1 març 2024
spot_img
1 març 2024

Els Estats Units rebaixen les restriccions a Cuba

El govern estatunidenc suprimeix el límit en l’enviament de diners i restableix els vols comercials a diverses ciutats de l'illa

El govern dels Estats Units ha anunciat que restablirà els vols comercials a diferents ciutats de Cuba, que fins ara només podien viatjar a l'Havana, i que rebaixarà les restriccions en l’enviament de diners que els cubans a l'estranger envien a l'illa per ajudar els seus familiars.

Fins ara, els cubans als Estats Units podien enviar un màxim de 1.000 dòlars per trimestre a Cuba. Les remeses suposen una ajuda important per a l'economia de la gent a l'illa, que pateix l'escassetat de productes i la desocupació.

D'altra banda, el govern estatunidenc reactivarà el programa de reunificació familiar, que estava suspès des del 2017. Aquest programa permet als cubans que són ciutadans o residents als Estats Units sol·licitar que els seus familiars a Cuba viatgin als Estats Units i obtinguin un permís de treball mentre es processa el seu permís de residència.

A principis de maig, el govern dels Estats Units va reobrir la seva ambaixada a Cuba per oferir part dels serveis de visats per a immigrants. L'ambaixada es va tancar també el 2017, coincidint amb l’inici del mandat del president Donald Trump.

Les noves mesures permetran millorar les relacions entre els Estats Units i Cuba, dos països amb sistemes polítics molt diferents que els han mantingut enfrontats durant dècades.

En aquest sentit, el president Joe Biden té com a objectiu desfer algunes de les restriccions imposades durant el govern de Trump, quan es van aplicar polítiques molt dures contra l'illa. Biden segueix el camí marcat per l'expresident Barack Obama, que va iniciar un acostament amb el règim liderat per la família Castro.

 

 

Crisi econòmica a Cuba

La població de Cuba pateix una crisi econòmica agreujada pel coronavirus, que durant mesos va paralitzar l'activitat econòmica a tot el món. La pandèmia també ha afectat l'arribada de turistes a l'illa, que suposen la principal font d'ingressos. 

La mala gestió del govern ha perjudicat l'economia cubana, però també el bloqueig econòmic i comercial imposat pels Estats Units: aquestes sancions impedeixen comerciar amb Cuba, però també fan més difícil obtenir préstecs per crear negocis, per exemple.

Com sol passar, els més perjudicats per les sancions no són els governants sinó la població, que pateix l'escassetat d'aliments o productes bàsics com ara medicaments o productes d'higiene. La crisi provocada per la pandèmia ha agreujat encara més l'escassetat de productes i materials.

Les noves polítiques entre els Estats Units i Cuba podrien suposar un impuls per a l'economia cubana, ja que les remeses de diners també es podran destinar a finançar negocis i emprenedors a l'illa. 

L'acostament entre Cuba i els Estats Units va ser una de les promeses de Joe Biden durant la seva campanya. Biden va prendre possessió del càrrec al gener del 2021, però les noves polítiques han trigat a aplicar-se a causa de les protestes contra el govern cubà, que denuncien la falta de llibertats a l'illa.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Junior Report (@junior_report)

 

 

Futur incert pels cubans

Fidel Castro va liderar la Revolució Cubana el 1959 i, amb el suport de la població, va aconseguir posar fi a la dictadura de Fulgencio Batista, que durant anys havia rebut el suport dels Estats Units.

Aquest va ser l'inici de l'enfrontament entre Cuba i els Estats Units, però també va ser el començament del règim castrista, que durant més de 60 anys ha governat a l'illa sense oposició. Com passa a altres països comunistes com la Xina, a Cuba només està permès un únic partit: el Partit Comunista.

Les veus més crítiques denuncien la falta de pluralitat política i asseguren que Cuba és una dictadura controlada per la família Castro i els seus aliats. Malgrat els canvis a la cúpula del partit, els nous líders polítics mantenen el mateix sistema, que reprimeix qualsevol forma d'oposició política o protesta social.

Al juliol del 2021, la població cubana va sortir als carrers per protestar per la mala situació econòmica, els talls de llum continus i la falta de productes; no obstant això, van acabar manifestant-se contra el govern i reclamant més llibertats. Més de mil persones van ser detingudes.

Els cubans de l’illa estan dividits entre els que donen suport al govern actual i els que creuen que és necessari un canvi polític que aporti més llibertats i democràcia. Així i tot, la crisi política i econòmica està provocant un gran moviment migratori: milers de persones surten de Cuba cada any amb l’esperança de començar una nova vida en un altre país on tinguin més oportunitats.

 
 

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Acceso para estudiantes / Accés per estudiants
Introduce la contraseña para acceder a los materiales:
Introdueix la contrasenya per accedir als materials:Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -