molt atípic.

D’una banda, les mesures adoptades per frenar l’avenç del coronavirus provocaran que hi hagi molts menys assistents i que hagin de mantenir la distància de seguretat. D’altra banda, l’assalt al Capitoli que van protagonitzar els partidaris de Donald Trump el 6 de gener, juntament amb les amenaces de nous aldarulls, han provocat que s’organitzi un dispositiu de seguretat més gran.

Trencant amb la tradició, Trump ha anunciat que no assistirà a la presa de possessió del seu rival.

 

Assalt al Capitoli

El 6 de gener, els membres del Congrés dels Estats Units es van reunir per certificar la victòria electoral de Joe Biden. Per a impedir-ho, simpatitzants de Donald Trump i seguidors de la teoria de la conspiració QAnon van irrompre al Capitoli, l’edifici en el qual es troben el Congrés i el Senat. L’incident va acabar amb cinc morts i l’FBI ha obert una investigació.

Trump i altres càrrecs del partit republicà asseguren que la seva derrota a les eleccions va ser conseqüència d’un frau electoral, és a dir: que Biden hauria fet trampa per fer-lo fora. No obstant això, no ha pogut presentar proves. Des de llavors, ha encoratjat als seus seguidors a protestar contra uns resultats que no accepta.

Aquest mateix dia, el president havia organitzat un míting polític en el qual insistia que els resultats de les eleccions havien estat fraudulents i va advertir als seus seguidors: “si no lluiteu fins al final, ja no tindreu un país”.

Aquestes declaracions han portat el Congrés a aprovar un segon impeachment: un judici polític per destituir Donald Trump del seu càrrec com a president. Els partidaris de l’impeachment consideren que Trump “ha incitat a la insurrecció” i ha animat que hi hagi revoltes contra l’autoritat. És l’únic president dels Estats Units que s’ha enfrontat dues vegades a aquest procés.

Twitter, Facebook i Instagram també han suspès els comptes de Donald Trump a les xarxes socials per considerar que incomplia les seves normes d’ús. Aquest fet ha creat una certa polèmica, ja que algunes persones consideren que pot anar en contra de la llibertat d’expressió, mentre que d’altres creuen que aquells que inciten a la violència o fan servir la seva influència per difondre missatges sense contrastar han de ser penalitzats.

 

El llegat de Donald Trump

Donald Trump s’ha convertit en un dels presidents més atípics de la història dels Estats Units. Abans de dedicar-se a la política, era conegut per ser un magnat ric i per les seves aparicions en programes de telerealitat.

Contra els pronòstics de les enquestes, va guanyar les eleccions de 2016 a la seva rival demòcrata, Hillary Clinton. La presidència de Trump ha estat marcada per les polítiques per frenar la immigració, per retirar-se de l’Acord contra el canvi climàtic o per prioritzar l’economia abans que prendre mesures per frenar la Covid-19 al país. Biden ha promès revertir alguns dels canvis duts a terme per Donald Trump.

Les últimes eleccions han estat unes de les més controvertides de les últimes dècades als Estats Units. Les polèmiques de la presidència de Donald Trump, la divisió entre els ciutadans del país –cada vegada més enfrontats ideològicament–, la pandèmia del coronavirus i la crisi econòmica provocada per les mesures per a combatre-la seran l’escenari que es trobi Biden quan prengui possessió del càrrec.

Qui governi als Estats Units no només té conseqüències per a aquest país: és una de les potències més importants del món, per la qual cosa les decisions del govern del seu govern afecten també molts altres països.

https://www.instagram.com/p/CHPj5OQlonU/

Fonts: La Vanguardia, BBC

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre les ELECCIONS ALS ESTATS UNITS 2020

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: ELECCIONS ALS ESTATS UNITS

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -